Glajenje gubic (botulin toksin)

Botolinum toksin se je v medicinske namene pričel uporabljati okoli leta 1980, za zdravljenje nehotenih spazmov in tikov obraza. V zadnjih letih je postal izjemno popularen za korekcijo obraznih gubic.
Botulinum toksin (Bo-Tox) proizvaja bakterija clostridium botolinum. Toxin deluje na stično ploskev med živci in mišicami, kjer prepreči sproščanje nevrotransmiterja acetilholina iz konca živca, ki po sprostitvi potuje proti mišici in tam sproži njeno skrčenje. Ker nevrotransmiter ni sproščen, to zmanjša krčenje mišice. Injekcije zelo majhnih količin botulinum toksina na določena mesta obraza povzročijo zmanjšanje mišične aktivnosti, ki sicer povzroča obrazne gubice. V predelu čela injekcije simulirajo efekt dviga obrvi.

Raziskave so pokazale, da botoks najbolj koristi ljudem v starostni skupini med 30 in 50 leti in je najučinkovitejši v predelu zgornje tretjine obraza. Opozoriti je potrebno, da botox ni 100% učinkovit pri vseh ljudeh.

Danes botox predstavlja osnovni postopek pomlajevanje zgornje tretjine obraza. S njim gladimo navpične gube v predelu med obrvmi, prečne gube na čelu, ter gube okoli oči. Učinek traje 4 do 6 mesecev in je odvisen od vrste produkta ter njegove doze.