Kombinirane estetske operacije

“Doktor Božikov,

Imam na videz povsem nepomembno vprašanje, ki me grize že dlje časa. Ali je možno v eni anesteziji izvesti več operacij hkrati. Predvsem se zanimam za dvig in zmanjšanje dojk, istočasno pa bi se želela znebiti odvečne maščobe in kože na trebuhu. Ali bi to »šlo skozi«?”

“Pozdravljeni,

Na to vprašanje vam lahko odgovorim le načelno, saj imam o vas premalo podatkov.

Kombinirani posegi imenujemo operacije, kjer operiramo več različnih delov telesa hkrati. Na obrazu pogosto kombiniramo facelift ter korekcijo podočnjakov, bolj redko s korekcijo nosu. Na telesu je najpogostejša kombinacija operacij na dojkah in trebuhu. Pri kombiniranih posegih ni težava v sami tehnični izvedbi več operacij hkrati, saj občasno tudi po več kot 12 ur operiramo kakšen zapleten rekonstruktivni poseg. Glavni dejavnik, ki odloča o tem ali bomo kombinirali več lepotnih operacij v eni anesteziji je varnost naših pacientov. Ker se odločamo o operacijah, ki jim pravimo »elektivne«, in torej niso nujno potrebne,  moramo kakršna koli tveganja zmanjšati na minimum. Čas trajanja operacije je zelo pomemben in želimo si, da je anestezija kratka. Operacije, ki so daljše kot 6 ali 8 ur, imajo povečano tveganje, za nastanek določenih zapletov. Naslednji dejavnik, ki ga želimo čimbolj kontrolirati, je izguba krvi. Pri lepotnih operacijah je ta navadno minimalna, razen pri zelo obsežnih liposukcijah. Naslednji dejavnik, ki vpliva na našo odločitev ali istočasno opraviti več posegov je zdravstveno stanje osebe, ki jo operiramo.

Načeloma je kombinacija istočasne korekcije trebuha in dojk varna in jo največkrat celo svetujemo, če je izražena želja. S tem se znebimo dodatne anestezije in dvakratnega časa okrevanja, res pa je, da je čas okrevanja nekoliko daljši, kot bi bil za samo en poseg. Kljub napisanemu bi želel poudariti, da sam obravnavam vsakega pacienta individualno in se šele na osnovi medicinske preteklost in telesnih danosti odločim, ali je kombiniran poseg sprejemljiv oziroma priporočen.”

Objavljeno v reviji: