Koža poleti: Kako poskrbeti zanjo?

Pretirano sončenje poleti kožo postara in izsuši.

Koža je poleti izpostavljena številnim dejavnikom, med njimi UV-sevanju, vetru, slani vodi, vročini in klimatiziranim prostorom. Prav zato jo je treba posebej skrbno negovati. Koža vam bo za to da ste dobro poskrbele zanjo, hvaležna še dolgo po poletju in – verjemite – tudi dolga leta. Nekaj koristnih nasvetov:

1. Uporabljajte zaščitne kreme za obraz in telo

Kremo za obraz z visokim zaščitnim faktorjem (običajno z zaščitnim faktorjem vsaj 30) je potrebno uporabljati vsak dan, še posebej pa na dopustu, ne glede na to, če ga boste preživeli na morju, na potovanju ali v gorah. Dobra krema za obraz bo kožo v prvi vrsti zaščitila pred škodljivimi UVA/UVB žarki poskrbela pa tudi za vlažilno nego kože. Seveda ne pozabite zaščititi tudi kože na preostalih delih telesa, tam lahko uporabljate nižje zaščitne faktorje. Kakšne, je odvisno od tega, kakšen tip kože imate.

Koža je poleti izpostavljena številnim dejavnikom, med njimi UV-sevanju, vetru, slani vodi in vročini.
Foto: Alin Meceanu, Unsplash

2. Poskrbite za ustrezno hidracijo telesa

Ker je naše telo sestavljeno kar iz 60 % vode, je nujno potrebno nenehno skrbeti za njegovo hidracijo. Dehidracija namreč povzroča pusto in zategnjeno kožo. Temu se je najlažje izogniti s pitjem zadostne količine vode in zaužitjem hrane z visoko vsebnostjo vode. K temu, da koža zadrži vlago in ima lep videz, pripomore tudi izogibanje alkoholu in kajenju ter skrb za uravnotežene obroke.   

3. Pogosto vlažite ustnice

Poleti so vplivom slabim UVA/UVB žarkom izpostavljene tudi ustnice. Večkrat na dan jih zaščitite z vlažilno nego z ustreznimi balzami, ki vsebujejo tudi zaščitni faktor.  

4. Za osvežitev uporabljajte meglico za obraz

Za ustrezno hidracijo telesa je seveda nujno pitje zadostne količine vode. Tu pa tam pa se lahko osvežite tudi z meglico za obraz. Ta vas bo osvežila, hkrati pa tudi pomagala pri obstojnosti ličil, če jih poleti uporabljate.

5. Izberite ličila in kreme z lahkotnimi teksturami

Ker lahko debeli sloji ličil le še dodatno zamašijo pore, v vročih dneh prekomerno nanašanje ličil ni priporočljivo. Uporabite tekoč in lahek puder, ki po možnosti vsebuje še zaščitni faktor ter vodoodporno maskaro. Tudi pri kremah in losjonih za telo se odločite za takšne z lahkotno teksturo – se hitro vpijejo in nudijo ustrezno vlažilno nego. 

6. Po sončenju pomirite kožo  

Če se boste po sončenju stuširali z mrzlo vodo, bo ta pomirila zagorelo kožo, hkrati pa jo bo osvežila in odmašila pore. Po prhanju je ne pozabite nahraniti z vlažilnim losjonom, še posebej so priporočljivi tisti z aloe vero. Aloe vera je znana po svojih protivnetnih učinkih in jo najraje uporabljamo pri lajšanju sončnih opeklin. Takšna nega bo kožo čez noč pomirila in ji nudila ustrezno vlažilno nego.

Ne pozabite – sončenje kožo postara!

Mnogi povezujejo lepo zagorelo kožo z zdravim videzom. Vendar ni tako preprosto. Zagorelost kože je predvsem reakcija oziroma obramba kože pred vplivi UV-žarkov, hkrati pa sončenje kožo močno postara. Če se res rade nastavljate sončnim žarkom, se sončite pazljivo. Med 10. in 16. uro je sonce najmočnejše, zato takrat počivajte v senci. Tudi v senci boste porjavele, hkrati pa se boste izognile opeklinam. Ne pozabite na klobuke, sončna očala, pokrivala in senčnike, ki vas bodo dodatno ščitili pred soncem. Zaščitne kreme naj imajo dovolj visok zaščitni faktor. Nanesite jih v dovolj veliki količini in jih ponovno uporabite vsaj na vsaki 2 uri izpostavljanja soncu, vselej pa po plavanju ali intenzivnem znojenju oziroma brisanju kože.

Pretirano sončenje poleti kožo postara in izsuši.
Foto: Amy Humphries, Unsplash

Medicinska kozmetika za lepo in zdravo kožo

K lepemu izgledu kože pomembno pripomore tudi dovolj kakovostna kozmetika. Na naši kliniki smo po dolgotrajnem preizkušanju različnih medicinskih krem za obraz za vas izbrali najučinkovitejše, in sicer proizvajalcev Skin Tech in Obagi. Za nego kože so primerne hranilna krema, Actilift® in Atrofillin®. Več o njih poiščite na tej povezavi.