Pomladitev obraza z napenjanjem kože

Facelift - kirurška pomladitev obraza z napenjanjem kože

Facelift ali po slovensko pomladitev obraza z napenjanjem kože (lifting obraza), ne predstavlja več enega samega postopka, temveč različne operacije, ki jih je potrebno načrtovati tako, da ustrezajo potrebam posameznega pacienta. Upoštevati je potrebno mnogo dejavnikov, ki so največkrat povezani z anatomijo pacienta.

Plastična kirurgija deluje z različnimi tehnikami, ki se razlikujejo v obsegu operacije, globini plasti, kjer izvajamo operacijo ter v predelu obraza, ki ga oblikujemo. Splošno pravilo je, obsežnejši in »globlji« je poseg, vidnejši in trajnejši bo rezultat – s tem je povezano tudi daljše obdobje okrevanja, vključno z otekanjem in podpludbami in temu prilagojene so tudi cene facelifta (cenik).

V zadnjih dvajsetih letih je estetska kirurgija obraza doživela velik napredek. Največ je k temu pripomoglo boljše poznavanje obrazne anatomije in razvoj tehnik v rekonstruktivni kirurgiji prirojenih anomalij obraza.

Povrhnji facelift

Tradicionalni facelift, ki je znan od začetka 20. stoletja, je kiruški poseg, kjer kožo obraza dvignemo od globje ležečih struktur ter jo preoblikujemo in primerno napnemo. S tem izboljšamo izgled obraza, vendar ne obdelamo globjih struktur obraza, ki se prav tako starajo. Ta vrsta facelifta je tehnično najenostavnejša in okrevanje je relativno hitro. Za nekatere paciente bo ta poseg povsem zadostoval, posebej če je njihov problem v koži in ne v globjih tkivih oziroma če je primarno vodilo kratek čas okrevanja.

Globoki facelift

Leta 1973 je švedski plastični kirurg Tord Skoog ugotovil, da je z operiranjem globjih struktur na obrazu in ne samo kože, možno doseči boljši rezultat. Plast tkiva pod kožo obraza je dobila ime SMAS (subcutaneous muskulo aponevrotic system). Z vključitvijo plasti SMAS v poseg, je možno dvignit globja mehka tkiva obraza na mesto, kjer so bila v mladosti, preden so se pričela spuščati.

Pri določenih pacietih je možno napraviti facelift z krajšimi brazgotinami. Pri tej operaciji ni potrebno podaljšati reza za uho in v lasišče. Primeren je takrat, ko ni veliko sprememb na vratu. Tudi tukaj popravimo položaj globjih tkiv. Sam poseg ima v tujini popularno kratico MACS lift.

Volumetrični facelift

Volumetrični facelift posveča poseben poudarek ličnemu predelu. Brazgotine so kot pri večini ostalih faceliftih, dodaten rez poteka v ustih, s pomočjo katerega pridemo do mehkih tkiv lica in jih dvignemo.

Dvig vratu in platizmoplastika

Vsi globoki liftingi napnejo vratno mišico platizmo in s tem izboljšajo izgled spodnjega dela obraza – predvsem linijo spodnje čeljusti. V primeru vidnejših vzdolžnih kožnih gub vratu in podbradka je v nekaterih primerih potrebno napraviti tako imenovano platizmoplastiko, s katero dosežemo lepši kot med čeljustjo in vratom. Za to je potreben dodaten rez pod brado.

Subperiostalni facelift (MASK lift) in endoskopski facelift

Pri tej operaciji gre za povsem drug pristop dviga obraznih struktur. Poseg ni primeren za vse paciente. Razvil ga je francoski plastični kirurg Paul Tessier in ga predstavil skupaj s svojimi učenici Darino Krastinovo in Danielom Marchacom v začetku osemdesetih let. Primeren je za mlajše paciente, brez večjih starostnih sprememb na vratu.
Vsa mehka tkiva obraza, vključno s kožo, maščevjem in mišicami se sprosi od kosti, ter prestavi nazaj na mesto, kjer so bila preden so pričela drseti zaradi gravitacije.
Endoskopski facelift je enak postopek, le da so incizije tukaj krajše.

Brazgotine

Brazgotine so pri vseh vrstah faceliftov skrite v lasišču in okoli ušes. Ko dozorijo, lahko imate vse vrste frizur.Glede na mesto, kjer se nahajajo, je verjetnost da bodo tanke in neopazne velika. Kljub temu končnega izgleda posamezne brazgotine na moremo garantirati.

Dodatni postopki

Istočasno kot facelift je možno napraviti blefaroplastiko, rinoplastiko, glajenje kože, dvig obrvi ali  celo poudariti ličnice z vsadki ali maščobo.

Kateri facelift je najprimernejši za vas?

Ob vsej množici pomlajevalnih posegov obraza je laiku in zdravniku brez pravega treninga težko poznati in upoštevati vse dejavnike, ki vplivajo na izbor posega. V pogovoru vam bodo predstavljene različne možnosti, ki bodo pripeljale do skupne odločitve o posegu, ki bo najprimernejši za željen rezultat.

Kako dolgo facelift »drži«?

Facelift pomakne uro staranja nazaj. S kolikšno hitrostjo se staranje nadaljuje, se razlikuje od posameznika do posameznika. Odvisno pa je tudi od skrbi za kožo, kajenja, sončenja , v največji meri pa od genetskih predispozicij.
Na splošno velja, da globlje kot so strukture, ki jih korigiramo, dolgotrajnejši bo rezultat. Posledično je z obsežnejšim posegom povezano tudi daljše okrevanje.

Kako dolgo je okrevanje?

Po enostavnem povrhnjem faceliftu boste že po dveh tednih dokaj primerni za v javnost. Pri bolj obsežnem faceliftu, v kombinaciji z blefaroplastiko in/ali platizmoplastiko je oteklina večja. Večinoma bo izginila v dobrih 2 tednih, povsem pa v znatno daljšem času.
Primerno si je vzeti 2 do 4 tedne časa za okrevanje, pri globokih liftingih se končni rezultat izboljšuje še več mesecev in bo opazen dlje kot pri enostavnem dvigu obraza.