Odstranjevanje hiperpigmentacij kože

Odstranjevanje hiperpigmentacij kože je dandanes zelo pogost estetski poseg, saj se veliko ljudi sooča s tovrstno težavo. Hiperpigmentacije so temni madeži na koži, ki se pojavijo zaradi prevelike količine pigmenta. V večini primerov hiperpigmentacije niso življenjsko ogrožujoče, so pa brez dvoma estetska nadloga, ki lahko vpliva na kakovost življenja, saj postara ali zaznamuje naš videz in slabo vpliva na našo samozavest. Na Kliniki Božikov k odstranjevanju hiperpigmentacij pristopamo z različnimi metodami.

Lasersko odstranjevanje hiperpigmentacij je najbolj učinkovito

Najbolj učinkoviti metodi za odstranjevanje hiperpigmentacij sta laserska in SWT tehnologija – pri obeh na Kliniki Božikov uporabljamo najboljše aparate, ki za odstranjevanje tovrstnih kožnih sprememb trenutno obstajajo na trgu (SWT Nordlys Ellipse, Frax 1550nm, Q Switch, CO2RE laser Syneron Candela).

Kaj je hiperpigmentacija?

Prekomerna pigmentacija kože oz. hiperpigmentacija je zelo pogosta težava kože. Izraz hiperpigmentacije predstavljajo široko polje različnih entitet, ki se med seboj razlikujejo, tako etiološko, kot tudi po načinu zdravljenja. Skupni faktor vsem  je povečana količina pigmenta v koži. Temne lise – znane kot starostne lise ali sončne pege oziroma madeži – se navadno pojavijo na obrazu, rokah in drugih soncu izpostavljenih delih telesa. Zelo pomembno je, da pred odstranjevanjem hiperpigmentacij na koži, le te vedno pregleda dermatolog, ki ugotovi, za kakšno vrsto hiperpigmentacije gre ter glede na to izbere pravo metodo odstranjevanja, ki bo varna in bo hkrati omogočala najboljše estetske rezultate.

Lasersko odstranjevanje hiperpigmentacij je najučinkovitejša metoda za odstranjevanje pigmentacijskih lis z obraza.

Zakaj nastanejo hiperpigmentacije?

Pod vplivom UV žarkov se v koži vedno povečano tvori melanin. Zaradi prepogostega izpostavljanju soncu in slabi zaščiti pred UV žarki pa se zaradi prekomerne tvorbe melanina na koži pojavijo hiperpigmentacije v obliki rjavkastih lis. Prav zato se hiperpigmentacije najpogosteje pojavljajo na soncu izpostavljenih predelih kože, torej na koži obraza, vratu, dekolteja in na hrbtiščih rok. Na nastanek hiperpigmentacij lahko vplivajo tudi genetska predispozicija, hormonske spremembe in nekatera zdravila.

Poznamo različne vrste hiperpigmentacij in starostnih sprememb. Najpogostejše oblike so:

 • sončne pege,
 • starostne lise,
 • seboroične keratoze,
 • melazma,
 • hiperpigmentacija kože, ki nastane po vnetju (PIH),
 • Poikiloderma Civatte – hiperpigmentacija, na koži vratu.

Starostne lise ali solarni lentigo

Kako izgleda: Pojavljajo se v obliki rjavkastih lis v ravnini kože. Najpogosteje se nahajajo na obrazu, dlaneh ter dekolteju, pa tudi na hrbtiščih rok. Gre za povečano količino celic, ki tvorijo melanin, kakor tudi povečano količino melanina.

Vzroki za nastanek: Starostne lise so posledica prekomerne izpostavljenosti UV žarkom.

Terapija: Najbolj učinkovito jih odstranjujemo s SWT Nordlys Ellipse tehnologijo samostojno ali v kombinaciji s Candela CO2RE laserjem. Oboje pa lahko kombiniramo s kemičnim pilingom.

POMEMBNO!

 • Starostne lise naj vedno pregleda dermatolog, saj gre lahko tudi za kožnega raka!
 • Odsvetujemo pomrzovanje s tekočim dušikom ali izžiganje, ker lahko oboje povzroči nastanek brazgotine.
Lasersko odstranjevanje hiperpigmentacij: videz obraza pred tretmajem in po njem.
Laserska odstranitev starostnih lis: prej (levo) - potem (desno). Foto: Urša Fratnik Florijančič, dr. med.

Seboroične keratoze

Kako izgleda: Rjavkasta, hrapava kožna znamenja, ki se tipično začnejo pojavljati po 30. letu, izjemoma lahko tudi prej. Zanj je značilen videz “nalepljenosti” na koži.

Vzroki za nastanek: Niso znani, pomembna je genetska predispozicija.

Terapija: Zlati standard za odstranjevanje seboroičnih keratoz je Candela CO2RE laser.

Lasersko odstranjevanje hiperpigmentacij: prej - potem.
Primer uspešne odstranitve seboričnh keratoz z laserjem. Foto: Urša Fratnik Florijančič, dr. med.

Melazma

Kako izgleda: Melazma se pojavlja v obliki rjavkastih lis v ravnini kože, ponavadi simetrično in na tipičnih lokacijah na obrazu. Pri melazmi gre za povečano količino pigmenta melanina, ki ga tvorijo melanociti, pogosto v povezavi z razširjenim kapilarnim sistemom.

Vzroki za nastanek: Povečano UV sevanje ter povišana raven hormona estrogena (nosečnost, kontraceptivna ali druga hormonska terapija).

Terapija: Topikalni pripravki, ki zmanjšujejo nastajanje pigmenta in ki slednjega pomagajo hitreje odstranjevati. Izjemno pomembna je ustrezna zaščita pred UV žarki. K zdravljenju in vzdrževanju melazme v remisiji pomembno prispevajo laserji in SWT tehnologija (SWT Nordlys Ellipse ter neodimski laser).

POMEMBNO!

 • Melazma je kronična težava, ki se je ne da pozdraviti, lahko pa jo uspešno obvladujemo.
 • Neustrezna uporaba laserjev in kemičnih pilingov lahko melazmo močno poslabša, zato za odstranjevanje izberite dobrega strokovnjaka.

Odstranjevanje hiperpigmentacij: Kako jih odstranjujemo?

Hiperpigmentacije lahko odstranjujemo z vseh tistih delov kože telesa, kjer se pojavljajo, torej z obraza, vratu, dekolteja in hrbtišča rok. Na naši kliniki za odstranjevanje hiperpigmantacij uporabljamo več metod, odvisno od tega, za katero obliko hiperpigmentacije gre. Katera je prava za vas, vam bo na pregledu povedala naša dermatologinja.

Pogosto najboljše rezultate dobimo s kombinacijo več tehnologij oziroma metod:

 • laserska in SWT tehnologija (SWT Nordlys Ellipse, CO2RE laser Syneron Candela),
 • kemični pilingi (glikolne kisline, TCA – triklorocetne kisline),
 • belilne kreme (kreme z hidrokinonom, arbutinom, kojično kislino),
 • sistemska terapija (Traneksamična kislina).

Odstranjevanje hiperpigmentacij: Laserske in SWT metode (SWT Nordlys Ellipse; CO2RE laser Syneron Candela)

Laserska in SWT metoda lahko s pomočjo energije fotonov specifično uničujeta ter tako odstranjujeta pigmentirane predele kože, ne da bi pri tem poškodovali ostalo kožo. Na ta način omogočata doseganje najboljših rezultatov praktično brez ali z minimalnim časom okrevanja.

 • CO2RE Candela laser omogoča najbolj precizno odstranjevanje pigmentiranega predela kože v globini in v obsegu kot ga želimo.
 • Pri SWT tehnologiji (SWT Nordlys Ellipse) z uporabo visokointenzivnih svetlobnih impulzov ciljamo nepravilnosti v koži, kot so pigmentne lise, razširjene žilice, rdečica in druge nepravilnosti kože. Nekaj dni po posegu se le te izluščijo in odpadejo s površine kože, ki nato postane svetlejša, bolj napeta in pomlajena.

Odstranjevanje hiperpigmentacij: Kemični pilingi

Kemični pilingi so idealni za odstranjevanje hiperpigmentacij, predvsem njihove površinske komponente in na splošno za pomlajevanje kože. Na naši kliniki v ta namen uporabljamo različne koncentracije glikolne kisline in drugih sadnih kislin ter triklorocetne kisline (TCA). Na ta način odstranimo površinske sloje odmrlih celic, ki vsebujejo pigment. S tem posegom zmanjšamo razširjene pore ter naredimo kožo bolj svetlo, gladko in sijočo. Kemični piling je lahko hiter, neinvaziven in enostaven poseg za izboljšanje in pomlajevanje vaše kože, po katerem ni nujno okrevanje.

Odstranjevanje hiperpigmentacij: Belilne kreme

Na naši kliniki imamo na voljo tudi široko paleto proizvodov v obliki krem in serumov, ki skrbijo za zaščito kože in za preprečevanje tvorbe pigmenta. Vse z namenom, da bo tudi po zdravljenju koža ostala pomlajena in svetla.

Odstranjevanje hiperpigmentacij – najpogostejša vprašanja in odgovori

Katera terapija je najboljša za odstranjevanje hiperpigmentacij?

Ker obstajajo številne in različne oblike hiperpigmentacij ne obstaja ena rešitev, ki bi ustrezala vsem tipom. Izbira terapije je odvisna od vrste hiperpigmentacije in kakšni so vaši cilji. Vendar pa imamo na naši kliniki na voljo vsa sredstva, da lahko uspešno pozdravimo katerokoli vrsto hiperpigmentacije.

Kdaj so vidni rezultati zdravljenja?

Čas je odvisen od načina zdravljenja. V nekaterih primerih je rezultat viden takoj, v drugih čez teden dni, nekatere pigmentacije pa potrebujejo več obiskov in dalj časa do vidnih rezultatov.

Pogovorite se z dermatologom, ki bo za odstranitev hiperpigmentacij našel najustreznejši tretma za vas.

Kdo lahko zdravi pigmentne spremembe?

Za to, da je odstranjevanje pigmentnih sprememb ustrezno in uspešno, je v prvi vrsti potrebna prava diagnoza spremembe. Ko je diagnoza pravilno postavljena, lahko pigmentne spremembe odstrani estetski kirurg ali dermatolog.

Ali sem kandidat za lasersko zdravljenje ali kemični piling?

Odgovor lahko poda naša dermatologinja na prvem pregledu. Najpogosteje optimalno odstranjevanje hiperpigmentacij omogoča kombinacija obojega.

Katera je najboljša terapija za melazmo?

Pri zdravljenju melazme je zelo pomembno, da dermatolog opravi pregled kože, da lahko pravilno ugotovi vzroke za nastanek melazme in definira najustreznejšo terapijo za pacienta. Za zdravljenje sta pri večini pacientov najbolj primerni uporaba SWT tehnologije (SWT Nordlys Ellipse) in neodimskega laserja v kombinaciji z belilno kremo, ki vsebuje hidrokinon.

Imate težave s hiperpigmentacijami? Naročite se na posvet pri naši dermatologinji!

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.

Preverite vse naše storitve na področju dermatologije.