Hiperpigmentacija: Ko je sonca preveč

Sončne pege kot posledica hiperpigmentacije se največkrat pojavijo na obrazu, vratu, dekolteju, dlaneh in rokah, saj so ti deli telesa najpogosteje izpostavljeni soncu.

Hiperpigmentacija oz. neenakomerna pigmentacija kože je običajno težava vseh tistih, ki se pretirano izpostavljate soncu. Najpogosteje je vidna v obliki temnih madežev oziroma sončnih peg na tistih delih telesa, ki so najpogosteje odkriti. Razlog več, da ob vsakokratni izpostavljenosti UV žarkom ustrezno poskrbite za svojo kožo!

Hiperpigmentacijo povzroča povečanje melanina

Hiperpigmentacijo povzroča povečanja količine melanina v telesu. To je naravni pigment, ki daje barvo koži, lasem in očem. Melanin v običajnih količinah kožo sicer ščiti pred škodljivimi UV-žarki in povzroča porjavelost, a zaradi prekomerne izpostavljenosti soncu se lahko ta process prekine, posledica česar je hiperpigmentacija. Koža zaradi nje izgleda neenakomerno, običajno pa je pogostejša pri ljudeh s temnejšo kožo.

Najpogostejša oblika hiperpigmentacije: sončne oz. starostne pege

Pigmentni madeži, kot so sončne oz. starostne pege, so najpogostejša posledica hiperpigmentacije, povzroča pa jo prekomerna izpostavljenost soncu. Sončne oz. starostne pege so ponavadi majhna, potemnela območja kože v različnih odtenkih rjave barve, lahko so tudi črni. Največkrat se pojavijo na obrazu, vratu, dekolteju, dlaneh in rokah, saj so ti deli telesa najpogosteje izpostavljeni soncu. Če sončne pege že imate, boste njihovo stanje s prekomernim izpostavljanjem sončnim žarkom še poslabšali, saj bodo pigmentni madeži postali še bolj temni.

Poleg sončnih oz. starostnih peg se hiperpigmentacija sicer pojavlja še v dveh oblikah: kot melazma, ki je posledica delovanja hormonov, ter kot postimflamatorna hiperpigmentacija, ki je pogosta pri ljudeh, ki trpijo zaradi aken.

Hiperpigmentacija v obliki sončnih peg je najpogostejša oblika hiperpigmentacije in je  posledica pretiranega izpostavljanja soncu.
Foto: Cloudy Pixel, unsplash.com

Hiperpigmentacijo lahko preprečite 

Nastanek hiperpigmentacije v obliki sončnih peg lahko preprečite le z ustrezno zaščito pred soncem. To pomeni, da uporabljate kakovostne zaščitne kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem, ki jih na telo nanašate na vsaki dve uri, obvezno pa po kopanju. Da ste med 10. in 16. uro, ko je sonce najmočnejše, v senci. In da uporabljate klobuke, sončna očala, pokrivala in senčnike, ki vas bodo dodatno ščitili pred soncem. Več o tem, kako poleti ustrezno poskrbite za kožo, lahko preberete na tej povezavi. Nega obraza pri tem terja še posebno pozornost, več o tem najdete tukaj.

Hiperpigmentacijo oz. nastanek sončnih peg lahko preprečite le z ustrezno zaščito pred soncem.
Foto: Ryan Christodoulou, unsplash.com

Hiperpigmentacijo lahko zmanjšate

Če že imate pigmentne madeže od sonca, še ni prepozno, da poskrbite za njihovo pobleditev in preprečite njihov ponovni nastanek. Eden izmed načinov za odpravo hiperpigmentacije so različni kemični pilingi (medicinski diamantni piling, piling Obagi Blue Peel, piling s krotonskim oljem, piling s sadnimi kislinami), ki so aktualni po poletju, potem ko se koža po izpostavljenosti soncu že umiri in si odpočije. Pri pilingih na obraz, vrat ali roke nanesemo kemično raztopino, s katero odstranimo povrhnjico in odmrle celice, s tem pa spodbudimo rast novih celic oz. razvoj nove kože. A pozor, za vsak tip kože ni primeren kar vsak piling. Kateri je primeren za vas, boste izvedeli na brezplačnem posvetu pri dr. Božikovu.

Koža je vaše ogledalo – negujte jo!

Za kožo je priporočljivo skrbeti ves čas, ne samo poleti. Koža kot največji človeški organ je tudi ogledalo vsakega človeka, saj se na njej med drugim odražajo vaše prehranske navade, vaše splošno zdravstveno stanje, morebitne notranje bolezni in psihološke motnje. Zato je priporočljivo obiskati dematologa, ki vas bo pregledal, določil tip vaše kože in vam svetoval, kako lahko kar najbolje poskrbite zanjo.