Rekonstruktivna kirurgija

Rekonstruktivna plastična kirurgija

Rekonstruktivna kirurgija je plastična kirurgija, pri kateri z različnimi kirurškimi posegi – prestavitvijo ali presaditvijo po možnosti telesu lastnih tkiv – nadomestimo manjkajoči del telesa ali tkiva tako, da se ohrani njegova funkcija, oblika oz. izgled.

Rekonstrukcija dojk

Rekonstrukcija dojke je ena najbolj pogostih oblik rekonstruktivne kirurgije pri ženskah. Rekonstrukcija je potrebna po delni ali celotni odstranitvi (mastektomiji) dojke, najpogosteje po raku dojke.

Rekonstrukcija sicer ne vpliva na potek bolezni, zagotovo pa ženski vrne samozavest in izboljša samopodobo. V grobem ločimo naslednje tipe rekonstrukcij:

  • z lastnim tkivom,
  • z vstavitvijo prsnih vsadkov,
  • kombinacija obeh.

Poseg

Poseg z uporabo tkivnih razširjevalcev in prsnih vsadkov je tehnično enostavnejši in je primeren predvsem za rekonstrukcijo majhnih dojk, ki nimajo dovolj lastnega tkiva.

Rekonstrukcija z lastnim tkivom je tehnično zahtevnejša. Operacija traja od 4 do 6 ur, kirurg mora obvladati posebne mikrokirurške tehnike. V operativni ekipi sodeluje onkološki kirurg in vsaj dva plastična kirurga. S tovrstnimi operacijami lahko oblikujemo tudi večje dojke.

Rekonstrukcija po parezi obraznega živca

Rekonstrukcije po parezi obraznega živca so subspecializirano področje plastične kirurgije, s katerim se sistematično ukvarja le malo plastičnih kirurgov. Rekonstrukcije izvedemo, ko je stanje pareze dokončno in ni pričakovati, da se bo popravilo.

S prenosom mišic iz okolice obraza ali celo iz drugih delov telesa nadomestimo nedelujoče obrazne mišice in s tem dosežemo ponovno zapiranje očesa in/ali nasmeh. Če je od pričetka pareze minil kratek čas, lahko v določenih primerih nedelujoče mišice oživimo tako, da jih oživčimo z novimi živci in jim s tem povrnemo funkcijo.

Tovrstne rekonstrukcije so zahtevne, potrebna je mikrokirurška ekspertiza, dokončni rezultat se doseže po več operacijah.

Želite izvedeti več o posegu?

Za več informacij o katerem izmed rekonstruktivnih posegov nam pišite ali nas pokličite.

E-naslov: info@bozikov.com

Tel. št.: 041 33 10 67