Povečanje prsi

Povečanje prsi je brez dvoma eden najbolj emotivnih estetskih posegov, saj ženski v prvi vrsti vrača ali pa še poudari njeno ženstvenost. S tem posegom največkrat povečamo naravno majhne dojke ali tiste, ki so po nosečnosti izgubile svoj volumen. Pri povečanju prsi gre za povečanje prirojenega volumna dojke s pomočjo prsnih vsadkov, ki jih običajno vstavimo pod tkivo dojke. Dr. Krešimir Božikov je eden najboljših estetskih kirurgov za povečanje prsi v Sloveniji. Z njegovo pomočjo boste prišli do lepih, polnih prsi, ki bodo izgledale naravno. Dr. Katarina Živec ima prav tako ogromno izkušenj na tem področju in kot ženska plastična kirurginja ima vpogled na to področje tudi iz ženske perspektive.

Zakaj povečanje prsi?

Povečanje prsi ženski prinaša večje samozaupanje, samozavest in večji občutek ženskosti. Omogoča ji nositi vrsto raznolikih in lepih oblačil, kopalk in perila. Večina žensk se boji, da bodo njihove povečane prsi izgledale umetno in nenaravno, a je na naši kliniki ta bojazen odveč. Najbolj pogosto izraženi ideal lepote je, da so povečane prsi v sorazmerju z ženskim telesom. Prsi, povečane s prsnimi vsadki, morajo torej v idealnem primeru tudi izgledati kot prsi, dajati občutek prsi, prav tako se morajo premikati kot prsi. Ali bodo vaše prsi izgledale naravno, je tako v največji meri odvisno od izbire ustrezne velikosti prsnih vsadkov. Naraven rezultat je odvisen tudi od tega, ali imate pred posegom dovolj prsnega tkiva, ki bo ustrezno zakrilo prsni vsadek.

Kdo se odloči za povečanje prsi?

Če ste ustrezna kandidatka za povečanje prsi, vas bodo naši strokovnjaki na prvem posvetu po temeljitem pregledu in poglobljenem pogovoru seznanil z vrsto in velikostjo vsadkov, ki ustrezajo vašim pričakovanjem. Estetski kirurg predlog poda ob upoštevanju številnih dejavnikov:

  • velikosti, oblike in volumna prsi pred posegom,
  • anatomije prsi, vključno z velikostjo mišic in njihovim tonusom,
  • starosti,
  • pomembnih razlik v velikosti prsi (asimetrija dojk),
  • razmerja med obsegom pasu in bokov,
  • vaših želja.
Povečanje prsi je zelo emotiven estetski poseg, saj ženski v prvi vrsti vrača ali pa še poudari njeno ženstvenost.

Kakšni prsni vsadki so na voljo za povečanje prsi?

Silikonski prsni vsadki

Plastični kirurgi v Sloveniji uporabljamo prsne vsadke, ki so polnjeni s kohezivnim silikonskim gelom in obdani s silikonsko ovojnico. Silikonska ovojnica je lahko gladka ali hrapava. Silikon je naraven element in inertna snov, ki je biokemično najbolj podobna ogljiku ter se varno uporablja v številnih medicinskih napravah in pripomočkih. Na Kliniki Božikov pri povečanji prsi uporabljamo prsne vsadke znamke vodilnega proizvajalca Mentor, ki je tako kot naša klinika zavezan k odličnosti. Njihovi vsadki imajo doživljenjsko garancijo. Današnje čase se veliko govori o tipu silikonske ovojnice prsnih vsadkov, ki je lahko gladka ali hrapava – mikroteksturirana. Na naši kliniki imamo največ izkušenj v Sloveniji tako z gladkimi kot hrapavimi vsadki in natančno vemo, v kakšnem primeru je kateri tip vsadka bolj primeren za vas.

Prsni vsadki s fiziološko tekočino

Prsi je mogoče povečati tudi z vsadki, polnjenimi s fiziološko raztopino. Takšna praksa je še zlasti razširjena v ZDA. Njihova prednost je v tem, da se fiziološka raztopina v primeru morebitne poškodbe vsadka absorbira v telo. Njihova slabost pa, da so na otip bolj umetni. Dodatno so zelo vidni na mestih, kjer je koža na prsih še posebej tanka. Temu se je mogoče izogniti, in sicer tako, da jih vstavimo pod veliko prsno mišico.

Katere prsne vsadke priporočamo za povečanje prsi?

Na Kliniki Božikov vam pri odločanju o izbiri prsnih vsadkov pogosteje priporočamo vstavitev silikonskih vsadkov. Prsi s takšnimi vsadki izgledajo bolj naravno. Hkrati je občutek dejanskega tkiva dojk boljši, manjša je tudi možnost nagubanja površine vsadka. Možnost zapletov je sicer pri vsadkih obeh vrst enaka.

Ali so prsni vsadki varni?

Pred časom je bilo v ZDA veliko govora o varnosti silikonskih prsnih vsadkov. Vprašanja so se pojavljala predvsem o možnostih nastanka avtoimunskih bolezni, ki spadajo v skupino revmatskih obolenj. Jasnih dokazov o tem zaenkrat ni. Vsako leto si na svetu poveča dojke sto tisoče žensk. Večina med njimi nima nobenih težav s prsnimi vsadki. Res pa je, da obstajajo redke posameznice, ki jim prsni vsadki ne odgovarjajo. V tem primeru se lahko odločijo za odstranitev prsnih vsadkov.

Prav tako ni nobene povezave med povečanjem dojk in nastankom raka dojk. Nekatere študije so celo pokazale, da so pri ženskah s povečanimi dojkami zabeležili manjšo pojavnost raka na dojki v primerjavi s splošno populacijo. Zadnja leta se ve, da so prsni vsadki z gladko površino bolj varni kot prsni vsadki s hrapavo površino. Na Kliniki Božikov jih uporabljamo že vrsto let in imamo največ izkušenj v Sloveniji in širše tako z uporabo gladkih, kot tudi hrapavih vsadkov.

Test prsnih vsadkov

Dr. Božikov je posebej za vas testiral prsne vsadke. V spodnjem videu smo na enem mestu zbrali vse teste. Preverite, kako vzdržljivi so prsni vsadki:

Kakšno obliko prsnega vsadka izbrati za povečaje prsi?

Silikonski prsni vsadki so kapljičaste ali okrogle oblike. Včasih je veljalo prepričanje, da okrogli vsadki dajejo umetne rezultate, kapljičasti pa bolj naravne. A to ne drži.  Na umeten ali naraven izgled prsi po povečanju vpliva velikost prsnih vsadkov, ne pa oblika. Večji vsadki na manjšem telesu povzročijo umeten rezultat oz. izgled, manjši bolj naravnega. Kapljica in krogla se razlikujeta le v zgodnjem delu vsadka, ki je lahko malo manj ali malo bolj napet. Napetost dojke po povečanju pa je odvisna tudi od anatomije telesa ter od napetosti kože pred posegom. Tako lahko v večini primerov tudi okrogel vsadek naredi lep naraven rezultat. Statistično gledano se za ene ali druge vsadke odloči približno 50 % žensk.

Izbira vsadka ni enostavna. Kateri vsadek je najustreznejši za vas, je odvisno od mnogih dejavnikov: vaše starosti, telesne teže, volumna in gostote vaših dojk, kakovosti kože dojk in seveda vaših estetskih predstav ter pričakovanj, kakšne naj bi bile videti vaše prsi po posegu. Na prvem posvetu boste dr. Božikovu ali dr. Živčevi zaupali vaše želje. Skupaj boste pregledali vse prednosti in slabosti posamezne vrste prsnih vsadkov in njihove velikosti, nato pa skupaj določili, kakšen vsadek bo najbolj primeren za vas.   

Katera velikost prsnih vsadkov je prava za vas?

Izbira ustrezne velikosti prsnega vsadka za povečanje prsi se razlikuje od posameznice do posameznice, odvisna pa je od mnogih dejavnikov. Obstajajo zdravniški protokoli, ki glede na velikost prsnega koša, višino in širino prsi ter telesno višino in težo določajo najprimernejše velikosti vsadkov. Želja pacientke ostaja vsekakor najpomembnejši dejavnik. Vseeno pa na naši kliniki stremimo k temu, da vsaki pacientki zagotovimo lepe in naravne rezultate, ki so kar najbližje njenim pričakovanjem. Zato je zaželeno, da na posvet s seboj prinesete tudi fotografije s primeri rezultatov, ki si jih želite. Našima strokovnjakoma boste tako olajšali razumevanje vaših želja in pričakovanj. To bo poleg ostalih dejavnikov tudi vodilo pri izbiri ustreznih prsnih vsadkov. Prsni vsadki morajo ustrezati vaši višini, teži, življenjskemu slogu in vaši postavi.

Če imate pred posegom zelo asimetrične oz. različno velike dojke, se lahko zgodi, da bosta pri povečanju dojk potrebna prsna vsadka različnih velikosti. Te morebitne posebnosti estetski kirurg ugotovi in tudi zabeleži ob vašem prvem posvetu. V primeru velike asimetrije dojk so včasih potrebni tudi dodatni kirurški postopki za korekcijo predhodne asimetrije dojk.

Povečanje prsi: S kakšnim rezom vstavimo prsne vsadke in kam?

Rez v gubi pod dojko

Najbolj klasičen pristop k posegu povečanja dojk vključuje rez in kasneje brazgotino v gubi pod dojko (inframamarna guba), kjer je običajno tudi najmanj viden. Dolžina reza je odvisna od velikosti vsadka. Večji kot je vsadek, daljši bo rez, običajno se giblje med 5 in 6 cm. Omenjeni rez dojkam tudi po operaciji omogoča dojenje in užitek ob spolni vzburjenosti. Prav tako ostanejo nedotaknjene mlečne žleze, živci in krvne žile, ki vodijo do prsne bradavice in kolobarja. Nobeno tkivo dojke med operacijo ni prekinjeno. Rez v gubi pod dojko je tako najmanj moteč za morebitno prihodnje dojenje in morebitno mamografijo.

Rez okoli prsnih bradavic

Vstavitev prsnih vsadkov je možna tudi skozi rez okoli prsnih bradavic. V tem primeru je potrebno prekiniti mlečno žlezo. Temu se seveda želimo izogniti, saj boste morda še dojili. Če že imate otroke,  pa so lahko v žlezi prisotne kakšne bakterije, ki lahko okužijo vsadek. Brazgotina okoli bradavic je tako smiselna le takrat, ko dvigujemo dojko in prestavljamo bradavico.

Vstavitev prsnih vsadkov pod žlezo ali pod veliko prsno mišico

Prsne vsadke lahko vstavimo pod žlezo dojke (subglandularni položaj) ali globlje pod veliko prsno mišico (submuskularni položaj). Vsaka tehnika ima svoje prednosti.  Katera lega prsnih vsadkov bi bila najbolj primerna za vas, vam bo po  prvem pregledu predlagal dr. Božikov, če boste za poseg izbrali dr. Živčevo, pa ona.

Kakšna je življenjska doba prsnih vsadkov?

Če se odločite za povečanje prsi, morate vedeti, da to ni enkraten poseg in ga bo po določenem obdobju potrebno ponoviti. Povečanje dojk je namreč dinamičen proces, vstavljeni vsadki pa se vseskozi prilagajajo razvoju telesu. Tako se okoli njih sčasoma naredi ovojnica oz. kapsula, dojke postanejo trše ali izgubijo obliko. Običajno se to zgodi približno po 10 ali 20 letih, pri redkih pacientkah tudi prej. Zamenjava prsnih vsadkov je bolj kompleksen poseg kot povečanje dojk, saj terja večjo kirurško spretnost, natančnost in izkušenega kirurga. Traja nekoliko dlje, zaradi česar je tudi poseg nekoliko dražji od povečanja dojk. Okrevanje po zamenjavi prsnih vsadkov traja enako dolgo kot pri povečanju dojk. Obvezno je mirovanje vsaj 10 dni po posegu in vsaj še dva tedna izogibanje dvigovanju težkih bremen. K športnim aktivnostim se boste lahko vrnili po šestih tednih.

Kako poteka povečanje prsi?

Pred posegom

Povečanje dojk ni zapletena estetska operacija. Kljub temu zahteva prilagojeno ravnanje in previdnost zaradi nevarnosti premočnega napenjanja mišic in tudi premika vsadkov. Ker je vsak pacient drugačen, vsako operacijo načrtujemo individualno, s pričetkom na vašem prvem posvetu z dr. Božikovom ali dr. Živčevo.

Ko bosta z izbranim kirurgom določila datum vaše operacije, boste prejeli vse dodatne informacije v zvezi s pripravo na kirurški poseg. Morda boste morali opraviti tudi krvne preiskave za ugotovitev morebitnih okužb.

Po operaciji

Tik pred operacijo vas obiščeta vaš kirurg in anesteziolog. Kirurg lahko vaše prsi že označi z določenimi oznakami. Poseg običajno traja do dve uri. Nato vas bodo odpeljali v sobo za bujenje, kjer se boste pod nadzorom medicinske sestre zbudili iz anestezije. Lajšanje bolečin takoj po posegu bo nadzoroval anestezist.

Z naše klinike boste običajno odpuščeni pozno popoldne ali proti večeru po operaciji. Ob odpustu boste prejeli vse potrebne napotke in navodila o okrevanju ter se dogovorili o nadaljnjih kontrolnih pregledih. Prejeli boste tudi kontakt kirurga, na katerega se lahko kadar koli po posegu obrnete s kakršnimi koli vprašanji.

Povečanje prsi: Okrevanje po posegu

Povečanje dojk sodi med tehnično manj zahtevne estetske posege, vendar pa je zelo priporočljivo izbrati kirurga z res dobro tehniko. S tem boste ovrgli možnosti pojava napak v letih po posegu. Hkrati bose olajšali delo kirurgu, ki bo čez 10 ali 20 let opravil menjavo vsadkov. Namreč, vedeti morate, da povečanje prsi ni enkraten poseg. Po približno desetletju do dveh bo potrebno vsadke zaradi pojava ovojnice oz. kapsule zamenjati ali odstraniti.

Poseg poteka v splošni anesteziji. Po operaciji so prsi običajno nekoliko otekle. Koža je lahko pordela, nekoliko so lahko občutljive tudi prsne bradavice. Oteklina običajno izgine po 7 do 10 dneh.

Bolečine po posegu

Po posegu je potrebno jemati antibiotike in protibolečinska zdravila. Jakost bolečin je odvisna od tega, ali se vsadek vstavi pod prsno mišico ali nad njo. Manjše so bolečine pri vstavitvi nad mišico, a tudi bolečine pri vsadku pod mišico niso prav veliko hujše. Po nekaj dneh se jemanje zdravil zmanjša oz. ukine. Takoj po posegu morate vsaj še dva tedna obvezno nositi poseben kompresijski modrček in silikonske obliže. Kompresijski nedrček dojke imobilizira in poskrbi za to, da vsadki ostanejo v pravem položaju. Silikonski obliži pa poskrbijo za to, da se brazgotina po posegu čim lepše zaceli. Popolno celjenje, torej da brazgotina pobledi, sicer traja nekaj mesecev. Prav tako morate še šest tednov po posegu spati na hrbtu.

Svojega izbranega kirurga boste ponovno obiskali nekaj dni po operativnem posegu. Ali se rane po posegu ustrezno celijo, bo spremljal še po enem ali dveh tednih. Na našo kliniko se boste spet vrnili po 3 in 6 mesecih po operaciji, spremljali vas bomo tudi še naprej.

Povečanje prsi in telesna aktivnost

Po operaciji boste vsaj 10 dni odsotni iz službe. 10 dni po operaciji se že lahko odpravite na hitrejši sprehod. Odsvetujemo vse aktivnosti, ki zahtevajo naprezanje in dvigovanje.  Prav tako 4 tedne odsvetujemo plavanje. V telovadnico se lahko vrnete po 3 oz. 4 tednih po operaciji. Pozor: vaje za krepitev prsnih mišic in mišic na rokah lahko začnete izvajati šele po 6 tednih po operaciji. Dva tedna po posegu se je priporočljivo izogibati spolnim odnosom, še naslednje 3 tedne pa je treba z dojkami ravnati zelo nežno in z občutkom.

Povečanje prsi in morebitni zapleti

Na prvem pregledu pred posegom vam dr. Božikov predstavi vse podrobnosti o posegu, tudi morebitne zaplete. Povečanje dojk sicer velja za tehnično nezahtevno operacijo, ki je rutinska in zelo varna. To potrjuje tudi podatek, da se manj kot 1 % pacientk sooči s pooperativnini zapleti.

Krvavitev in vnetje

Najpogostejši možni zaplet po povečanju dojk je krvavitev iz rane oz. v dojko. Običajno jo sprožijo nenadni gibi ali dvigovanje težkih bremen po posegu. Zato je pomembno, da prvi teden po posegu zgornji del telesa miruje oz. ni izpostavljen obremenitvam. V primeru krvavitve je potrebna ponovna operacija na mestu krvavitve, da se krvavitev sanira. Po povečanju dojk lahko pride tudi do vnetja. Takrat morate jemati antibiotik. Če ta ne pomaga, je potrebno vsadke odstraniti, več mesecev pa posega ne smemo ponoviti.

Slabost in bruhanje

Povečanje dojk poteka v splošni anesteziji, zato tako kot vsi drugi kirurški posegi v splošni anesteziji prinaša tveganje slabosti in bruhanja. Med spanjem boste zato preventivno dobili zdravila proti slabosti. Dodatna zdravila boste dobili po potrebi.

Hematom

Pri posegu obstaja možnost pojave hematoma v operiranem delu. Tveganje za hematom se poveča v primeru neurejenega, povišanega krvnega tlaka. Pa tudi, če ste pred posegom jemali zdravila proti strjevanju krvi.

Pojav tekočine oz. seroma

Okoli prsnega vsadka se lahko nabere tudi tekočina (serom). Tam je lahko prisotna od nekaj dni do več tednov po posegu. Za odvajanje te tekočine poskrbimo tako, da vam že med posegom vstavimo drenažne cevke. S tem zmanjšamo možnost infekcije, ki bi lahko ovirala okrevanje.

Nenavadni občutki

Takoj po operaciji se lahko pojavijo nenavadni občutki na operiranem delu telesa. Normalni občutki se lahko povrnejo šele čez več tednov ali mesecev. V tem času lahko pričakujete občasno mravljinčenje ali elektriziranje. Pojav je povsem normalen, saj živci, ko se obnavljajo, ustvarjajo spontane dražljaje.

Izguba občutka v prsni bradavici

Zelo pogosto se po posegu na dojkah pojavi tudi izguba občutka v prsni bradavici. Da se povrne, lahko traja tudi do enega leta. Pri posegih zmanjšanja ali dviga dojk lahko zaradi prerazporeditve tkiva pride tudi do otopelosti bradavic, ki lahko traja tudi več kot eno leto. Pri večjem operativnem posegu se lahko tudi zgodi, da občutek v bradavici nikoli ni več 100 %.

Povečanje prsi: Pogosta vprašanja

Ali lahko dojim po povečanju prsi?

Če je povečanje prsi opravljeno z rezom v gubi pod dojko (inframamarna guba), potem z operacijo ne prekinemo povezav med mlečnimi žlezami in preostankom tkiva dojk. To pomeni, da mlečne žleze, senzorični živci in krvne žile ostanejo nedotaknjeni. Če ste lahko dojili pred posegom, boste lahko tudi po njem.

Ali občutim prsne bradavice po povečanju prsi?

Zelo pogosto se po posegu na dojkah pojavi tudi izguba občutka v prsni bradavici. Da se povrne, lahko traja tudi do enega leta.

Ali povečanje prsi poveča tveganje za nastanek raka na prsih?

Med povečanjem dojk in nastankom raka dojk ni povezave. Nekatere študije so celo pokazale, da so pri ženskah s povečanimi dojkami zabeležili manjšo pojavnost raka na dojki v primerjavi s splošno populacijo.

Ali lahko letim z letalom ali se potapljam s prsnimi vsadki?

Prsni vsadki ne predstavljajo nobenega tveganja pri letenju z letali, prav tako se lahko brez težav potapljate do globine 30 metrov.

Rezultati

Številne čudovite rezultate povečanja prsi s podpisom dr. Božikova najdete v galeriji. Še več jih je na voljo na Instagram profilu naše kinike.

Želite izvedeti več o povečanju prsi?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.