Piling s krotonskim oljem

S kemičnimi pilingi odstranimo od sonca in staranja spremenjeni zgornji sloj kože in spodbudimo njeno obnovo in pomladitev. Globino pilinga lahko prilagajamo glede na vaše želje in s tem dosežemo učinek, ki ga želimo: kožo lahko s površinskim pilingom le osvežimo, pri čemer je okrevanje krajše, medtem ko s srednje globokim ali globokim pilingom odstranimo tudi globlje gube, vendar pa to terja daljši čas okrevanja.

Površinski piling tako uporabljamo za odstranjevanje od sonca in staranja spremenjenega zgornjega sloja kože in spodbudimo njeno obnovo in pomladitev. Z globokim pilingom pa odstranjujemo vse obrazne gube, razen karakternih gub (nazolabialnih – od nosu do kotičkov ust).

Za kaj uporabljamo kemični piling?

  • Za odstranjevanje pigmentnih sprememb (rjavi madeži, pege).
  • Za zdravljenje vdrtih in hipertrofičnih brazgotin.
  • Za glajenje gub (z izjemo nazolabialnih – od nosu do kotičkov ust).
  • Za izboljšanje kakovosti in tonusa kože.
  • Za odstranjevanje strukturnih nepravilnosti kože.
  • Za zdravljenje aken.

Piling najpogosteje uporabljamo na obrazu, vratu, dekolteju in rokah. Ker izboljša kakovost kože, kemični piling pogosto uporabljamo v kombinaciji z operativnimi posegi za pomladitev obraza, saj z njim denimo ne moremo rešiti mlahave kože na obrazu. V takšnih primerih priporočamo kombinacijo pilinga z liftingom obraza in vratu.

Površinski, srednje globoki ali globoki piling

Globina delovanja kemičnega pilinga je odvisna od sestavin raztopine za kemični piling, časa delovanja in načina nanosa. Raztopino lahko nanesemo na celoten obraz ali le posamezna področja. Z učinkovitostjo pilinga narašča tudi možnost zapletov kot so brazgotine in hipopigmentacije.

Površinski piling

Pri površinskem pilingu največkrat uporabljamo glikolno, piruvično, salicilno ali mlečno kislino ter kombinacije. Z enkratnim nanosom nekoliko osvežimo in očistimo kožo. Površinski piling je priporočljiv za zmanjšanje začetnih in rahlo izraženih starostnih sprememb ter izboljšanje kakovosti kože.

Površinski piling izvajamo brez anestezije, saj ni boleč. Ob nanosu boste morda začutili rahlo zbadanje. Takoj po posegu se lahko vrnete k vsakodnevnim aktivnostim, uporabite lahko tudi ličila.

Srednje globoki piling s triklorocetno kislino

Pri srednje globokem pilingu uporabljamo triklorocetno kislino (TCA) v različnih koncentracijah in na različne načine, največkrat za  glajenje plitkih statičnih gub in odstranjevanje povrhnjih pigmentnih sprememb na obrazu in drugih delih telesa (vrat, roke).

Dr. Božikov je ustrezno usposobljen za izvajanje srednje globokega pilinga, ki terja nadzor usposobljenega strokovnjaka. Pri postopku TCA kislino nanesemo na vnaprej določene predele obraza. Nanos povzroči pekoč občutek, ki traja nekaj minut. Ko dosežemo želeni učinek, kislino nevtraliziramo in ustavimo njeno delovanje. Po postopku na kožo nanesemo antibiotično mazilo.

Glede na to, kakšno koncentracijo kisline uporabimo, lahko pred posegom vzamete protibolečinske tablete. Če je bolečina kljub temu preveč intenzivna, to poveste izvajalcu pilinga, ki nevtralizira kislino in prekine poseg.

Globoki piling z višjimi koncentracijami triklorocetne kisline ali s krotonskim oljem

Piling s krotonskim oljem sodi med najnovejše tehnike kemičnih pilingov, ki jih je širši estetski strokovni javnosti prenesel Richard Bensimon. Pred tem je bil zaradi skrivnostne formule, ki je ni bilo mogoče dobiti, rezerviran le za hollywoodske zvezdnice.

Piling s krotonskim oljem predstavlja najbolj dramatičen način pomlajevanja kože, ki ga ni mogoče doseči z nobeno drugo tehniko. Postopek zajema odstranitev povrhnje plasti kože in omogoči nastanek “nove” kože, ki je bolj gladka in z bistveno manj gubic.

Globoki pilingi z višjimi koncentracijami TCA ali krotonskim oljem so najbolj učinkoviti. Dr. Božikov kot izkušeni strokovnjak in eden najboljših estetskih kirurgov v Sloveniji jih izvaja s posebno pozornostjo in previdnostjo, saj pri njih obstaja večja možnost neželenih učinkov, kot je npr. hipopigmentacija (izguba pigmenta, ki se kaže v belih lisah) in brazgotine. Globoki piling terja posebno pripravo, izvajamo pa ga v sedaciji (stanje pomirjenosti in uspavanosti) pod nadzorom anesteziologa.

Okrevanje po srednje globokem in globokem pilingu

Srednje globoki kemični piling s TCA na koži sproži reakcijo. Tako se prve dni po kemičnem pilingu vrhnji oz. poškodovan sloj kože lušči. Bolečine običajno ne občutite, če pa bi se pojavila, jo lajšate s protibolečinskimi tabletami. Vsakodnevne aktivnosti lahko opravljate takoj po posegu. Po luščenju kože se pojavi rdečica, ki običajno izgine v približno tednu dni. Številni pacienti zaradi tega prvi teden preživijo doma, saj se takšni ne želijo pojavljati v javnosti. Kemični piling s TCA sproži intenzivnejše obnavljanje kože, zaradi česar je ta bolj občutljiva za škodljive UVA in UVB žarke. Zato ga izvajamo le pozimi, saj kože nekaj časa ne smete izpostavljati soncu. Ob izpostavitvi se je tudi kasneje nujno potrebno ustrezno zaščititi – za obraz naj bo to krema z zaščitnim faktorjem 50, za roke in dekolte pa vsaj 30.

Po globokem pilingu s krotonskim oljem se koža celi 10 dni do 2 tedna, rdečina kože pa je prisotna do 2 meseca. Rezultati pomladitve kože so izjemni in neprimerljivi s katero koli drugo tehniko. Globoki piling lahko izvedemo le v zimskih mesecih zaradi potrebne kasnejše obvezne zaščite pred soncem.  Ob izpostavitvi soncu se je tudi kasneje nujno potrebno ustrezno zaščititi – za obraz naj bo to krema z zaščitnim faktorjem 50, za roke in dekolte pa vsaj 30.

Dr. Božikov vas bo podrobno seznanil s potekom okrevanja, ne glede na to, za kateri piling se boste odločili. Zelo pomembno je, da njegova navodila dosledno upoštevate. S tem boste pomembno pripomogli k hitremu in uspešnemu okrevanju.

Kateri piling je primeren za vas?

Ali za pomlajen videz ter svežo in zglajeno kožo potrebujete površinski, srednje globoki ali globoki piling, je odvisno od značilnosti vaše kože, poškodb in želenega rezultata. O tem se boste na prvem pregledu posvetovali z dr. Božikovom, ki vam bo svetoval ustrezen poseg, s katerim boste dosegli najbolj optimalen učinek. Naročite se na posvet na info@bozikov.com ali na tel. št. 041 33 10 67.

Želite izvedeti več o posegu?

Za dodatne informacije o kemičnih pilingih nam pišite ali nas pokličite.

E-naslov: info@bozikov.com

Tel. št.: 041 33 10 67