Povečanje dojk

povečanje prsi, povečanje dojk

Povečanje dojk (prsi – augmentacijska mamaplastika) je postopek, s katerim največkrat povečamo naravno majhne prsi ali tiste, ki so po nosečnosti izgubile svoj volumen (v primeru prevelike povešenosti dojk je potreben poleg povečanja prsi tudi njihov dvig – mastopeksija). Povečanje dojk, ki ji s tujko rečemo augmentacija, sodi med najpogostejše estetske operacije in ponuja lepši, bolj naraven videz in povečanje dojk skladno s telesom.

Plastična kirurgija nam omogoča, da vstavimo prsni vsadek pod tkivo dojke ali še globlje pod veliko prsno mišico. Vsadek ni v tkivu dojke in tako naj ne bi vplival na dojenje. Mamografija je kljub prsnim vsadkom možna, zdravnika je potrebno le obvestiti o prisotnosti vsadkov.

Silikonski vsadki za povečanje dojk

Prvi prsni vsadki so bili vstavljeni že leta 1962. Z leti so silikonski vsadki preživeli mnogo sprememb, tako na sami ovojnici, kot glede samega silikona v njej. Moderni silikonski vsadki so polnjeni z gelom različnih čvrstosti (Cohesive gel), in imajo kapličasto ali okroglo obliko. V primeru, da se poškodujejo, gel zaradi svoje konsistence ne izteče, oziroma vsadek se ne izprazni. Kapljičasti vsadek ima v primerjavi z okroglim le eno slabost. V primeru, da se rotira, to spremeni obliko dojke. Ta pojav je izredno redek in ga je možno kirurško popraviti.

Pred časom je bilo v ZDA veliko govora o varnosti silikonskih prsnih vsadkov. Vprašanja so se pojavljala predvsem o možnostih nastanka avtoimunskih bolezni, ki spadajo v skupino revmatskih obolenj. Do danes ni nobenih dokazov ali študij, ki bi povezala nastanek avtoimunih bolezni s silikonskimi vsadki. Prav tako ni nobene povezave med povečanjem dojk in nastankom raka. Nekatere študije so celo pokazale, da so imele ženske s povečanimi dojkami manjšo incideco raka na dojki v primerjavi s splošno populacijo.

Vsadki polnjeni s fiziološko raztopino

Prednost vsadkov s fiziološko raztopino je, da fiziološko tekočino, v primeru poškodbe vsadka, telo absorbira. Slaba stran je,  da so na otip bolj »umetni«, ter se njihova oblika zazna na mestih, kjer je koža posebej tanka, (ripling). Da se temu izognemo, jih je potrebno vstaviti  stran od kože, to je pod veliko prsno mišico.

Katere vsadke za povečanje prsi izbrati?

Izbira vsadka ni enostavna. Najboljša je odločitev po pogovoru in pregledu, kjer se predstavijo vaše želje in prednosti in slabosti posameznih vrst vsadkov ter njihove velikosti. Vedeti je potrebno, da idealnga vsadka ni.

Kako dolgo vsadki trajajo?

Vsadki vseh proizvajalcev, ki jih uporabljamo, upoštevajo najvišje standarde. Kljub temu za noben vsadek ne moremo reči, da je doživljenjski. Vsaka ženska, ki si namerava povečati prsi, mora dopuščati možnost, da bo nekoč v prihodnosti potrebovalo ponovno operacijo. Največkrat je vsadke potrebno zamenjati zaradi spremenjene anatomije (po nosečnostih in dojenjih), pojava kapsule okoli vsadka  (čvrsta vezivna ovojnica), ali zaradi »obrabe«. Časovno obdobje ni možno natančno določiti, na splošno velja, dlje časa je vsadek na mestu, večja je možnost »obrabe« ali nastanka kapsule. Današnji moderni vsadki kažejo boljše statistike kot prejšnje generacije vsadkov; kljub vsemu je potrebno sprejeti dolgoročno nepredvidljivost.

Katera velikost dojk je prava zame?

Izbira temelji na mnogih dejavnikih. Izdelane imamo protokole, ki glede na velikost prsnega koša, višino in širino prsi določajo najprimernejše velikosti vsadkov. Želja pacientke ostaja vsekakor najpomembnejši dejavnik, kljub vsemu preveliko raztegovanje kože ni pametno, saj tanjša tkiva in povzroča nenaravni izgled.

Povečanje dojk in okrevanje

Povečanje dojk ni zapletena estetska operacija, zahteva pa nekoliko prilagojeno ravnanje in previdnost zaradi nevarnosti premočnega napenjanja mišic in tudi premika vsadkov. Po operaciji odsvetujemo aktivnosti, ki zahtevajo naprezanje in dvigovanje, prav tako odsvetujemo plavanje 4 tedne.

Izkušnja pacientke (vir: Oopsi.si)

“Povečava prsi je bila pri meni, zaradi poklica (nastopam na odru), skoraj neizbežna. Ker imam nizki prag bolečine, so bili prvi dnevi kar težki. Ničesar nisem mogla brez pomoči domačih, potem pa je bilo iz dneva v dan vse lažje. Spala sem v sedečem položaju, nisem mogla dvigovati rok, tuširati sem se lahko začela šele po treh dneh, zopet le s pomočjo drugih. Okrevanje je trajalo približno teden dni, ker imam vsadke pod mišico in je zato okrevanje malo bolj boleče in daljše. Z rezultatom pa sem izjemno zadovoljna, ni mi žal niti enega evra in bi z veseljem prestala vso bolečino še enkrat, za izgled ki ga imam sedaj!”

“Bolečina je najhujša takoj ko se zbudiš, ampak je za zdržat. Dobiš tudi dosti protibolečinskih tablet, pa veliko prespiš, tako da meni je do naslednjega dne hitro minilo. Naslednji dan bolečina recimo 3 od 10. Res moraš pazit prvi teden, da kakšna žilca ne poči. Po enem tednu pa sem šla že v avto.”

Preberite tudi:

Prsi naravnega videza – osebna izkušnja
Povečanje dojk z lastno maščobo

Vprašanja na forumu:

Rekonstrukcija dojk z lastnim tkivom
Preventivna odstranitev dojk in rekonstrukcija