Trde dojke po operaciji

Bralka revije Ona postavlja dr. Božikovu vprašanje, ker ima trde dojke.

Vprašanje bralke:

“Pozdravljeni,

Od nekdaj sem si želela večje dojke, oziroma bolje povedano nove prsi, saj sem imela praktično raven prsni koš. To dolgoletno željo sem pred nekaj več, kot letom dni, tudi uresničila. Nad posegom in rezultatom nimam pripomb in je vse v najlepšem redu. Moti pa me ena stvar. Čeprav je od operacije minilo že več kot leto dni so moje dojke še vedno zelo čvrste, bi rekla skoraj trde. Redno si jih masiram pa nič ne pomaga. Kaj mi svetujete?”

Odgovor Krešimir Božikov:

“Spoštovani,

Več kot očitno je, da so dojke v plastični kirurgiji večna tema. Včasih je želja imeti večje, včasih manjše, bolj dvignjene ali bolj »štrleče«, lahko pa tudi čvrstejše ali mehkejše. Malo sem si drznil karikirati z vsemi temi možnostmi, vendar se lahko o vsaki od teh želja v resnici pogovorimo in jih poizkušamo med operacijo upoštevati.

Kot ste zapisali, je vaša težava preveč čvrsta dojka. Ponavadi je čvrsta oziroma trda dojka prisotna prva 2 do 3 mesece po povečanju, nato pa se le ta zmehča in ženske vsadek nehajo čutiti kot tujek in ga sprejmejo kot del sebe.

Vzroki za trde dojke

Vzrokov za vašo težavo je lahko več in jih bom skušal opisati.
Novo dojko sestavlja poleg kožnega ovoja in žleznega tkiva tudi vsadek. Kožni ovoj zelo vpliva na čvrstost dojk na dva načina. Če je kože dovolj oziroma jo bomo le malo raztegnili, bo ostala dojka po raztezanju kože zaradi povečanja mehka in podajna. Pri maksimalnem raztegovanju (na primer pri vstavitvi zelo velikih vsadkov) bo koža napeta in čvrsta, in s tem tudi sama dojka. Tukaj postane pomembna razteznost kože in količina elastičnih vlaken v koži. Koža, ki se zaradi velikega števila elastičnih vlaken dobro razteza bo na otip mehkejša kot koža z manj elastičnimi vlakni.

Žlezno tkivo je druga komponenta dojke. Pri različnih osebah je različno čvrsto, kljub temu pa v vsakem primeru del dojke, ki je najmehkejši. Torej več ga je, bolj je dojka mehka.

Tretja komponenta je vsadek. Današnji vsadki so polnjeni z silikonskim gelom, ki ima različne gostote. Pri posvetih pred operacijo se največkrat premalo pozornosti posveča ravno tej temi. Okrogli vsadki vsebujejo mehkejši gel kot kapljičasti vsadki, saj morajo kapljičasti vsadki bolj držati svojo obliko. Zaradi lažje predstave bom tukaj razdelil različne trdote gelov s številkami od 1 do 4; ena kot najmehkejši, štiri kot najtrši gel. Okrogli vsadki vsebujejo gel 1 ali 2, medtem ko kapljičasti vsadki gel 3 ali 4. Eden izmed dveh glavnih proizvajalcev vsadkov uporablja celo gel 2 v kapljičastih vsadkih, kar naj bi pripomoglo k večji mehkobi in sam se s tem strinjam. Pred operacijo se je torej smiselno pogovoriti tudi o sami trdoti gela, ki se bo uporabil, in kakšne prednosti oziroma slabosti ima čvrstejšim gel pred mehkejšim in obratno.

Prsi, ki so že pred operacijo imele kar nekaj lastnega tkiva in bomo napravili le zmerno povečanje dojk, ne bodo nikoli pretrde, ne glede na trdoto gela, ki ga bomo uporabili. Pri zelo velikem povečanju pri osebi z majhnimi dojkami bo čvrstost gela igrala pomembno vlogo.
Iz napisanega lahko hipotetično sklepam, da je vzrok za vaše občutke zelo velik vsadek in koža, ki se slabo razteza, in/ali izbor vsadka z zelo trdim silikonskim gelom. Če se dojka v letu dni ni zmehčala, je bolj malo verjetno, da se bo v prihodnje. Sicer je lahko vzrok za trdo dojko tudi kapsula, vendar glede na napisano menim, da temu ni tako. Svetujem obisk pri svojem operaterju.”

doc. dr. Krešimir Božikov, specialist plastične in estetske kirurgije

Objavljeno v reviji:

Preberite tudi:

Prsi naravnega videza – osebna izkušnja

Povečanje dojk

Povečanje dojk z lastno maščobo

Zmanjšanje in dvig prsi

Zamenjava vsadkov