Odprava potenja

Odprava potenja z botulinom toksinom lahko posamezniku ali posameznici občutno izboljša kakovost življenja. Prekomerno potenje – z njim se lahko soočajo tako moški, kot tudi ženske – je namreč zelo neprijetna težava, ki nas pogosto spravlja v zadrego in otežuje naše vsakdanje življenje. Na naši kliniki odpravo potenja z botulinom toksinom izvajamo le v predelih pazduh. 

Zakaj se potimo?

Odprava potenja nas lahko reši marsikatere zadrege in neprijetne situacije. Ljudje imamo kot najvišje razviti sesalci stalno telesno temperaturo, ki je potrebna za nemoteno in stabilno delovanje telesa na celičnem nivoju. Če je telo izpostavljeno nizkim temperaturam, z drgetanjem mišic razvijamo dodatno toploto, ki telo segreje, krvne žile se skrčijo, kar povzroči zadrževanje toplote. Ko je zunaj toplo, se krvne žile razširijo in tako oddajamo prekomerno toploto, ki se izraža v rdečici kože. Če je zunanja temperatura zelo visoka, se telo samo z razširitvijo žil ne more ohladiti in takrat se ohlaja z izločanjem znoja na površino telesa. Znoj nato za izhlapevanje porabi energijo v obliki temperaturne razlike na površini kože, kar se kaže kot ohladitev telesnega ovoja.

Odprava potenja z botulinom toksino posamezniku ali posameznici občutno izboljša kakovost življenja.

Kako odpraviti prekomerno potenje?

Odprava potenja je mogoča na več načinov, in sicer z:

  • injiciranjem botulina toksina oz. botoksa v predele, kjer se potimo,
  • operacijo z liposukcijsko kanulo,
  • operacijo s podvezo vegetativnih živcev.

Odprava potenja z injiciranjem botulina toksina v predele, kjer se potimo

Najenostavnejši način za odpravo prekomernega potenja je injiciranje botulina toksina v kožo, tik pod površino, kjer se nahajajo žleze znojnice. S postopkom za približno šest mesecev blokiramo delovanje žlez znojnic, s čimer odpravimo potenje v tem času. Postopek traja približno 30 minut, bolečina pa je minimalna, saj tretirani predel najprej omrtvimo z anestetično kremo. Metoda je enostavna, brez zapletov, potrebne pa so ponovitve. Po posegu okrevanje ni potrebno, lahko se takoj  vrnete k vsakodnevnim aktivnostim.

Kdaj so opazni učinki in kako dolgo trajajo?

Odprava potenja z botulinom toksinom učinkuje običajno že po nekaj dneh. Učinki trajajo od približno 6 do 9 mesecev. Po tem obdobju je potrebno poseg ponoviti.

Odprava potenja z botulinom toksinom in morebitna tveganja

Odprava potenja z botoksom je poseg, ki je razširljen po vsm svetu, saj velja za izredno varen neinvaziven estetski poseg. Raziskave do sedaj niso pokazale trajnih stranskih učinkov. A kljub temu se lahko takoj po posegu pokažejo nekateri prehodni stranski učinki:

  • blaga oteklina in/ali podplutba v predelu injiciranja botoksa,
  • manjša bolečina ob vbrizgavanju,
  • če ste na botoks alergični, se lahko pojavi srbenje, rdečica, izpuščaji.

Odprava potenja z operacijo z liposukcijsko kanulo

Odprava potenja z liposukcijsko kanulo je operacija, ki jo izvedemo v lokalni anesteziji in s katero želimo uničiti čim več ali celo vse žleze znojnice na določenem predelu telesa. Uporabna je le v predelu pazduh. S pomočjo ostrega inštrumenta – liposukcijske kanule z ostrim robom z notranje strani kože fizično uničujemo znojne žleze. Ker so te žleze zelo blizu kože, s to metodo lahko tudi uničimo kožo, kar lahko privede do rane in brazgotine. Po drugi strani smo lahko premalo agresivni, kar povzroči preživetje žlez znojnic in le začasno rešitvijo pred znojenjem. Ker so rezultati operacije nepredvidljivi, na naši kliniki za odpravo prekomernega potenja raje priporočamo najpreprostejšo metodo, to je injiciranje botoksa v predele, kjer se nahajajo žleze znojnice (na naši kliniki izvajamo odpravo potenja z botulinom toksinom le v predelu pazduh).

Odprava potenja z operacijo s podvezo vegetativnih živcev

Tretja metoda odprave prekomernega potenja je operacija v splošni anesteziji, s katero prekinemo živce, ki pošiljajo impulze v žleze znojnice. Ti živci se nahajajo ob prsni hrbtenici in do njih lahko pridemo le s pomočjo endoskopsko vodene operacije, kjer potisnemo dolg inštrument skozi majhno luknjico na prsnem košu praktično do srca in tam poiščemo in prekinemo omenjeni živec. Da se to lahko napravi, je potrebno začasno izprazniti eno pljučno krilo, ki ga po operaciji ponovno napihnemo. Ta metoda je najagresivnejša za telo in ne nudi vedno dobrega rezultata. Obstaja možnost nastanka nadomestnega znojenja, kar pomeni, da se po posegu namesto v predelu pazduh začnete znojiti na katerem drugem delu telesa. Ker je poseg zelo kompleksen, na naši kliniki za odpravo prekomernega potenja raje priporočamo najpreprostejšo metodo, to je injiciranje botoksa v predele, kjer se nahajajo žleze znojnice (pazduhe, dlani).

Želite izvedeti več o odpravi potenja?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.