Abdominoplastika

Abdominoplastika - odstranjevanje odvečne kože na trebuhu

Abdominoplastika – odstranjevanje odvečne kože na trebuhu je kirurški postopek, s katerim odstranimo odvečno, visečo kožo na trebuhu, ki je največkrat posledica nosečnosti ali obsežnega hujšanja. Pri posegu popravimo izbočen in povešen trebuh, odstranimo odvečno kožo, tisto, ki jo ohranimo, pa napnemo. S tem ustvarimo napet trebuh ter bolj čvrsto postavo. V nekaterih primerih za boljši rezultat abdominoplastiko kombiniramo z liposukcijo, s katero odstranimo odvečno maščobo s trebuhu bližnjih delov telesa, najpogosteje s hrbta v ledvenem predelu telesa. Poseg je primeren za ženske in moške.

Za koga je primeren poseg?

Mamice po porodu z odvečno in povešeno kožo na trebuhu ter ženske in moški, ki se soočajo z razmaknjenimi in oslabelimi trebušnimi mišicami (diastaza rektusov), ki so bodisi posledica večkratnih nosečnosti bodisi prekomerne telesne teže, so običajno kandidati za abdominoplastiko. Nemalokrat se za ta poseg odločijo tudi tisti (ženske ali moški), ki jim trebuh zelo izstopa od preostalega telesa. 

Kakšne vrste abdominoplastike obstajajo?

Mini abdominoplastika

Mini abdominoplastiko opravimo le korekcijo spodnjega dela trebuha. V primeru malo odvečne kože v spodnjem delu trebuha lahko poseg opravimo z relativno kratkim rezom, ki je podoben ali malo daljši od carskega reza. V tem primeru popka ne predstavljamo, za boljši rezultat lahko poseg kombiniramo tudi z liposukcijo.

Prava abdominoplastika

Za večino žensk, ki jim je po porodu ostal trebuh, je primerna standardna abdominoplastika, pri kateri preoblikujemo celotno trebušno steno in tako estetsko popravimo trebuh. Ta operacija pušča dolgo vodoravno brazgotino v spodnjem delu trebuha, ki sega proti kolkom in jo lahko skrijemo s kopalkami. Med posegom odstranimo precejšnji del kože in maščobnega tkiva, zašijemo in okrepimo mišice trebušne stene, če so se razmaknile, ter odstranimo strije. Na novo mesto postavimo tudi  popek, okoli katerega ostane stalna brazgotina. Ta poseg daje najboljše estetske rezultate, zato so pacientke z njim zelo zadovoljne. Katera tehnika je primerna za vas, vam bo po posvetu in pregledu svetoval dr. Božikov. 

Kako potega poseg?

Poseg opravimo v splošni anesteziji. Rez napravimo čisto v spodnjem delu trebuha, podobno kot pri carskem rezu. Kako dolg bo rez, je odvisno od tega, koliko kože je treba odstraniti ter od tega, ali abdominoplastiko kombiniramo še s kakšnim drugim posegom, največkrat z liposukcijo. Z njo lahko še lepše poudarimo pas ter odstranimo maščobo v zgornjem in spodnjem dela trebuha ter na trebuhu sosednjih delih telesa: bokih, ledvenem predelu hrbta ter v osramju. Kombinacija abdominoplastike z liposukcijo običajno privede do estetsko še boljšega rezultata. Ali je kombinacija obeh posegov smiselna, vam bo na posvetu in pregledu svetoval dr. Božikov.

Pri posegu nato izrežemo kožo in  maščobo s spodnjega dela trebuha. V srednjem delu trebuha zašijemo in okrepimo mišice trebušne stene, če so se razmaknile, in s tem dosežemo ploski in spet čvrst trebuh. Z odstranitvijo kože odstranimo tudi strije in na novo mesto postavimo popek, okoli katerega ostane stalna brazgotina.

Trajanje posega je odvisno od vrste posega, običajno do tri ure. Za večjo varnost in udobje priporočamo hospitalizacijo čez noč

Kako poteka okrevanje po posegu?

Ker je abdominoplastika obsežen poseg, je tudi okrevanje dolgotrajno. Nekaj dni po posegu boste imeli otekline in podplutbe, občutili boste nelagodje na operiranem delu. Vse to lahko traja tudi do štiri tedne. Za lajšanje bolečin predpišemo zdravila proti bolečinam. Večinoma je prvih nekaj dni po posegu potrebna drenaža krvi iz trebuha, zato vam pri operaciji namestimo drenažne cevke, ki jih kirurg po nekaj dneh na kontrolnem pregledu odstrani.

Nekaj dni po operaciji boste pri določenih opravilih potrebovali pomoč. Ko prvo nelagodje mine, lahko hodite na krajše sprehode. Vsaj še šest tednov po posegu se morate izogibati telesni vadbi in večjim naporom ter dvigovanju vseh vrst bremen (lažjih in težjih).

Prvi rezultati abdominoplastike so vidni, ko izginejo otekline, kar je lahko tudi šele po treh mesecih ali celo po enem letu.

Cena

Abdominoplastika

  • mini   2500 €
  • prava   3200 €

Želite izvedeti več o posegu?

Za dodatne informacije o abdominoplastiki nam pišite ali nas pokličite.

E-naslov: info@bozikov.com

Tel. št.: 041 33 10 67