Obraz in sonce: Poskrbite za ustrezno nego

Obraz je tisti del telesa, na katerem so najprej vidne posledice pretiranega izpostavljanja soncu. Sonce namreč povzroča staranje kože, s tem pa gube in starikav izgled. Zato je nujno, da obrazu poleti posvetite posebno pozornost.

Obraz je tisti del telesa, na katerem so najprej vidne posledice pretiranega izpostavljanja soncu. Sonce namreč povzroča staranje kože, s tem pa gube in starikav izgled. Zato je nujno, da obrazu poleti, pa naj bo to na morju, potovanju ali v hribih, posvečate še posebno pozornost. Nekaj nasvetov, ki se jih velja držati:

1. Zaščitite obraz pred škodljivimi sončnimi žarki

Večkrat na dan na obraz nanesite kremo z zaščitnim faktorjem. Ta naj bo čim višji – vsaj 30. Zaščitna krema naj bo kakovostna, saj ob zaščiti pred UV žarki kožo tudi vlaži in jo varuje pred izsušitvijo. Dodatno lahko obraz pred soncem zaščitite s pokrivalom s širokimi krajci ter ga večkrat dnevno osvežite z meglico.

2. Ne obremenjujte obraza z ličili

Debeli sloji ličil poleti obtežijo obraz in še dodatno zamašijo pore, zato prekomerno nanašanje ličil v vročih dneh ni priporočljivo. Če res ne morete zdržati brez njih, uporabite tekoč in lahek puder, ki po možnosti vsebuje še zaščitni faktor, ter vodoodporno maskaro. Zvečer obraz temeljito očistite ter ga namažite z vlažilno kremo.

3. Navlažite obraz z vlažilnimi kremami in tonikom

Tudi pri kremah za obraz se odločite za takšne z lahkotno teksturo, saj se hitro vpijejo in obrazu nudijo ustrezno vlažilno nego. Na trgu je cela vrsta tovrstnih izdelkov, pri izbiri pa se osredotočite na to, da spodbujajo obnavljanje kože, kar dosežejo z vsebnostjo vitaminov, aloe vere, hialuronske kisline, morskih alg ipd. Poleti lahko obraz pogosteje pocrkljate tudi s tonikom. Koži bo vrnil naravno ravnovesje in fiziološki pH, ki je zaradi močnega sonca večkrat porušen.

4. Nahranite obraz z obrazno masko

Z obrazno masko kožo nahranimo, jo navlažimo in sprostimo. Takšno iz kumar si lahko hitro in enostavno pripravite kar same. Kumare učinkujejo vlažilno, čistijo kožo, jo hladijo, blažijo podočnjake in napolnijo obrazne celice z vlago. Recept je preprost: Pol kumare olupite, jo pretlačite s paličnim mešalnikom in dodate 2 žlici navadnega jogurta. Za zgostitev lahko dodate pivski kvas, ki zaradi visoke vsebnosti vitamina B pripomore k svežemu videzu, ni pa nujno. Masko na obrazu pustite delovati 20 minut, nato jo izperite. 

Poleti obraz večkrat nahranite z obrazno masko. Poskrbela bo za to, da kožo navlažite in jo sprostite.
Foto: Savs, Unsplash

5. Pijte dovolj tekočine

Tako pri negi telesa kot tudi obraza je pomembna ustrezna hidracija telesa. Premajhen vnos vode se namreč hitro pozna na koži. Uživanje zadostne količine naravne vode pomeni vlaženje telesa tudi od znotraj.

6. Poskrbite za dovolj spanca

Besedna zveza lepotni spanec ni kar tako. Po nekaterih trditvah odrasel človek potrebuje vsaj 6 ur spanca dnevno, da se telo, tudi obraz, odpočije in obnovi. Poskrbite za dovolj spanca tudi poleti.  

7. Gibajte se dovolj

Redna telesna aktivnost je ključna za zdrav in lep videz, zato je tudi poleti ne zanemarite. Seveda se izogibajte aktivnostim v najhujši pripeki, vsekakor pa vsaj trikrat na teden poskrbite za to, da z gibanjem spodbudite krvni obtok in s tem dovod kisika v telo. Mišice in druga tkiva bodo ustrezno prekrvavljena, vaš videz pa zdrav in sijoč.

8. Obraz hrani tudi uravnotežena prehrana

Telo in obraz vam bosta zelo hvaležna, če boste zanju poskrbeli z zdravo in uravnoteženo prehrano. V prvi vrsti velja, da se kar se da izogibate jedem, ki vsebujejo veliko sladkorja. K zdravemu videzu obraza pripomore tudi izogibanje kavi, cigaretam in alkoholu. Ker praksa kaže, da vsak od nas rad poseže po vsaj enem od prej omenjenih živil ali substanc, je dodatna nega kože, predvsem kože na obrazu, več kot zaželena, če ne celo nujna.

Tudi obraz vam bo zelo hvaležen, če boste zanj poskrbeli z zdravo in uravnoteženo prehrano. K zdravemu videzu obraza pripomore izogibanje sladkorju, kavi, cigaretam in alkoholu.
Foto: Alexander Mils, Unsplash

Medicinska kozmetika za lepo in zdravo kožo

K lepemu izgledu kože pomembno pripomore tudi dovolj kakovostna kozmetika. Na naši kliniki smo po dolgotrajnem preizkušanju različnih medicinskih krem za obraz za vas izbrali najučinkovitejše, in sicer proizvajalcev Skin Tech in Obagi. Za nego kože so primerne hranilna krema, Actilift® in Atrofillin®. Več o njih poiščite na tej povezavi.