Korekcija bradavic

Oblika prsnih bradavic je prirojena, vendar se s procesom staranja telesa postopno spreminja. Sprememba je lahko še posebej velika po nosečnosti in dojenju. Ko govorimo o korekcijah prsnih bradavic, imamo v mislih več različnih tehnik popravkov prsnih bradavic. V nekaterih primerih rekonstruiramo prsne bradavice po odstranitvi dojke. V določenih primerih je lahko bradavica ali areola prevelika, zato jo s kirurškim posegom zmanjšamo. Zmanjšanje prevelikih prsnih kolobarjev je lahko tudi samostojen poseg, vendar ga pogosteje opravimo pri zmanjšanju ali dvigu dojk. Veliko žensk pa se sooča z vbočenimi prsnimi bradavicami, kar jih moti pri izgledu, lahko pa imajo tudi funkcionalne težave, denimo z dojenjem ali s spolno vzburjenostjo. S korekcijo vbočenih prsnih bradavic normaliziramo videz bradavic in ustvarimo lepše.

Za koga je primeren poseg?

Poseg korekcije bradavic, pa naj gre za zmanjšanje kolobarjev, zmanjšanje in preoblikovanje prevelikih bradavic ali preoblikovanje vdrtih bradavic, je primeren za ženske, ki ne načrtujejo več otrok, saj se pri posegu prekinejo mlečni vodi, kar onemogoči kasnejše dojenje.

Kako poteka poseg korekcije vdrtih bradavic?

Poseg običajno opravimo v lokalni anesteziji, traja pa približno pol ure. S posegom prekinemo vezivno tkivo, ki povezuje žlezno tkivo dojke z bradavico, s čimer se prekine tudi izvodila mlečne žleze, zato dojenje po posegu ni več mogoče.  Šivov po operaciji ni potrebno odstranjevati, saj se razgradijo v telesu. Po posegu je bradavica teden dni zaščitena z obližem.

Kako rekonstruiramo bradavice in kolobarje po odstranitvi dojke?

Rekonstrukcija dojke po odstranitvi zajema obnovitev oblike in velikosti dojke, pa tudi rekonstrukcijo bradavic in prsnih kolobarjev. Rekonstrukcija bradavic in kolobarjev res predstavlja manjši poseg, a pomembno pripomore k boljšemu končnemu rezultatu, zato ga priporočamo vsem pacientkam po odstranitvi dojk. Poseg opravimo približno pol leta po prvem posegu rekonstrukcije, ko nova dojka že dobi dokončno obliko in zavzame dokončni položaj. Poseg poteka v lokalni anesteziji, in sicer tako, da na mestu bradavice izrežemo posebno oblikovan delček kože in podkožja, ki ju nato oblikujemo v želeno obliko. V nekaterih primerih lahko novo bradavico oblikujemo iz bradavice na zdravi dojki, če je ta dovolj velika. Takrat zdravo bradavico zmanjšamo z odstranitvijo, odstranjeni del pa uporabimo za rekonstrukcijo bradavice na novi dojki. Ne glede na to, katero tehniko rekonstrukcije izberemo, se morate zavedati, da se bo bradavica z leti nekoliko sploščila in raztegnila.

Prsni kolobar pri rekonstrukciji nove dojke obnovimo z medicinsko tetovažo. Pri tem izberemo takšne pigmente, ki kar najbolj ustrezajo barvi kolobarja na zdravi dojki. V nekaterih primerih je potrebno tetovažo ponoviti, saj lahko pigment s časom nekoliko zbledi.

Kako poteka okrevanje po korekciji vdrtih bradavic?

Okrevanje po posegu je hitro, naslednji dan po posegu že lahko opravljate vsakdanja delovna opravila. Po nekaj dneh po posegu tudi ni več večjih omejitev pri vsakodnevnih in športnih aktivnostih. Brazgotine po posegu so minimalne in običajno zbledijo v nekaj mesecih. Če se odločite za ta poseg, morate v obzir vzeti možnost, da se lahko po posegu zmanjša občutljivost bradavic za dotik.

Kakšna so tveganja pri posegu korekcije prsnih bradavic?

Vsak kirurški poseg, ne samo estetski, predstavlja določena tveganja in morebitne zaplete. Na prvem posvetu vam bo dr. Božikov predstavil vse možnosti, ki jih imate, ter vas seznanil z vsemi morebitnimi tveganji in zapleti.

Želite izvedeti več o posegu?

Za dodatne informacije o korekcijah bradavic nam pišite ali nas pokličite.

E-naslov: info@bozikov.com

Tel. št.: 041 33 10 67