Oblikovanje telesa po hujšanju – osebna izkušnja

Liposukcija in VASER lipo

“Spoštovani,

Pred dvema letoma so mi zaradi prekomerne telesne teže v Slovenjgraški bolnišnici vstavili obroček okoli želodca. V tem času sem shujšala za dobrih 35 kilogramov. Še vedno mi je »kar nekaj«, vendar me je pričela ovirati odvečna koža predvsem na trebuhu pri vsakodnevnih opravilih. Nekaj sem slišala, da se da to odvečno kožo tudi odstraniti, pa me zanima kako to poteka.”

“Pozdravljeni,

Prekomerna telesna teža je novodobna težava razvitega sveta. Seveda je vzrokov zanjo veliko, od genetskih do družbenih, res pa je, da se je s razširitvijo industrijsko pridelane in predelane hrane število ljudi, ki trpi za prekomerno telesno težo tudi pri nas povečalo. Ker je znanstveno dokazano in tudi že ptički čivkajo o tem, da prekomerna teža ogroža zdravje, se zdravniki na različne načine borimo proti njej. Za ljudi, ki ne morejo shujšati na drug način, je možen tudi operativni poseg, kjer kirurg vstavi okoli želodca obroček, ki onemogoča uživanje pretirane količine hrane, zaradi česar oseba shujša.

Tako ste tudi vi očitno prispeli do točke, ko ste se odločili za operacijo in posledično izgubili precej kilogramov, sedaj pa je ostala na vašem telesu odvečna koža. Nekateri ljudje imajo zelo elastično kožo, z veliko zmožnostjo raztezanja in krčenja. Tem  »srečnežem« se koža tudi po večji izgubi telesne teže lepo prilega telesu. Pri večini pa tako kot pri vas, po izgubi 30 ali več kilogramov, ostane nekaj odvečne kože, najpogosteje na trebuhu, na nadlahteh, stegnih in tudi zadnjici. Pri ekstremnih izgubah telesne teže je te kože toliko, da ovira normalne dnevne aktivnosti, v pregibih zaradi vlage nastajajo glivična obolenja in dermatitisi. Takšnim bolnikom pripada zdravljenje oziroma odstranitev odvečne kože na zavarovanje.

Že strokovni naziv nakazuje, da nam plastičnim kirurgom ni izziv le odrezati odvečno kožo, temveč istočasno krojiti in oblikovati celo telo, da postane skladno. Tovrstne operacije so precej dolgotrajne in potekajo v več fazah. Največkrat se v prvi fazi odločimo za tako imenovan »body lift«, kjer istočasno dvignemo zadnjico in odstranimo odvečno kožo cirkularno okoli pasu in trebuha. V naslednji fazi pa oblikujemo stegna, nadlahti in pri ženskah dojke.

Ker je za te operacije značilen timski pristop, posebej izobraženo negovalno osebje, ki je seznanjeno s posebnostmi pooperativne oskrbe tovrstnih bolnikov, se trenutno sistematično ukvarjamo s temi posegi le v UKC Ljubljana, na oddelku za plastično kirurgijo, kjer imamo posebej za tovrstne bolnike ustanovljen bariatrični konzilij. Najbolje je, da se z napotnico osebnega zdravnika prijavite na ta konzilij, kjer vas bomo z veseljem obravnavali.”

Objavljeno v reviji: