Korekcija prsi po nosečnosti in dojenju

Korekcija prsi pride na vrsto najmanj šest mesecevpo dojenju.

Korekcija prsi po nosečnosti in dojenju je tema, o kateri razmišlja marsikatera mlada mamica. Ni namreč skrivnost, da lahko nosečnost in poporodno obdobje pustita opazen pečat na katerem koli delu ženskega telesa. V tem obdobju namreč žensko telo kar naenkrat ni več samo njeno, začne se širiti, spreminjati na načine, na katere bodoča mamica morda ni popolnoma pripravljena. Prva stvar, ki jo opazite, so prsi, ki postanejo opazno večje, še več, lahko bi rekli, da nenadzorovano rastejo. In to hitreje kot trebuh in tudi hitreje kot pridobivate nosečniške kilograme. Vse te spremembe telesa v nosečnosti so posledica intenzivne sinteze estrogena in progesterona v telesu, povečane količine krvi, vode in maščob, ki jih vaš dojenček potrebuje. Zato ni nič nenavadnega, da so po porodu misli številnih mamic usmerjene v hujšanje, kjer imajo glavno besedo nutricionisti. Toda, kaj pa prsi? 

Mnoge ženske trdijo, da z dojenjem izgubijo največ kilogramov. Tudi ena izmed študij Ameriškega združenja za nosečnost (US Pregnancy Association) je pokazala, da mlade mamice z dojenjem lahko porabijo med 400 in 700 kalorij na dan brez dodatnih telesnih aktivnosti. Seveda pa je to pri dojenju drugotnega pomena. Nesporno dejstvo je, da je materino mleko – če le lahko dojite – najboljši vir prehrane za novorojenčke. Med prednostmi dojenja pa se v povezavi s hujšanjem omenja tudi to, da naj bi tudi spodbujalo oz. pospeševalo metabolizem.

Korekcija prsi po dojenju je priporočljiva najmanj šest mesecev po zaključku dojenja.
Foto: Jordan Whitt, Unsplash

Le redko pa govorimo o tem, kako nosečnost in dojenje vplivata na videz in obliko dojk. Kaj se torej dogaja z njimi? 

Spremembe prsi med nosečnostjo

Pa začnimo na začetku. Med nosečnostjo se lahko prsi povečajo tudi za tri velikosti košarice. Razlog za to je razvoj novega žleznega in maščobnega tkiva. V času nosečnosti hormoni vplivajo tudi na pigmentacijo kože, zaradi česar prsne bradavice postanejo temnejše. Zaradi povečane količine krvi v telesu lahko na prsih postanejo vidne vene, zaradi dodatne količine progesterona pa se lahko okoli bradavic pojavijo dlačice. Hitra rast dojk lahko povzroči tudi nastanek strij. 

Nosečnost in dojenje spremenita obliko in videz prsi.
Foto: Suhyeon Choi, Unsplash

Spremembe prsi med dojenjem

Med dojenjem velikost prsi niha na dnevni bazi, odvisna je predvsem od količine mleka in od pogostosti dojenja. Maščobne celice, ki se v prsih nabirajo med nosečnostjo, niso razlog za skrb, saj se običajno med dojenjem porabijo. A po dojenju prsi brez dvoma spremenijo obliko. Najpogosteje se zgodi, da – potem, ko se dojke vrnejo v prvotno obliko – na njih ostane odvečna koža, posledica česar so povešene prsi.

Korekcija prsi po dojenju: Najpogosteje dvig dojk

Prsi od nekdaj veljajo za simbol ženskosti, pa tudi zaupanja. Zato boste, če ste kdaj dojili ali morda še dojite, lahko razumeli, zakaj je število korekcij dojk po končanem dojenju med ženskami v porastu. Po podatkih Ameriškega društva plastičnih kirurgov (American Society of Plastic Surgeons) se je število estetskih posegov na dojkah v ZDA v zadnjih 10 letih povečalo kar za 75 %, v večini primerov pa se zanj odločijo mlade mamice. In za katere posege se odločijo?

Nosečnost in dojenje brez dvoma vplivata na obliko in videz prsi.
Foto: Freestocks, Unsplash

Po nosečnosti in dojenju se žlezna hipertrofija dojk zmanjša, kar povzroči izgubo volumna. Posledica je ostanek odvečne kože v zgornjem predelu dojk in okoli prsnih bradavic. Če se prsi povesijo, a kljub temu še obdržijo volumen, se mlade mamice odločijo za dvig dojk. Za dvig dojk obstajajo različne kirurške tehnike, ki pa so odvisne od tega, v kakšnem stanju so dojke po dojenju (kako so povešene, kakšne oblike so ipd.) ter končnega rezultata, ki ga želimo doseči. V ta namen estetski kirurg na prvem pregledu opravi zelo natančne meritve prsnega koša in prsi. Po odstranitvi odvečne kože se bradavice dvignejo, koža okoli areole pa se preoblikuje, rezultat česar so lepše prsi.

Korekcija prsi po dojenju: Dvig prsi z vstavitvijo prsnih vsadkov

V primerih, ko so prsi po nosečnosti in dojenju zelo povešene, hkrati pa izgubijo tudi volumen, se situacija rešuje z dvigom prsi z vstavitvijo prsnih vsadkov.  Na naši kliniki uporabljamo prsne vsadke Mentor, ki so najbolj kakovostni prsni vsadki na trgu. Uporabljamo tako okrogle kot kapljičaste prsne vsadke, izbira pa je odvisna od tega, kakšen izgled po posegu želi pacientka. Skupno odločitev o tem boste sprejeli skupaj z dr. Božikovom na prvem posvetu.

Prsi se po dojenju najpogosteje povesijo, kar rešujemo z dvigom prsi.

Korekcija prsi po nosečnosti in dojenju: Kdaj je pravi čas? 

Korekcijo prsi je priporočljivo opraviti nekje od enega leta po rojstvu otroka ali najmanj 6 mesecev po prenehanju dojenja. Odločitev o posegu je popolnoma individualna odločitev vsake posameznice, izkušnje dr. Božikova pa kažejo, da se ženske za korekcijo dojk praviloma odločijo po tem, ko sprejmejo tudi odločitev o tem, da ne bodo imele več otrok. Seveda pa to še ne pomeni, da ženska po dvigu dojk s prsnimi vsadki ne more ali ne sme več zanositi. Prsi namreč ohranijo svojo funkcijo kljub vstavitvi prsnih vsadkov.

Če je povečanje prsi opravljeno z rezom v gubi pod dojko (inframamarna guba), potem z operacijo ne prekinemo povezav med mlečnimi žlezami in preostankom tkiva dojk. To pomeni, da mlečne žleze, senzorični živci in krvne žile ostanejo nedotaknjeni. Če ste lahko dojili pred posegom, boste lahko tudi po njem.

Preberite tudi: Povečanje dojk: Kakšna bo vaša nova košarica