Dihanje skozi nos

Hladnejši dnevi so dobra priložnost, da začnete dihati skozi nos.

Nos v prvi vrsti uporabljamo za dihanje. Pravzaprav bi ga morali. In to obvezno, saj je to nujno potrebno za pravilen razvoj fizionomije obraza vsakega človeka. Pretežno dihanje skozi usta lahko pri otrocih povzroči različne obrazne deformacije, ki lahko škodljivo vplivajo na njihovo zdravje v odrasli dobi. Zato čim prej poskrbite, da svoje najmlajše naučite dihati skozi nos, pri tem pa na to nikakor ne pozabite tudi sami. Če kdaj, so prihajajoči hladni dnevi odlična priložnost, da to ozavestite! 

Dihanje skozi nos za manj bolezni

Dihanje skozi nos nas ščiti pred obolenji. Če ste med tistimi, ki več kot skozi nos dihate skozi usta, ste brez dvoma bolj nagnjeni k obolevanju. Ko dihate skozi usta, namreč med njimi in pljuči ni v vašem telesu ničesar, kar bi filtrilalo zrak. Tako do pljuč skupaj s hladnim zrakom, ki lahko vodi v vnetje dihal, prideta tudi prah in umazanija. Z dihanjem skozi nos preprečimo vstop v telo številnim bacilom in bakterijam.  Z dihanjem skozi nos se zrak na poti do pljuč tudi segreje in navlaži. Pa poglejmo primer: Če ima zrak pri vstopu v nos 6 stopinj Celzija, se na zadnjem delu vratu segreje na približno 30 stopinj Celzija, ko prispe v pljuča, pa lahko že na 37 stopinj Celzija.

Hladnejši dnevi so dobra priložnost, da začnete dihati skozi nos.
Foto: Eli Defaria, Unsplash

Dihanje skozi nos kot prvo orožje proti zamašenemu nosu

Zaradi dihanja skozi usta se povečajo in razdražijo žilice v nosu. Če k temu dodamo še povečano količino sluzi, to čutimo kot neprijeten občutek zamašenega nosu. Dihanje skozi nos tako postane še težje, zato začnemo dihati skozi usta. In dlje kot to traja, bolj se nos maši.

Zamašen nos je eden glavnih simptomov nahoda, to je vnetja nosne sluznice. Najpogosteje ga zdravimo z uporabo dekongestivov, steroidnih pršil za nos, antihistaminikov ali injekcij proti alergijam, kar pa je uspešno le začasno, saj vsa ta sredstva učinkujejo le dokler jih uporabljamo. Veliko več boste naredili za svoje zdravje, če boste svoje dihanje ozavestili in začeli dihati skozi nos – po ugotovitvah nekaterih znanstvenikov, boste s tem kar za 70 % zmanjšali simptome, kot so zamašen nos, okrnjen voh, smrčanje, omejeno dihanje skozi nos, motnje spanja in dihanje skozi usta.

Z dihanjem skozi nos v pljuča dovajamo več kisika

Zdravi ljudje z dihanjem skozi nos ustvarijo skoraj 50 % več upora zračnemu toku kot z dihanjem skozi usta in to pomeni tudi do 20 % večji vnos kisika. Dihanje skozi nos poveča zmožnost pljuč za absorpcijo kisika, ker nos proizvaja dušikov oksid. Ta sprošča vaskularne gladke mišice in omogoča žilam, da se širijo; to pa izboljša sposobnost telesa, da prenese kisik po vsem telesu.

In nenazadnje, nos seveda uporabljamo tudi zato, da z njim vohamo. Ste vedeli, da imamo v nosu približno 12 milijonov vohalnih receptorjev, ki lahko zaznajo kar 10.000 različnih vonjev? 

Dihanje skozi nos za boljše počutje

Ljudske in duhovne tradicije dihanje povezujejo tudi s stanjem duha. Z globokim vdihom skozi nos si zbistrimo misli in dosežemo mirnost.

Dihanje skozi nos za pravilen razvoj fizionomije obraza

S spodbujanjem svojih najmlajših, da dihajo skozi nos, boste brez dvoma pomembno prispevali k pravilnemu razvoju oblike njihovega obraza. Dihanje skozi usta v zgodnji dobi razvoja namreč lahko povzroči trajne posledice. Tako med drugim pozvroča dolg obraz, sklero pod irisom (vidno belo področje pod očmi), podočnjake, grbo na nosu, neustrezen kot med ustnico in nosom, tanke ustnice, vidne dlesni ob nasmehu, povešeno, majhno brado, včasih tudi pri suhih ljudeh celo dvojno brado, krive zobe, več gubic, slabši zadah, karies, vratno grbo, pa tudi slabo držo telesa. Zelo pogosta posledica nedihanja skozi nos so nosni polipi ter zvit oziroma ukrivljen nosni pretin, ki seveda še bolj oteži dihanje skozi nos.

Če otroci ne znajo dihati skozi nos, lahko to povzroči različne obrazne deformacije, ki lahko škodljivo vplivajo na posameznikovo zdravje.
Foto: Jadell Films, Unsplash

Težave z dihanjem skozi nos

Ko zrak ne more prosto preiti skozi nosne poti, ker se le te srečujejo s kakršnimi koli oviramo, govorimo o težavah z dihanjem skozi nos. Ovire so lahko anatomske in funkcionalne, dihanje zaradi njih pa ovirano na način, da je zelo kratko in plitko. Nekaj vzrokov za kratko dihanje gre iskati med naslednjimi razlogi:

V povezavi z edemom sluznice:

 • akutni in kronični rinitis,
 • sinusitis,
 • alergijski rinitis,
 • kronični vazomotorni rinitis.

V povezavi z anatomskimi motnjami intranazalnih struktur:

 • ukrivljenost nosnega septuma,
 • hipertrofija nosne conhe,
 • kongenitalna obstrukcija nosnih poti,
 • atresija kosti,
 • tuja telesa v nosni votlini,
 • prekomerno zaraščanje tkiv.

V povezavi z odzivom sluznice na vazodilatatorje, prisotne v krvi:

 • hormonske motnje,
 • neželeni učinek nekaterih zdravil.

Odprava anatomskih motenj intranazalnih struktur s korekcijo

V estetski kirurgiji se ukvarjamo s korekcijo anatomskih motenj intranazalnih struktur. S korekcijo nosu v velikih primerih pomembno izboljšamo dihanje, če je bilo to pred posegom oteženo, rezultat pa je seveda tudi estetski in lahko pomeni popolnoma drugačen, lepši izgled obraza.

Najpogostejša korekcija nosu je korekcija zakrivljenega nosnega septuma (nosne pregrade). To je struktura, ki nosno votlino deli na levo in desno polovico. Septum se lahko upogiba zaradi asimetrije pri razvoju koščenih struktur obrazne lobanje, po travmi ali zaradi tumorjev. Napaka je oblika konice, grebena ali izbokline. Lus nosnih prehodov se zoži, kar povzroča zastoje in poslabšanje dihanja. Ljudje s takšno poškodbo oz. deformacijo se najpogosteje odločijo za korekcijo nosu pri estetskem kirurgu.

Će več kot skozi nos dihate skozi usta, ste bolj nagnjeni k obolevanju.
Foto: Joseph Greve, Unsplash

Kaj lahko storite sami?

Če govorimo o tem, da na dihanje skozi nos navadite svoje najmlajše, morate najprej sami izboljšati svoje dihalne navade. V pomoč vam je lahko nekaj naslednjih nasvetov:

 1. Ozavestite svoje dihanje ter podnevi in ponoči dihajte skozi nos, razen ko jeste ali govorite.
 2. Če ne govorite, jezik počiva. Naj počiva tako, da je prilepljen na nebo.
 3. Izboljšajte svojo držo – držite se bolj vzravnano. Na to navadite tudi otroke.
 4. Poskrbite, da bo vsaj 30 % hrane, ki jo zaužijete dnevno, v trdni obliki, Z grizenjem hrane boste krepili obrazne mišice in kosti.

Dihanje skozi nos si lahko vtisnete v podzavest s ponavljanjem. Če boste veliko ponavljali, vam bo to sčasoma prešlo v navado, kar pomeni, da bo dihanje skozi nos za vas postalo samoumevno. Jesen je tu, hladnejši dnevi pa tudi – dobra priložnost, da torej začnete dihati skozi nos!