Korekcija vek

bleferoplastika korekcija vek

Korekcija vek ali blefaroplastika vključuje estetske operacije, s katerimi korigiramo podočnjake in odvečno kožo na vekah, najpogosteje povešene veke. Plastična kirurgija s tem postopkom največkrat rešuje nezadovoljstvo z videzom osebam, starejšim od 35 let.

Kdaj korekcija vek ali blefaroplastika?

Na zgornjih vekah se koža zunanjega očesnega kota ter obrvi s staranjem pomika navzdol ter povzroča izgled utrujenih, težkih vek. V delu notranjega očesnega kota zgornje veke maščobno tkivo večkrat boči kožo.

Te težave je možno popraviti z operacijo same veke, z odstranitvijo odvečne kože in maščobe zgornje veke. V nekaterih primerih težava ni v veki, temveč v spuščeni obrvi. V tem primeru je potrebno napraviti tako imenovan dvig obrvi – »browlift«.

Podočnjaki so največkrat problem spodnjih vek. Navadno so bolj izraženi zjutraj. Vzrok zanje so v večji meri izbočenje maščobnih blazinic okoli zrka, ki nastane zaradi oslabljenih vezi, ki držijo maščobo na pravem mestu. Zaradi gravitacije podkožno tkivo ličnic drsi navzdol in skozi kožo se opazi obris očesne votline. S staranjem se pojavi tudi nekaj odvečne kože, kar pa ni pravilo.

Kako poteka postopek bleferoplastike – korekcije vek

Korekcijo spodnjih vek največkrat opravimo skozi incizijo, ki pušča brazgotino pod trepalnicami spodnje veke. Pri določenih pacientih, predvsem mlajših in brez odvečne kože, je poseg možen skozi notranjo stran vek, s čimer se izognemo vidni brazgotini.

Občasno moramo ojačati zunanji očesni kot, še posebno, če je podpora spodnje veke šibka. Ta poseg imenujemo kantopeksija. Za korekcijo spodnje veke je potreben natančen pregled in izbira pravilne tehnike za vsakega posameznika posebej, da dosežemo optimalen rezultat in najmanjšo možnost zapletov.

Blefaroplastiko lahko opravimo kot samostojen poseg ali skupaj z drugimi operacijami na obrazu, kot na primer dvig obraza-facelift (bleferoplastika – cena je določena na posvetu). Pred operacijo je potrebno izključiti očesna obolenja. Bolezni kot so glaukom, odstopanje mrežnice ali sindrom suhih oči so kontraindikacija za operacijo. Bolezni ščitnice, ki se kažejo na očeh, se primarno zdravi z zdravili.