Kako naj vem, da bom zadovoljna s faceliftom?

“Pozdravljeni,

Moje vprašanje se nanaša na pomlajevanje obraza oziroma facelift. Poznam nekaj znank, ki so si to operacijo privoščile in v kratkem si jo bom tudi sama, saj se mi koža na obrazu in vratu kar precej guba. Veliko sem brala o liftingih v lokalni anesteziji, kjer lahko takoj odideš domov. Težava je, da sem videla tako rezultate, ki so mi všeč, kot tudi take, ki mi niso, čeprav so imele isto vrsto liftinga. Kako naj vem, da bom z novim videzom zadovoljna? Po drugi strani, če bi bil rezultat v splošni anesteziji boljši, bi se raje odločila za takšen poseg.”

“Spoštovani,

Če prav razumem, je vaša dilema ali izbrati facelift v lokalni anesteziji ali v splošni. Moje mnenje je, da ste se lotili reševanja problema na napačnem koncu. Najprej morate čim natančneje vedeti, kaj je tisto, kar si želite popraviti oziroma pomladiti in osvežiti. Ali so to upadla lica, povešena koža ob bradi, podbradek, ohlapna koža z gubami ali celo kaj tretjega. Ko bodo  želje dovolj jasne, je pravi čas za obisk plastičnega kirurga, saj samo na jasna vprašanja lahko podamo odgovore, ali so vaša pričakovanja uresničljiva ali ne. Seveda je tudi možno, da se prepustite nam in mi svetujemo, »kaj bi naredili«, vendar je to dokaj nevarno početje, saj se lahko zgodi, da bi želeli spreminjati del obraza, ki vas ne moti in obratno. Z najmodernejšimi principi danes ne zategujemo le kože in dvigujemo globoka tkiva, ampak tudi dodajamo  volumen, v redkih primerih celo odvzemamo volumen, na mestih, kjer to želimo. S tem oblikujemo obraz na način, da je ne samo mlajšega videza, ampak ga tudi polepšamo. Torej ni nujno, da bomo izbrali isti facelift za vas in recimo vašo prijateljico.

Tukaj se bom spet vrnil na vašo dilemo o lokalni ali splošni anesteziji. Vsak kirurg ima svoje razloge za operacijo v lokalni anesteziji ali splošni, ki jih tukaj ne bom našteval. Nekateri trdijo, da lahko kakršni koli poseg opravijo v lokalni anesteziji, nekateri bi vse facelifte opravljali v splošni anesteziji. Sam se držim načela, če  je možno doseči enak rezultat tako v splošni kot lokalni anesteziji, ponudim pacientu oboje in nato naj sam izbere. Če menim, da lahko v splošni anesteziji dosežem boljši rezultat, ker bi mi to omogočilo bolj agresivno kirurško metodo, to tudi omenim, in nato skupaj sprejmeva odločitev kako naprej. Pomembno je, da vam kirurg v primeru kompromisov realno predstavil prednosti in slabosti le tega.

Odhod domov po liftingu je seveda vedno možen, če tako želite. Sam sicer menim, da je bolje ostati vsaj prvo noč, včasih tudi dve v bolnišnici, razen če je bil poseg res zelo omejen, saj takrat potrebujete počitek nadzor in varnost, kar bi doma le težko zagotovili.

Glede zadovoljstva z novim videzom pa takole: najboljše rezultate dosežemo pri ženskah, z normalno telesno težo, morda so nekoliko shujšale, in so v cvetočih 50ih ali 60ih letih. Seveda pa o zadovoljstvu kar na splošno ni smiselno razglabljati, saj nekatere osreči že majhna sprememba, med nami pa so na žalost tudi takšni, ki bolehajo za dismorfizmom, in jih še tako dober rezultat ne osreči.”

doc. dr. Krešimir Božikov, specialist plastične in estetske kirurgije

Objavljeno v reviji: