Ksantelazma - lasersko odstranjevanje

Lasersko odstranjevanje ksantelazem oz. rumenkastih lis ali pik v kotičkih zgornjih ali spodnjih vek je pacientu precej bolj prijazen poseg kot pa klasična operacija, saj je poseg hiter in brez bolečin. Šivanje po posegu ni potrebno. Okrevanje traja do sedem dni, v tem času lahko pacient normalno opravlja vse aktivnosti.

Kaj je ksantelazma?

Lasersko odstranjevanje ksantelazem je primeren poseg za vas, če opažate rumenkaste lise ali plake v kotičkih zgornjih ali spodnjih vek, saj to pomeni, da imate najverjetneje ksantelazme. Le-te nastanejo zaradi kopičenja holesterola tik pod kožo. Ksantelazme niso nevarne, a so za mnoge estetsko zelo moteče. Čeprav so nenevarne, so lahko znak, da imate povečano tveganje za razvoj bolezni srca.

Pri komu se pojavijo?

Ksantelazme se lahko pojavijo pri posameznikih s povišanim holesterolom v krvi, vendar se bolj pogosto pojavljajo pri ljudeh z normalno vrednostjo holesterola v krvi. Večina ljudi, pri katerih se pojavjio, je srednjih let ali starejših. Pogosteje se pojavijo pri ženskah kot moških. Če jih imate, mora vaš izbrani zdravnik preveriti raven holesterola v krvi.

Kaj povzroča ksantelazme?

Ksantelazme povzročajo bolezni, pri katerih je povišana raven holesterola v krvi. Pri mnogih pacientih sicer ostane vzrok nepojasnjen.

Lasersko odstranjevanje ksantelazem – prednosti

Ksantelazme lahko odstranjujemo kirurško ali lasersko.

Lasersko odstranjevanje ksantelazem ima številne prednosti in je za pacienta precej ugodneje kot kirurško odstranjevanje. Zakaj?

  • Odstranjevanje holesterolnih oblog je na ta način bolj natančno in temeljito, kar zmanjša verjetnost za ponoven nastanek.
  • Pri odstranjevanju z laserjem načeloma naredimo manjšo rano.
  • Z laserjem lahko ksantelazme odstranimo tudi na področjih, kjer bi jih kirurško izredno težko odstranili brez poškodbe pomembnih anatomskih struktur.
  • Pri večini sprememb ni potrebno izrezovanje in šivanje.

Kako poteka lasersko odstranjevanje ksantelazem?

Poseg naredimo ambulantno v lokalni anesteziji in traja 30-45 minut. Pacient pred tem ne potrebuje posebne priprave. Pred posegom odsvetujemo jemanje aspirina ali drugih zdravil proti strjevanju krvi, v primeru, da je to varno storiti.

Lasersko odstranjevanje ksantelazem in okrevanje

Po posegu se pacient načeloma lahko vrne k vsakdanjim opravilom. Prvih nekaj dni po posegu je lahko predel v okolici rane nekoliko otečen.

Želite izvedeti več o laserskem odstranjevanju ksantelazem?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.

Preverite vse naše storitve na področju dermatologije.