Korekcija vek (blefaroplastika)

bleferoplastika korekcija vek

Korekcija vek ali blefaroplastika vključuje estetske operacije, s katerimi korigiramo podočnjake in odvečno kožo na vekah, najpogosteje povešene veke. Plastična kirurgija s tem postopkom največkrat rešuje nezadovoljstvo z videzom osebam, starejšim od 35 let.

Korekcija zgornjih vek

Blefaroplastika je kirurški poseg, pri katerem odstranimo odvečno kožo in ostala tkiva, ki povzročajo, da koža visi preko veke ali trepalnic. Na zgornjih vekah se koža zunanjega očesnega kota ter obrvi s staranjem pomika navzdol ter povzroča izgled utrujenih, težkih vek. V delu notranjega očesnega kota zgornje veke maščobno tkivo večkrat boči kožo.

Te težave je možno popraviti z operacijo same veke, z odstranitvijo odvečne kože in maščobe zgornje veke. V nekaterih primerih težava ni v veki, temveč v spuščeni obrvi. V tem primeru je potrebno napraviti tako imenovan dvig obrvi oz. »browlift«.

Poseg

Poseg izvedemo v lokalni anesteziji skozi rez v gubi zgornje veke. Hospitalizacija ni potrebna, po posegu lahko takoj odidete domov.

Po posegu

Po posegu lahko še nekaj tednov občutite t. i. vlečenje kože, kar je posledica šivov, vidi pa se kot začasna vdolbina pod obrvjo. Otekline in modrice trajajo približno deset dni, različno od pacienta do pacienta.

Okrevanje

Prve dni po posegu se priporoča počitek in spanje z dvignjenim vzglavjem. Gledanje televizije, branje ali uporaba računalnika odsvetujemo. Prva dva tedna se je potrebno tudi izogibati mrazu in vetru. Šive odstranimo približno teden dni po posegu. Make-up je priporočljivo ponovno uporabiti dva do tri tedne po operaciji.

Brazgotina

Brazgotina je običajno minimalna in se pri odprtem očesu ne vidi. Pri dlje časa trajajočih oteklinah je lahko brazgotina nekoliko dvignjena, vendar se vedno spusti v gubo na zgornji veki in se s tem skrije.

 

Korekcija spodnjih vek

Korekcija spodnjih vek je operativni poseg spodnjih vek zaradi različnih mehanizmov staranja. Ker je poseg kompleksen, je pred izvedbo potreben natančen pregled in izbira pravilne tehnike za vsakega posameznika posebej. Le tako lahko dosežemo optimalen rezultat in najmanjšo možnost zapletov.

S korekcijo spodnjih vek korigiramo različne nepravilnosti spodnje veke. Najpogostejši problem spodnjih vek so podočnjaki, ki so običajno bolj izraženi zjutraj. Vzrok zanje so v večji meri izbočenje maščobnih blazinic okoli zrkla, ki nastane zaradi oslabljenih vezi, ki držijo maščobo na pravem mestu. Zaradi gravitacije podkožno tkivo ličnic drsi navzdol in skozi kožo se opazi obris očesne votline. S staranjem se pod očmi pojavi tudi nekaj odvečne kože, kar pa ni pravilo.

Poseg

Korekcijo spodnjih vek največkrat opravimo skozi kirurški rez, ki pušča brazgotino pod trepalnicami spodnje veke. Pri določenih pacientih, predvsem mlajših in brez odvečne kože, je poseg možen skozi notranjo stran vek, s čimer se izognemo vidni brazgotini.

Občasno moramo pri tem posegu ojačati tudi zunanji očesni kot, še posebej, če je podpora spodnje veke šibka. Ta poseg imenujemo kantopeksija.

Blefaroplastiko lahko opravimo kot samostojen poseg ali skupaj z drugimi operacijami na obrazu, kot na primer dvig obraza oz. facelift. Pred operacijo je potrebno izključiti očesna obolenja. Bolezni, kot so glavkom, odstopanje mrežnice ali sindrom suhih oči, so kontraindikacija za operacijo. Bolezni ščitnice, ki se kažejo na očeh, se primarno zdravi z zdravili.

Trajanje posega

Poseg izvedemo v lokalni anesteziji in traja od pol ure do dve uri. Po posegu ostanete v dnevni bolnišnici, nato pa odidete domov.

Po posegu

Po posvetu svetujemo počitek, jemanje predpisanih zdravil, hlajenje do 48 ur.

Okrevanje

Na delo se lahko vrnete po približno dveh tednih, po 3 – 6 tednih se lahko začnete spet ukvarjati s športom.

Cena posega

Korekcija vek

  • zgornje veke – 1000 €
  • spodnje veke v lokalni anesteziji – 1500 €
  • spodnje veke v splošni anesteziji – 1800 €
  • vse 4 veke v lokalni anesteziji – 2300 €
  • vse 4 veke v splošni anesteziji – 2800 €

Naročanje

E-naslov: info@bozikov.com

Tel. št.: 041 33 10 67