Pregled kožnih znamenj z napravo FotoFinder ATBM

Pregled kožnih znamenj in kože na splošno je v izogib tveganju za kožnega raka priporočljivo opraviti enkrat na leto. Na naši kliniki izvajamo digitalne preglede kožnih znamenj, in sicer z napravo FotoFinder ATBM, ki velja za zlato referenco na področju digitalne dermatoskopije (pregledov kože). FotoFinder ATBM je tako vodilna naprava na svetu na področju zgodnjega odkrivanja kožnega raka. Združuje več postopkov, ki jih sistem opravi sam: skeniranje celega telesa z avtomatizirano takojšnjo prepoznavo novo nastalih znamenj, digitalno dermatoskopijo in individualno analizo znamenj. Sistem tudi hrani podatke, s pomočjo katerih skozi leta sledimo razvoju novih pojavov na koži.

Kaj je FotoFinder ATBM?

FotoFinder ATBM je prvi sistem za digitalni pregled kožnih znamenj oz. za t. i. digitalno avtomatizirano mapiranje kožnih znamenj na celem telesu (ATBM = Automated Total Body Mapping). Naprava postavlja nov standard v spremljanju novonastalih kožnih znamenj. Sistem namreč z vsakokratnim fotografiranjem in skeniranjem telesa spremlja vsako spremembo na vaši koži, saj generira visokoločljivostne fotografije celega telesa.

Največja prednost sistema FotoFinder ATBM je, da sam prepozna znamenja, ki so se od prejšnjega pregleda pričela spreminjati in nas na to opozori. Z našimi strokovnjaki boste lahko odslej z vsakoletnim skeniranjem znamenj na telesu natančno sledili vsem morebitnim spremembam na vaši koži!

Skeniranje celega telesa in digitalna dermatoskopija

Standardizirano skeniranje celega telesa v kombinaciji z digitalno dermatoskopijo je najboljša metoda za spremljanje tveganj za nastanek kožnega raka. Algoritmi umetne inteligence, vgrajeni v sistemu FotoFinder ATBM, ob pojavu nove spremembe takoj le to označijo in nanjo opozorijo zdravnika. To zagotavlja najhitrejše odkrivanje novonastalih kožnih sprememb.

Kako deluje FotoFinder ATBM za pregled kožnih znamenj?

Digitalni pregled kožnih znamenj z napravo FotoFinder ATBM vključuje skeniranje vašega telesa s štirih strani. Za razliko od običajnih fotografij telesa ima FotoFinder ATBM popolnoma avtomatizirano pozicioniranje kamere. To pomeni, da v približno 3-4 minutah posname celotno površino vaše kože od glave do pet. Nato shrani 20 fotografij, ki jih nov sistem Bodyscan ATBM že samodejno primerja s prejšnjimi, če ste tak pregled že opravili. Nove in spremenjene lezije na koži so poudarjene, tako da so vidne že na prvi pogled. To omogoča takojšnjo diagnosticiranje znamenj že med pregledom.

Kako deluje FotoFinder ATBM, si oglejte v videu:

Zakaj je priporočljiv digitalni pregled kožnih znamenj in njihovo spremljanje?

Večina pigmentnih znamenj na telesu ni nevarnih, a jih je zaradi možnosti, da se iz njih razvije kožni rak, kljub temu potrebno redno spremljati. Zdravniki s pomočjo raznih povečevalnih leč – dermatoskopov znamenja pregledajo in ugotovijo, ali so nevarna ali ne. Poleg enkratnega pregleda znamenj se od modernega pregleda znamenj pričakuje tudi možnost spremljanja znamenj skozi časovno obdobje.

Zato so nastali sistemi, s pomočjo katerih skeniramo kožna znamenja, fotografije vsakokrat shranjujemo in jih tako skozi leta primerjamo z novejšimi. To nam omogoča sledenje vsem morebitnim spremembam na vaši koži. Tako lahko ugotovimo, ali se je katero znamenje spremenilo in ga je potrebno odstraniti, bodisi kirurško bodisi z laserjem. FotoFinder ATBM je najnovejši sistem, ki zna samostojno skenirati celotno telo. To pomeni, da s pomočjo posebnih algoritmov sam prepozna znamenja, ki so se od prejšnjega pregleda spremenila, in o tem že ob skeniranju obvesti zdravnika. S tem se zmanjša možnost, da bi kakšno spremembo na koži spregledali. Celoten postopek je zaradi tega tudi bistveno hitrejši in elegantnejši.

Digitalni pregled kožnih znamenj in njegov pomen pri hitrem prepoznavanja kožnega raka

Po podatkih dermatologov število malignih obolenj kože v zadnjih dveh desetletjih narašča. Še posebej pogosto se pojavlja melanom oz. kožni rak, ki se, če se razvije do te faze, da že povzroči metastaze, lahko konča s smrtjo. Najnovejše študije kažejo, da kar 71 % vseh melanomov ne nastane iz obstoječih lezij, temveč se na novo razvijejo na zdravi koži. Zato sta hitro prepoznavanje melanoma ter njegov izrez v zgodnji fazi najbolj učinkoviti metodi zdravljenja te oblike kožnega raka. V zadnjih letih v Sloveniji in tudi v svetu odkrijemo vedno več primerov melanoma, kar je posledica zmanjšane plasti ozona v ozračju.

Za koga je priporočljivo redno spremljanje kožnih znamenj z napravo FotoFinder ATBM?

Zahvaljujoč FotoFinderju ATBM lažje odkrijemo spreminjajoča in nevarna znamenja ter jih odstranimo, še preden bi se lahko iz njih razvil kožni rak. Tudi zato vam priporočamo, da redno spremljate kožna znamenja, ki jih imate na telesu, še posebej, če se prepoznate v katerem izmed naslednjih opisov:

 • ste svetlopolti in vas sonce hitro opeče,
 • na koži imate veliko znamenj, denimo več kot 20,
 • je imel ali ima kdo od vaših bližnjih sorodnikov kožnega raka,
 • ste že imeli melanom,
 • imate eno ali več zelo velikih znamenj,
 • se vaša kožna znamenja spreminjajo,
 • ste imeli v otroštvu ali v mladosti hude sončne opekline.

Katere so prednosti digitalnega spremljanja kožnih znamenj z napravo FotoFinder ATBM?

 • Omogoča skeniranje celotnega telesa s samodejnim zaznavanjem sumljivih sprememb na koži; na osnovi teh podatkov vam zdravnik  specialist svetuje nadaljnjo obravnavo,
 • zaradi svoje natančnosti takoj zazna sumljive spremembe na koži in tako omogoča hitro in natančno diagnostiko rakavih in predrakavih kožnih vzbrsti,
 • shranjevanje fotografij omogoča sledenje razvoja kožnih znamenj skozi čas,
 • zahvaljujoč kombinaciji postopkov, kot so fotografiranje celega telesa, digitalna dermatoskopija in individualna analiza znamenj, omogoča zgodnje prepoznavanje melanoma, ki je najbolj nevaren kožni rak (če je odkrit v poznih stadijih, ogroža naše življenje),
 • omogoča opazovanje struktur kože, ki jih s prostim očesom, povečevalno lupo ali ročnim dermatoskopom ne vidimo,
 • je edinstvena rešitev za celovit pregled kože pri sumu na kožnega raka.

Kako pogosto je priporočljiv pregled kožnih znamenj?

Pregled kože celotnega telesa s FotoFinderjem ATBM je priporočljivo opraviti enkrat letno. Po pregledu se vaše fotografije shranijo v arhiv, FotoFinder pa bo jih bo ob vsakem naslednjem pregledu primerjal z novejšimi, s pomočjo česar bomo vodili natančno evidenco morebitnih sprememb na vaši koži.

Kaj sledi, če FotoFinder ATBM ugotovi spremembo na koži?

Z ustrezno usposobljenimi strokovnjaki in najsodobnejšo opremo smo na Kliniki Božikov vodilni v Sloveniji pri spremljanju, kot tudi odstranjevanju kožnih znamenj. Kožna znamenja glede na lastnost posameznega znamenja odstranjujemo bodisi kirurško bodisi lasersko, pri čemer uporabljamo najboljše laserje na tržišču.

Kako dolgo traja pregled kožnih znamenj z napravo FotoFinder ATBM?

Sam postopek digitalnega mapiranja kožnih znamenj traja tri do štiri minute. Skupaj s predpripravo in pregledom fotografij pregled traja približno pol ure.

Želite izvedeti več o pregledu kože s FotoFinderjem ATBM?

Ne čakajte do poletja, ko boste spet izpostavljeni soncu, naročite se na pregled!

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.

Preverite vse naše storitve na področju dermatologije.