Celulit – kako izboljšati njegov izgled?

Pet nasvetov, kako v učinkovit boj s celulitom

Ali veste, da se po nekaterih podatkih s celulitom v blažji ali hujši obliki sooča približno 80 % žensk, ne glede na njihovo starost, postavo in telesno težo? Celulit je bolezen vezivnega tkiva, njegov nastanek pa je v prvi vrsti posledica delovanja hormona estrogena, ki povzroča neenakomerno nalaganje maščobnih celic v podkožju. Ko se maščobno tkivo v podkožju zadebeli, se zmanjša pretok limfe med celicami, zato odpadne snovi in prosti radikali zastajajo v podkožju. Prosti radikali uničujejo celice kolagena in elastina, s tem pa se zmanjšuje kakovost vezivnega tkiva. Ker so celice veziva in kože oslabljene, maščobne celice iz globljih plasti silijo proti površju in so vidne v obliki pomarančne kože. Najbolj kritični deli telesa, ki so nabolj dovzetni za celulit, so trebuh, boki, stegna in zadnjica, pa tudi roke, zatilje in predel pod brado.

Videz celulita je mogoče zmanjšati z aparatom Exilis Ultra, ki s posebnimi nastavki na problematične dele telesa deluje s kombinacijo radiofrekvence in ultrazvoka ter kožo učvrsti in tonizira.
Foto: Unsplash, več avtorjev

Celulit ni rezerviran samo za močnejše postave

Celulit je treba razlikovati od debelosti, ki je predvsem posledica sprememb presnove maščob posameznika. Tako celulit ni nujno pogojen z debelostjo, torej ga nimajo samo debele ženske, ampak se z njim spopadajo tudi tiste, ki so vitke. Kot smo že zapisali, je nastanek celulita v prvi vrsti povezan z delovanjem hormona estrogena, ki povzroča nalaganje maščobnih celic v podkožju. V puberteti začne količina estrogena v telesu naraščati, s tem pa se poveča tudi pojav celulita pri mlajših vitkih ženskah. Če k temu dodate še nepravilno prehrano in neaktiven način življenja, se njegov videz še poslabša.

Ali je mogoče celulit popolnoma odpraviti?

Ker celulit – to je želatini podobna snov in jo sestavljajo maščobe, voda in odpadne snovi – v največji meri izhaja iz narave ženskega podkožja, ga je nemogoče popolnoma odpraviti. Ga pa je mogoče omiliti in preprečiti njegov nadaljnji razvoj, k čemur pa je potrebno pristopiti celostno. Pomembno je, da s tem začnete čim prej, celulit namreč nastaja v več stopnjah – veliko lažje je nanj vplivati v zgodnejših fazah, ko je denimo pomarančna koža vidna le, če kožo stisnete med prsti, kot pa kasneje, ko je že prosto viden na telesu. 

Pet dejavnosti, ki se jim v boju s ceulitom lahko izognete

Poleg že omenjenega vpliva delovanja hormona estrogena, je nastanek in razvoj celulita posledica več različnih dejavnosti, ki se jim z nekaj preudarnosti in močno voljo lahko izognete. Tako se velja izogibati:

  • nepravilni in preobilni prehrani,
  • predolgotrajnemu in prepogostemu sedenju, tudi s prekrižanimi nogami, ki oslabi cirkulacijo v nogah,
  • neprimerni obutvi, denimo zelo pogostemu nošenju zelo visokih pet, zaradi česar se lahko poveča pritisk v žilah, žilne stene postanejo bolj prepustne in veliko lažje prepuščajo odpadne snovi v medcelični prostor vezivnega tkiva,
  • pretesnim oblačilom, ki motijo pretok krvi, zaradi česar so žilne stene bolj prepustne in se tekočine z odpadnimi snovmi lažje sproščajo v vezivno tkivo.
Nad celulit z aparatom Exilis Ultra, ki s kombinacijo radiofrekvence in ultrazvoka kožo učvrsti in tonizira, s čimer se videz celulita zmanjša.

Pet dejavnosti, ki naj vam v boju s celulitom pridejo v navado

Za uspešen boj s celulitom je treba k problemu pristopiti celostno. To v prvi vrsti vključuje dejavnosti, s katerimi boste pospešili cirkulacijo v telesu, preprečili shranjevanje maščob in pospešili njihovo porabo ter vzpostavili red v kožni strukturi. To pravzaprav pomeni spremembo načina življenja, ki vključuje spremembo prehrane, redno gibanje, redno masažo problematičnih delov telesa, pa tudi čim manj stresa.

1. Pijte veliko vode

Videz celulita je mogoče omiliti s pitjem večje količine vode. Če je telo bolje hidrirano, je koža bolj elastična in tudi bolj napeta, zaradi česar je celulit tudi manj viden.

2. Spremenite prehrano

Slaba prehrana še kako vpliva na stanje kože. Priporočljivo se je izogibati izdelkom iz bele moke, sladkarijam, sladkim sokovom, gaziranim pijačam, pa tudi preslani hrani. Na drugi strani je priporočljivo uživati čim več sadja, zelenjave, vitaminov in mineralov, ki bodo koži podarili vlago in prožnost. 

3. Bodite redno telesno aktivni

Redno gibanje je brez dvoma pomemben del aktivnosti, s katerimi lahko omilite oz. zmanjšate celulit, saj poveča prekrvavljenost tkiv, kar pri nekaterih posameznicah izboljša videz celulita.  

4. Redno masirajte problematične dele telesa

Masaža tako kot športne aktivnosti povzroča boljšo prekrvljenost telesa oz. tkiv in s tem spremembo v volumnu medcelične tekočine, ki se razporedi bolj enakomerno. Posledično je celulit manj viden. Za masažo lahko uporabite katero koli kremo ali mleko za telo, bistveno je, da problematične dele telesa masirate tako, da spodbudite prekrvavitev. Poskusite lahko tudi s suhim ščetkanjem, zadostuje že nekaj minut na dan.

5. Izvajajte knajpanje

Hladno-vroče izmenične prhe in masaže z vodnim curkom izboljšajo prekrvavitev nog. Stegna in zadnjico najprej približno dve minuti prhajte z vročo ali zelo toplo vodo, nato še približno minuto s hladno. To ponovite večkrat, zaključite pa s hladno vodo. Ko končate, lahko dodatno noge polivate še z blagim hladnim curkom, in sicer začnete na zadnji strani nog od stopala proti bokom (kolku), nato pa spredaj po notranji strani stegen navzdol do stopala. 

Videz celulita je mogoče omiliti z aparatom Exilis Ultra, ki s kombinacijo radiofrekvence in ultrazvoka kožo učvrsti in tonizira.

Ko tudi disciplina in pridnost ne pomagata – nad celulit s kombinacijo ultrazvoka in radiofrekvence 

Ko tudi vse zgoraj našteto ni dovolj za izboljšanje izgleda celulita, se lahko zatečete na pomoč tudi k lepotnemu kirurgu. Izgled celulita, pa tudi ohlapno ali slabo tonizirano kožo na trebuhu, stegnih, zadnjici ali nadlahteh, lahko popravite na neinvaziven način, in sicer z aparatom Exilis Ultra, ki ga v Sloveniji najdete le na naši kliniki. Aparat ima posebne nastavke, s katerimi s kombinacijo radiofrekvence in ultrazvoka, ki dosežeta globlja tkiva, kontrolirano segrevamo in ohlajamo problematične dele telesa. Tako kožo učvrstimo in toniziramo, s čimer se videz celulita zmanjša oziroma izboljša.

Tretma Exilis Ultra je preizkusila tudi modna vplivnica Jasna Vale. Prisluhnite njeni izkušnji:

Spremembe na koži boste opazile že po prvem tretmaju. Posamezen tretma traja od 45 minut do ene ure. Po njem se lahko takoj vrnete k vsakodnevnim opravilom. Terapija zajema od 3 do 5 tretmajev. Za še boljši učinek jo kombiniramo z aparatom LPG. Več o tretmaju lahko preberete na tej povezavi.

Z aparatom Exilis Ultra s kombinacijo ultrazvoka in radiofrekvence kožo učvrstimo in toniziramo, s čimer se izboljša videz celulita.

Posebna last minute ponudba

Na Kliniki Božikov vas pred odhodom na počitnice pričakujemo s posebno last minute ponudbo: do 20. junija se lahko na paket treh tretmajev Exilis Ultra in treh tretmajev LPG naročite po akcijski ceni 350 EUR (redna cena takšnega paketa je 600 EUR). Svoj termin lahko rezervirate na info@bozikov.com oz. na 041 33 10 67, kjer dobite tudi vse podrobne informacije o tretmaju. Učvrstite noge ali zadnjico ter zmanjšajte izgled celulita – poskrbite, da skočite v kopalke brez skrbi!