Povečanje dojk: Kakšna bo vaša nova košarica?

Povečanje dojk lahko pomembno pripore k dvigu samozavesti

Povečanje dojk v naši družbi ni več tabu – ravno prav velike in lepo oblikovane prsi vas bodo brez dvoma naredile bolj ženstveno, izboljšale bodo vašo samopodobo in povečale vašo samozavest.

Pomislite, kako lepo bi bilo, da bi končno enkrat lahko v trgovini s perilom kupili tisti čudovit modrček, ki ga ob vsakem obisku vzamete v roke, a ob pomerjanju tudi najmanjša košarica ostane malce prazna. Pa kako lepo bi bilo za na plažo obleči kopalke, ki jih že dalj časa skrivaj opazujete v trgovini, a vam zaradi premajhnih prsi ne stojijo, kot bi morale. In da bi v tisti beli srajčni bluzi, ki bi poudarila vaš ozek pas in ravno prav poln dekolte, končno enkrat samozavestno ter polni načrtov in dobrih rešitev vkorakali na sestanek in z brezhibnim izgledom ter dodelanim nastopom navdušili vse prisotne. Točno tako se želite počutiti: lépa, zapeljiva in samozavestna!

Povečanje dojk predstavlja veliko spremembo, ki  je v prvi vrsti povezana z večjo ženstvenostjo.

Povečanje dojk je eden izmed bolj emotivnih posegov. Emotivnih zato, ker gre za veliko spremembo, ki  je v prvi vrsti povezana z večjo ženstvenostjo. Lepe prsi vas bodo brez dvoma naredile bolj ženstveno. Rezultat: boljša samopodoba in posledično večja samozavest.

Povečanje dojk ni več tabu - ravno prav velike in lepo oblikovane prsi vas bodo naredile bolj ženstveno, izboljšale bodo vašo samopodobo in povečale vašo samozavest.

Povečanje prsi dandanes ni več tabu, lahko bi celo rekli, da je poseg postal skoraj nekaj tako vsakdanjega kot obisk zobozdravnika ali kozmetičarke. Poseg, ki stane dobre tri tisočake, je dosegljiv velikemu številu žensk, rezultati – če niso pretirani – pa v velikem številu primerov skoraj niso opazni. Vsaj ne navzven. Ni izključeno, da si ga že ni privoščila katera od vaših prijateljic. Le preverite, če je katera izmed njih v zadnjem času močno izboljšala samopodobo ali postala precej bolj samozavestna. 

Kdo se odloči za povečanje dojk?

»Za povečanje prsi se odločijo mlade odrasle ženske, ki jih narava ni obdarila z velikimi dojkami, ali ženske, ki so že rodile in so imele pred porodom večje dojke. Dojenje jim je morda to odvzelo, s posegom pa si želijo nazaj volumen, ki so ga že imele, ali morda tudi nekoliko več,« razlaga doc. dr. Krešimir Božikov, specialist rekonstruktivne, plastične in estetske kirurgije in direktor  Klinike Božikov.

Če si želite povečati prsi, morate biti popolnoma zdravi, hkrati pa morate imeti realna pričakovanja o svojem izgledu po posegu. »Osebi s 50 kg in višino 150 cm ne moremo vstaviti 500-mililitrskih vsadkov. In obratno, pri 180 cm visoki osebi z oblinami je možen večji volumen vsadkov. Na osnovi tega se z vsako pacientko uskladiva, kakšno velikost je smiselno izbrati za čim bolj naraven izgled dojk,« opisuje dr. Božikov.

Prsi je mogoče povečati na dva načina: z vstavitvijo prsnih vsadkov ali z vbrizganjem lastne maščobe, tiste, ki jo običajno z liposukcijo odstranimo z določenega dela telesa, predvsem stegen ali trebuha.

Okrogli ali kapljičasti prsni vsadki?

Obstajata dve vrsti prsnih vsadkov – okrogli in kapljičasti. Včasih je veljalo prepričanje, da okrogli vsadki dajejo umetne rezultate, kapljičasti pa bolj naravne. A to ne drži.  Na umeten ali naraven izgled prsi po povečanju vpliva velikost prsnih vsadkov, ne pa oblika: večji vsadki na manjšem telesu povzročijo umeten rezultat oz. izgled, manjši bolj naravnega.  »Kapljica in krogla se razlikujeta le v zgodnjem delu vsadka, ki je lahko malo manj ali malo bolj napet. Napetost dojke po povečanju pa je odvisna tudi od anatomije telesa ter od napetosti kože pred posegom. Tako lahko v večini primerov tudi okrogel vsadek naredi lep naraven rezultat. Statistično gledano se za ene ali druge vsadke odloči približno 50 % žensk,« pravi doc. dr. Božikov.      

Na umeten ali naraven izgled prsi po povečanju vpliva velikost prsnih vsadkov: večji vsadki na manjšem telesu povzročijo umeten izgled, manjši bolj naravnega.

Povečanje prsi z lastno maščobo

Povečanje prsi z lastno maščobo je primerno za vas le v primeru, da se boste zadovoljile z majhnim povečanjem. »Povečanje dojk z lastno maščobo svetujem tistim, ki si želijo na določenem delu telesa odstraniti maščobo z liposukcijo, ki jo – namesto, da jo odvržemo – nato vbrizgamo v dojke. S tem oblikujemo telo in malce povečamo dojke. Pacientke, katerih cilj je konkretno povečanje dojk, bodo nad rezultatom povečanja z lastno maščobo zagotovo razočarane, saj je povečanje s 100 ml maščobe zelo majhno,« razlaga doc. dr. Božikov.

Poseg poteka v splošni anesteziji. Z delov telesa, kjer je maščobe preveč (običajno trebuh ali stegna), le-to odvzamemo in jo vbrizgamo v dojke. Poseg je brez rezov in šivanja, okrevanje pa je hitro in brez večjih bolečin.

Primer povečanja dojk.

Kako se pripraviti na poseg? 

Če ste skupaj s kirurgom na posvetu že izbrale termin operacije in obliko prsnih vsadkov, se morate na poseg tudi pripraviti. Zadnje dni pred posegom morate predvsem skrbno paziti na to, da ostanete zdravi, da jemljete dovolj vitaminov, pa tudi, da ste čustveno stabilni, saj s tem telo ohranjate v pozitivni bilanci.

Poseg običajno poteka v plitki splošni anesteziji in že nekaj ur po njem lahko odidete domov.

Sledi jemanje antibiotikov in protibolečinskih zdravil, ki se po nekaj dneh zmanjša oz. ukine. Takoj po posegu morate obvezno nositi poseben kompresijski modrček in silikonske obliže. Prvi dojke imobilizira in poskrbi za to, da vsadki ostanejo v pravem položaju. Silikonski obliži pa za to, da se brazgotina po posegu čim lepše zaceli.

Primer 3D simulacije povečanja dojk.

Ne pozabite na to, da boste vsaj 10 dni odsotni tudi iz službe. Po mnenju dr. Božikova je deset dni okrevanja minimalni čas, dva tedna idealen. Povratek k športnim dejavnostim sledi šest tednov po posegu.

Če se slučajno zaplete … 

Na prvem pregledu pred posegom vam dr. Božikov predstavi vse podrobnosti o posegu, kot tudi morebitne zaplete. Povečanje dojk sicer velja za tehnično nezahtevno operacijo, ki je rutinska in zelo varna. To potrjuje tudi podatek, da se manj kot 1 % pacientk sooči s pooperativnini zapleti.

Najpogostejši možni zaplet je krvavitev iz rane oz. v dojko, ki jo običajno sprožijo nenadni gibi ali dvigovanje težkih bremen po posegu. Zato je pomembno, da prvi teden po posegu zgornji del telesa miruje oz. ni izpostavljen obremenitvam. V primeru krvavitve je potrebna ponovna operacija na mestu krvavitve, da se krvavitev sanira. Po povečanju dojk lahko pride tudi do vnetja. Takrat mora pacientka jemati antibiotik. Če ta ne pomaga, je potrebno vsadke odstraniti, več mesecev pa posega ne smemo ponoviti.   

Brazgotina po operaciji? 

Najbolj klasičen pristop k posegu povečanja dojk vključuje rez oziroma kasneje brazgotino v gubi pod dojko, kjer je običajno tudi najmanj viden. Dolžina reza je odvisna od velikosti vsadka: večji kot je vsadek, daljši bo rez, običajno se giblje med 5 in 6 cm. Takoj po posegu morate obvezno nositi poseben kompresijski modrček in silikonske obliže. Kompresijski nedrček dojke imobilizira in poskrbi za to, da vsadki ostanejo v pravem položaju. Silikonski obliži pa poskrbijo za to, da se brazgotina po posegu čim lepše zaceli. Popolno celjenje, torej da brazgotina pobledi, sicer traja nekaj mesecev.

Zamenjava prsnih vsadkov 

Če se odločite za povečanje prsi, morate ob tem tudi vedeti, da to ni enkraten poseg in ga bo po določenem obdobju potrebno ponoviti. Povečanje dojk je namreč dinamičen proces, vstavljeni vsadki pa se vseskozi prilagajajo razvoju telesu. Tako se okoli njih sčasoma naredi ovojnica oz. kapsula, dojke postanejo trše ali izgubijo obliko. Običajno se to zgodi približno po 10 ali 20 letih, pri redkih pacientkah tudi prej. Zamenjava prsnih vsadkov je bolj kompleksen poseg kot povečanje dojk, saj terja večjo kirurško spretnost, natančnost in izkušenega kirurga. Traja nekoliko dlje, zaradi česar je tudi poseg nekoliko dražji od povečanja dojk. Okrevanje po zamenjavi prsnih vsadkov traja enako dolgo kot pri povečanju dojk: mirovanje vsaj 10 dni takoj po posegu, nato izogibanje dvigovanju težkih bremen, k športnim aktivnostim pa se boste lahko vrnili po šestih tednih.

Zadovoljne, samozavestne – skratka popolne 

In kaj o tem posegu pravijo tiste, ki so se zanj že odločile? Zbrali smo mnenja nekaj žensk, ki so se odločile za povečanje prsi. Bodite pozorni predvsem na opise njihovih občutkov!

Primer povečanja dojk z vsadki z volumnom 275 ml.

»Svoje odločitve za povečanje prsi nisem obžalovala, saj sem po operaciji samozavestnejša, srečnejša, pa tudi bolj razumevajoča do okolice.«  

»Pred približno šestimi leti sem se odločila za povečanje prsi z vsadki. Obožujem jih! V svoji koži se odlično počutim, sem bolj samozavestna in srečna. To opazi tudi moj mož, saj sem končno bolj sproščena in uživava v skupnih trenutkih. Brazgotine pod dojkami so skoraj nevidne.« 

»Moje nove prsi so neverjetne! Moje telo je zdaj končno sorazmerno. Poseg in celoten postopek okrevanja je bil veliko lažji, kot so mi pripovedovali ali me celo poskušali malce prestrašiti.« 

»Končno sem zbrala pogum in se odločila za povečanje prsi. Sprememba mi je polepšala življenje in vlila novo samozavest.« 

»Za dvig in povečanje prsi sem se odločila pri petdesetih, saj so bile moje dojke strašansko povešene in so potrebovale polepšanje. Zdaj izgledajo čudovito in moj mož, ki je glede lepotnih operacij pravi skeptik, se kar ne more načuditi in me prehvaliti. Pravi celo, da so me nove prsi naredile še bolj vitko!« 

Primer povečanja prsi iz košarice B v košarico C.

»Moje prsi so popolnejše, povečanje za eno velikost košarice pa izgleda resnično naravno. Vesela sem, da sem se odločila za ta poseg. Namesto košarice B imam sedaj C, izgledam bolj vitka, da o samozavesti ne govorim. Od posega je minilo komaj leto dni, pa so brazgotine komaj opazne.«

Želite izvedeti več – naročite se na posvet!

Vse podrobnosti o povečanju prsi ter specifična navodila o posegu ter okrevanju po njem izveste na brezplačnem posvetu pri dr. Božikovu.

Na posvet se lahko naročite na telefonski številki 041 33 10 67 ali na info@bozikov.com.