Gube, adijo! Čas je za svež obraz!

Da omilite gube na obrazu, lahko nekaj storite sami, nekaj pa s pomočjo estetske medicine.

Gube na obrazu so neizogibne znanilke staranja, ki prej ali slej doleti vsakega izmed nas. Kot prve se na obrazu običajno pojavijo gube mrščenja na območju med obrvmi, pa tudi smejalne gube okoli oči. Obraz je zaradi prvih videti žalosten, ogorčen, zaskrbljen ali izčrpan, pa čeprav se počutite popolnoma dobro. S to težavo se še bolj izrazito soočajo ženske po 40. letu, ko se proces staranja pospeši. Gubam se tako ne moremo izogniti, lahko pa jih poskušamo ublažiti na različne načine. Nekaj v boju proti gubam lahko storite sami, nekaj pa s pomočjo estetske medicine.

Kako in zakaj nastanejo gube?

Gube na obrazu so posledica različnih dejavnikov. Glavni dejavnik za nastanek gub je naravno staranje kože. Z leti, še zlati po 40. letu, se naravna proizvodnja hialuronske kisline v celicah zmanjšuje, posledica česar je izguba tonusa in povešenje kože. Prav tako se po 40. letu zmanjša proizvodnja kolagena in s tem elastičnost kože. Drugi dejavnik je mimika obraza. Na obrazu imamo 25 mišic, s katerimi izražamo mimiko in ki jih vsak uporablja na svoj način. Gube, ki nastanejo zaradi obrazne mimike, se lahko pojavijo že po 20. letu starosti, običajno na čelu, okoli oči in ust. Pojav gub spodbujajo tudi suha koža, neenakomerna pigmentacija ali posledice poškodbe kože zaradi pretirane izpostavljenosti soncu. UV-žarki, ki prodirajo skozi kožo, namreč poškodujejo celice ter strukturo kolagenskih in elastičnih vlaken, kar pospeši nastanek gub. Prehitro staranje kože povzročajo tudi hiter tempo življenja in stres, alkoholm, kajenje, pa slaba kakovost zraka in smog in nenazadnje tudi slaba oz. nezdrava prehrana.

Gube na obrazu so neizogibne znanilke staranja, ki prej ali slej doleti vsakega izmed nas.
Foto: Jeryd Gillum, Unsplash

Katere gube se pojavijo na obrazu?

Gube nad zgornjo ustnico: V prvi vrsti jih povzročata pretirana izpostavljenost soncu in kajenje, na njihov nastanek pa vplivajo tudi mraz, smog in prehrana.  

Gube v kotičkih ustnic: Najpogosteje se pojavijo v menopavzi, ko se pri ženskah zgodi vrsta sprememb, in sicer se začne tanjšati plast podkožne maščobe, ki daje obrazu volumen.  

Gube na čelu: Deloma so posledica genetike, kar pomeni, da jih boste najverjetneje imeli tudi vi, če so jih imeli vaši starši. Brez dvoma pa so tudi posledica vaše obrazne mimike, predvsem pogostega in pretiranega mrščenja.

Gube okoli oči: Na nastanek gub okoli oči vpliva izpostavljanje soncu in intenzivno premikanje mišic okoli oči. So tudi posledica obrazne mimike, najpogosteje smejanja. Na njihov razvoj vplivajo tudi kajenje, smog in stres.

Gube med obrvmi: Te so v prvi vrsti posledica mimike obraza, predvsem pogostega in pretiranega mrščenja.   

Gube na obrazu: Kaj lahko naredimo sami?

Dejstvo je, da se gubam z leti preprosto ne moremo izogniti, lahko pa proces njihovega nastajanja   upočasnimo oz. omilimo. Kaj lahko naredite sami? 

Da omilite gube na obrazu, lahko nekaj storite sami, nekaj pa s pomočjo estetske medicine.
Foto: Valdermars Magone, Unsplash
  1. Živite zdravo – jejte uravnoteženo prehrano, se dovolj gibajte oz. telovadite in pijte dovolj tekočine, najbolje vode. 
  2. Prenehajte kaditi.
  3. Privoščite si dovolj spanja in počitka.
  4. Poskušajte se izogibati stresnim situacijam.
  5. Poskušajte se izražati z manj močno obrazno mimiko (manj mrščenja).
  6. Preživite čim več prostega časa v gibanju na svežem zraku.
  7. Uporabljajte kakovostne izdelke za nego obraza, predvsem vlažilne in hranilne kreme.  Te bodo vašo kožo nahranile z vsemi potrebnimi sestavinami, ki jih ta potrebuje za ohranjanje mladosti, svežine in napetosti.

Ko smo v boju proti gubam sami nemočni, lahko na pomoč priskoči estetska medicina

Utrujen, upadel in zguban obraz, podočnjaki in uvela koža na obrazu kazijo tako ženski, kot tudi moški obraz. V času, ko se vitalna in aktivna doba podaljšujeta, nas to lahko zelo moti. Zahvaljujoč sodobni estetski kirurgiji je mogoče z določenimi posegi obrazu povrniti energijo in sijaj. S tem izboljšamo ne samo izgled, na višjo raven dvignemo tudi notranje počutje in samozavest, kar pomembno vpliva na naše zadovoljstvo s samim seboj.

T. i. anti-aging medicina je danes ena izmed hitro rastočih vej medicine, ukvarja pa se predvsem z raziskovanjem tehnologij, s katerimi je mogoče na eni strani omiliti posledice staranja, na drugi strani pa spodbujati metode, s katerimi se lahko upočasni staranje človeka.

Facelift

Eden najbolj učinkovitih pomlajevalnih posegov obraza je brez dvoma facelift oz. pomladitev obraza z napenjanjem kože. S faceliftom običajno popravljamo spodnjo tretjino obraza in vrat. Facelift ni samo ena operacija, ampak več njih – skupni cilj vseh je zgladiti kožo obraza in vratu, zategniti mehka tkiva in mišice v spodnjem delu obraza ter odstraniti odvečno kožo.

Nad gube z ultrazvokom in radiofrekvenco ali pilingom

A številni ljudje se težko odločijo za kirurški estetski poseg, predvsem zato, ker se bojijo operacije, hkrati pa si ne morejo privoščiti dolgotrajnega okrevanja, ki ga terja tak poseg. Dobra novica je, da je videz mogoče izboljšati tudi brez skalpela in dolgotrajnega okrevanja, in sicer z različnimi nekirurškimi posegi ter lepotnimi tretmaji z visokotehnološkimi napravami.

Nekirurški facelift z napravo Ultraformer III

Ulterapija – izraz zaznamuje ultrazvočno terapijo – je najsodobnejša metoda nekirurškega pomlajevanja obraza z visokofrekvenčnimmikrofokusiranim ultrazvokom. Na naši kliniki ta poseg opravljamo z napravo Ultraformer III, ki predstavlja najnovejšo, tretjo generacijo tehnologije mikrofokusiranega ultrazvoka, zaradi česar je terapija v primerjavi z njej podobnimi še bolj udobna in bolj učinkovita, sam postopek pa kar dvakrat hitrejši. S terapijo učvrstimo in napnemo kožo na obrazu, vratu in dekolteju ter zmanjšamo globino gub.

Neinvazivno pomlajevanje obraza z Exilis Ultra

Naša klinika je edina lepotna klinika v Sloveniji, ki ima aparat Exilis Ultra. Gre za najnovejši tehnološki aparat enega vodilnih proizvajalcev medicinskih aparatov BTL Aesthetics, ki je namenjen in posebno prilagojen neinvazivnemu pomlajevanju obraza.  Še posebej je primeren za tretmaje celega obraza ali le delov obraza, kot so lice, spodnje veke in dekolte. Aparat ima majhne nastavke, s katerimi delujemo na obraz s kombinacijo monopolarne radiofrekvence in modalnosti ultrazvoka. Exilis Ultra z zategovanjem kože in stimulacijo kolagena mehča gube in pripomore k oblikovanju finih linij obraza. Na vratu kožo zategne in zgladi ter s tem zmanjša tudi odvečno kožo pod brado. 

Medicinski diamantni piling

Medicinski diamantni piling je postopek neinvazivnega glajenja kože, ki edini združuje sočasno čiščenje in luščenje kože, odstranjevanje ogrcev in globinsko vlaženje. Koža se tako obnovi, regenerira in pomladi, po posegu je mehkejša in na dotik bolj gladka. Poseg je še posebej primeren za kožo, ki ima prizadeto teksturo, npr. zaradi aken. S tretmajem lepo očistimo pore, zmanjšamo široke odprte pore, izboljšujemo tonus, odpremo in očistimo komedone (ogrce), pogladimo brazgotinice in gladimo gube. S posegom spodbudimo tvorbo novih bazalnih celic in stimuliramo fibroblaste, ki povzročajo sintezo kolagena in elastina.

Glajenje gub v zgornjem predelu obraza

Glajenje gub z botulinum toksinom je številka ena med neinvazivnimi medicinskimi estetskimi posegi na svetu, in sicer omenjena snov deluje tako, da prepreči prekomerno krčenje mišic. S tem postopkom tako najpogosteje gladimo dinamične gube v zgornji tretjini obraza, in sicer prečne gube na čelu, navpične gube med obrvmi in gube okrog oči. Več o tem pogosto uporabljenem estetskem posegu lahko izveste na tej povezavi.

Botoks se uporablja za glajenje gubic v zgornji tretjini obraza.

Posebna jesenska ponudba za glajenje gub

Do konca novembra lahko na naši kliniki dobite brezplačen tretma glajenja gub na eni regiji obraza, in sicer v primeru, če se odločite za tretma kriolipolize, s katero boste svoje telo osvobodile tudi trdovratnih maščobnih oblog. Preverite ponudbo.