Dojke (prsi) naravnega videza – osebna izkušnja

Povečanje dojk

Bralka revije Ona postavlja dr. Božikovu vprašanje o dojkah (prsi) naravnega videza. Zanima jo povečanje, pri čemer si želi, da bi njene dojke bile naravnega videza in bi bile videti čimbolj naravno.

Vprašanje o povečanju prsi – dojk in “naravnem” videzu le teh

Sem mamica v tridesetih letih, ki je narava na žalost ni obdarila z oprsjem, kot bi želela. Tako že dolgo razmišljam o operaciji, s katero bi dojke povečala. Želim si vsaj dve številki večje dojke, vendar naravne oblike. Pred časom si je moja prijateljica povečala prsi s kapljičastimi vsadki in je z rezultatom zadovoljna, meni pa se zdijo malo nenaravne in si takšnih ne želim. Ali je možno pred operacijo videti na kakšni računalniški simulaciji, kakšne bodo moje dojke po operaciji. To bi mi zelo olajšalo odločitev. Na forumih sem zasledila, da se izplača obisk več plastičnih kirurgov in pogledati slike njihovih izdelkov in se odločiti na osnovi slik? Kaj pa vi menite?

Odgovor Krežimir Božikov

Povečanje prsi je v osnovi tehnično manj zahtevna operacija, vendar zahteva veliko natančnost. Na končni rezultat vpliva mnogo malenkosti, ki jih dober kirurg pozna. Na žalost estetsko povečanje dojk ne moremo enačiti s kiparjenjem, kjer umetnik po lastni ali naročnikovi želji poljubno oblikuje del telesa. Po tem takem bi lahko v vseh primerih dosegli obliko in velikost dojk, kot si jo želijo naše pacientke.

Na kaj biti pozoren pri povečanju dojk?

Predvsem je potrebno razumeti, da preoblikujemo že obstoječi del telesa, ki že ima določeno obliko, določeno količino žleznega in maščobnega tkiva v dojki, ter kožni pokrov. Količina tkiva dojke je od pacientke do pacientke različna, samo tkivo je med seboj povezano s vezivnimi trački, ki so pri različnih ljudeh različno močni ali prožni, kar kasneje vpliva na prerazporejanje žleze nad vsadkom. Kožni pokrov je še bolj raznolik. Koža je lahko tanka ali debela, elastična ali neelastična, lahko jo je preveč (ptoza),…Pomemben dejavnik, ki vpliva na končni rezultat je tudi ogrodje prsnega koša – rebra, ki predstavlja podstavek za bodoči vsadek, in je pri večini ljudi nekoliko asimetrično glede na nasprotno stran, pri različnih ljudeh pa so razlike še očitnejše. Torej, tudi če sta dojki dveh žensk približno enaki, je ta enakost le v videzu, sama struktura žleznega tkiva, lastnosti kožnega pokrova, ter zavitost ter izbokline reber pa so skoraj zagotovo drugačne. Ravno zaradi omenjenih razlik je lahko končni rezultat povečanja dojk pri dveh osebah, ki imata pred operacijo na videz enake prsi in smo uporabili enake vsadke precej drugačen.

Seveda vas s tem, kar sem napisal, ne želim prestrašiti, da z operativnim povečanjem ni moč napraviti prsi naravnega videza. To je seveda možno, vendar imajo nekatere ženske za to boljše danosti, kot druge. Naraven rezultat bomo z lahkoto dosegli pri ženski, ki ima v dojkah kar nekaj lastnega tkiva in si želi le za košarico večje prsi. Nasprotno pa bo naraven videz dojk zelo težko doseči pri osebi, ki je popolnoma brez lastnega tkiva v dojkah in si želi vsaj dve košarici več. V zadnjem primeru bo praktično vso obliko dal vsadek in četudi bi bil kapljičast, je velika verjetnost, da bo to opazno.

Pričakovanja niso vedno uresničljiva

Izpolnjevanje vseh želja pri povečanju dojk ni vedno možno. Vi želite veliko povečanje – vsaj dve številki večje dojke, ki bi bile naravnega videza. V primeru, da že imate kar nekaj žleznega tkiva – recimo košarico B in je vaša koža primerne kvalitete in prožnosti, je s pravilno izbiro vsadka to možno, sicer ne. Mnogokrat je potrebno pretehtati tako željo po velikosti in željo po naravnem videzu in dati prednosti eni izmed njiju. Če prevlada želja po naravnem videzu, je bolje izbrati nekoliko manjši vsadek, da ga bodo lastna tkiva lažje maskirala.

Ali simulacija videza dojk lahko pomaga pri odločitvi?

V napisanem sprašujete, ali obstaja program, ki bi simuliral videz dojk po posegu. Seveda takšni programi obstajajo, vendar nimajo prave vrednosti, razen marketinške, saj so rezultati simulacij dokaj netočni. Sam sem tudi proti tako imenovanemu »doctor shopping-u«, kjer pacienti hodijo od vrat do vrat zdravnika, in iščejo sliko, ki bi jih prepričala. Kot veste, je danes zelo enostavno vsako sliko malo prirediti, pokazati le najlepše, pa tudi ob sliki ni nobenih podatkov o stanju in kvaliteti tkiv dotične osebe.

Preudarno izberite kirurga

Kirurg, ki ga izberete naj bo usposobljen tako za poseg, ki ga želite, kot za reševanje sicer redkih, vendar možnih pooperativnih zapletov. Skupaj morata načrtovati operacijo in v primeru, da vseh vaših želja ne more izpolniti, vam mora to povedati in obrazložiti. Pravilno vprašanje, ki ga morate zastaviti vaši kolegici je ali je zadovoljna z operacijo in videzom in ne ali so vam všeč njene prsi, razen, če poznate vso ozadje procesa odločanja o njeni operaciji in izbiri vsadkov.”

doc. dr. Krešimir Božikov, specialist plastične in estetske kirurgije

Objavljeno v reviji:

 

Tema s foruma:

Pretežke prsi

Preberite tudi: 

Povečanje dojk

Povečanje dojk z lastno maščobo

Zmanjšanje in dvig prsi

Zamenjava vsadkov