Obraz

Obraz je zrcalo naše osebnosti. Razkriva, kdo smo, od kod prihajamo in kam smo namenjeni. Ker je najbolj izpostavljen del našega telesa, moramo zanj še posebej lepo skrbeti. Le tako bo lahko odražal tisto, kar si želimo in k čemur stremimo.

Obraz in staranje

Obraz je tisti del telesa, na katerem se najprej opazijo učinki staranja. Koža z leti izgublja elastičnost in kolagen, se tanjša, prav tako se zmanjšuje volumen mehkih tkiv obraza. Posledica tega je nastanek manjših in večjih gub. Zmehčana in stanjšana tkiva se čedalje težje upirajo gravitaciji, zato lahko nastanejo mešički na področju spodnje čeljusti, zrahljane gube se poglobijo, polna lica usahnejo, koža na vratu izgubi napetost.

Kako obrazu povrniti energijo in sijaj?

Utrujen, upadel in zguban obraz, podočnjaki in uvela koža na obrazu kazijo tako ženski, kot tudi moški obraz. V času, ko se vitalna in aktivna doba podaljšujeta, nas to lahko zelo moti. Zahvaljujoč sodobni estetski kirurgiji je mogoče z določenimi posegi obrazu povrniti energijo in sijaj. S tem izboljšamo ne samo izgled, na višjo raven dvignemo tudi notranje počutje in samozavest, kar pomembno vpliva na naše zadovoljstvo s samim seboj.

Na Kliniki Božikov izvajamo naslednje kirurške posege na obrazu:

Obraz je tisti del našega telesa, ki mu moramo posvečati še posebno skrb.

Korekcija vek – blefaroplastika

Korekcija vek – blefaroplastika je kirurški poseg, s katerim pomladimo povešene, nagubane ali izbočene veke. Poseg lahko opravimo ločeno na zgornjih ali spodnjih vekah ali pa na vseh štirih hkrati. Predel okrog oči po posegu izgleda pomlajen, hkrati pa dosežemo bolj svež in spočit videz. Poseg preoblikovanja vek najpogosteje vključuje prerazporeditev maščobnega tkiva okoli oči, preoblikovanje mišic in odstranitev odvečne kože. Opravimo ga lahko v katerem koli starostnem obdobju, običajno najpogosteje po štiridesetem letu. Blefaroplastiko pogosto kombiniramo tudi z drugimi estetskimi posegi: črtice in gubice okoli oči lahko odpravimo s kemičnim pilingom, z laserskim resurfacingom ali z injiciranjem botulina toksina. Z blefaroplastiko zgornjih vek lahko odpravimo ohlapno in povešeno kožo, zaradi katere je spremenjena oblika zgornje veke, ki včasih celo ovira pogled, ter odvečno kopičenje maščobnega tkiva, zaradi katerega zgornje veke izgledajo otekle. Z blefaroplastiko spodnjih vek pa lahko odpravimo t. i. vrečke, ki nastanejo pod očmi, upadanje spodnjih vek, zaradi katerih se vidi povečan del beline v očeh ter odvečno kožo in gube na spodnji veki.

Operacija nosu – rinoplastika

Operacija nosu – rinoplastika je kirurški poseg, s katerim preoblikujemo nos. Kirurgija nosu zajema številne tehnike, namenjene preoblikovanju nosu. V  veliki večni primerov gre za povečanje ali zmanjšanje velikosti nosu, spremembo oblike vršička nosu, razširitev ali zoženje nosnic ali spremembo kota med nosom in zgornjo ustnico. S tem posegom je mogoče korigirati tudi prirojene napake nosu, stanje po poškodbi nosu ali izboljšanje dihanja. Z operacijo lahko popravimo kljukast nos, nosno grbo, širok nosni hrbet, široko konico, široke nosnice, navzgor ali navzdol obrnjeno konico ter preozko konico nosu. Rinoplastika velja za eno najzahtevnejših in najbolj kompleksnih estetskih operacij, saj mora kirurg estetska merila in cilje kombinirati z zapleteno strukturo nosu. Cilj vseh posegov korekcij nosu je izboljšati razmerje med posameznimi deli nosu, s čimer uravnotežimo in polepšamo poteze obraza. Nemalokrat zato poseg kombiniramo tudi z oblikovanjem ličnic in brade, s čimer dosežemo vidno korekcijo centralnega dela obraza.

Pomlajevanje obraza – facelift

Facelift – pomlajevanje obraza je kirurški poseg, s katerim opazno izboljšamo posledice staranja na obrazu in vratu. Obstaja več facelift metod. Cilj vseh je odprava ali omilitev dveh ključnih procesov, ki povzročata staranje obraza: povešanja tkiv, ki ga povzroča gravitacija, ter  izgube volumna tkiv. Facelift je primeren za ženske in moške, običajno po štiridesetem letu. T. i. mini facelifte lahko izvajamo tudi pri mlajših pacientkah, v primeru, če te potrebujejo le manjše korekcije. S faceliftom odstranimo odvečno kožo na obrazu, prerazporedimo povešene mišice in odstranimo maščobna nakopičenja, zgladimo lahko tudi linijo spodnje čeljusti in vratu, dvignemo lica ter zmehčamo gubi med nosom in ustnico. Katera tehnika facelifta bo najprimernejša za vas, na posvetu strokovno presodijo naši estetski kirurgi. Ker s faceliftom ne moremo odpraviti gubic okoli oči in na čelu ter okoli ustnic, ga velikokrat  kombiniramo z drugimi posegi, na primer z blefaroplastiko, liftingom vratu, injiciranjem botulina toksina ali dermalnih polnil, s kemičnim pilingom ali laserskim resurfacingom. Po posegu ste videti deset do petnajst let mlajši, lahko tudi več.

Korekcija uhljev – otoplastika

Korekcija uhljev – otoplastika zajema vrsto estetskih kirurških posegov, s katerimi uspešno popravimo nepravilne, prevelike, neenakomerne ali štrleče uhlje. S tem ustvarimo skladen izgled vašega obraza, rezultat katerega je večja samozavest in večje zadovoljstvo s samim seboj.

Uhlje lahko korigiramo na več načinov:

  • če se pacient rodi s štrlečimi uhlji, jih lahko zapotegnemo nazaj,
  • če so uhlji povečani ali nepravilno oblikovani, jih lahko popravimo,
  • prav tako lahko popravimo poškodbe ušesnih mečic, če se te strgajo, ali pa se zaradi starosti in nošenja velikih uhanov povesijo, podaljšajo, raztegnejo in deformirajo.

Najpogosteje še vedno preoblikujemo štrleče uhlje, ki so pri odraslih moteči z estetskega vidika, medtem ko pri otrocih pogosto negativno vplivajo na njihov psihosocialni razvoj. Pri otrocih operacijo običajno načrtujemo med 5. in 6. letom starosti, ko uhlji že dosežejo 90 % odrasle velikosti in so že v celoti izoblikovani.

Želite izvedeti več o katerem izmed kirurških posegov na obrazu?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.