Prsi

Prsi v kulturni zgodovini zahodnega sveta veljajo za enega od najmočnejših ženskih simbolov. Dojka, ki predstavlja žensko načelo, je nekoč predstavljala predvsem simbol materinstva, nežnosti, varnosti, izvira. Naši daljni predniki so ženske prsi v prvi vrsti povezovali s plodnostjo in mlekom kot prvo hrano. Prsi so močan simbol ženstvenosti, vir in navdih mnogih umetnikov, za veliko število žensk pa izjemno pomemben element zadovoljstva s samim seboj. A meril, kakšne so popolne prsi, ni. Vsaka ženska ima o popolnih prsih svojo predstavo, brez dvoma pa so popolne prsi tiste, ki posameznici prinašajo zadovoljstvo.

Najboljši v Sloveniji za posege na prsih

Doc. dr. Krešimir Božikov je eden najboljših slovenskih strokovnjakov in avtoriteta za posege na dojkah. Asist. dr. Katarina Živec ima prav tako ogromno izkušenj na tem področju in zna pacientkam prisluhniti tudi iz ženske perspektive. Vsaki kandidatki se bo strokovnjak, ki ga boste izbrali za poseg, popolnoma posvetil in jo obravnaval z zavedanjem, da je povečanje prsi eden najbolj emotivnih posegov. Emotivnih zato, ker gre za veliko spremembo, ki je v prvi vrsti povezana z večjo ženstvenostjo. Lepe prsi vas bodo brez dvoma naredile bolj ženstveno. Rezultat: boljša samopodoba in posledično večja samozavest.

S povečanjem ohraniti naraven videz prsi

Dr. Božikov in dr. Živčeva zagovarjata naraven videz povečanih dojk, zato kandidatkam za poseg vselej svetujeta povečanje do te mere, da bo njihov izgled tak, kot da bi bile tako čudovite prsi že od vselej del njihovega telesa. Na posvetu pred posegom se vam bosta popolnoma posvetila, vas osebno spoznala in tako tudi pridobila celotno anamnezo. Pogovorila se bosta o vaših razlogih za poseg in če boste ustrezna kandidatka zanj, vam bo izbrani kirurg zelo podrobno predstavil tudi vse možnosti povečanja prsi.

Na Kliniki Božikov izvajamo naslednje posege na prsih:

Povečanje prsi ženski povrne samozavest in samozadovoljstvo.

Povečanje prsi

Povečanje prsi – augmentacijska mamaplastika je operacija prsi, s katero največkrat povečamo naravno majhne dojke ali tiste, ki so po nosečnosti izgubile svoj volumen. Nemalokrat je v primeru prevelike povešenosti dojk poleg povečanja prsi potreben tudi njihov dvig – mastopeksija. Pri povečanju prsi gre za povečanje priorejenega volumna dojke s pomočjo prsnih vsadkov, ki jih običajno vstavimo pod tkivo dojke. Za poseg povečanj prsi se običajno odločajo ženske, ki želijo bolj skladen videz svojega telesa – imajo denimo relativno majhne dojke ali želijo prsim povrniti izgubljeni volumen zaradi staranja, nosečnosti ali po veliki izgubi teže. Povečanje prsi je brez dvoma poseg, ki mnogim ženskam spremeni življenje.

Dvig prsi

Dvig prsi – mastopeksija je operacija dojk, s katero preoblikujemo dojke na način, da prerazporedimo tkivo in hkrati zategnemo ohlapno kožo dojk, sočasno pa dvignemo kompleks prsne bradavice in kolobar v ustrezen položaj na dojki, ki je običajno višji in tudi bolj estetski. Rezultat mastopeksije je bolj napeta, privzdignjena in mladostnejša oblika dojk, ne pa tudi večji volumen. Za dvig prsi se odločajo ženske, ki se soočajo s povešenostjo in upadlostjo dojk (ptoza dojk), ki se običajno pojavi po nosečnosti, po veliki izgubi teže, lahko pa tudi kot del staranja.

Dvig prsi s hkratnim povečanjem s prsnimi vsadki

Dvig prsi s hkratnim povečanjem s prsnimi vsadki – augmentacijska mastopeksija združuje dva posega na dojkah: dvig in povečanje volumna. Z dvigom prsi – dvignemo tudi prsne bradavice in kolobarje – dosežemo pokončnejšo, dvignjeno in mladostnejšo obliko dojk, z vstavitvijo prsnih vsadkov pa povečamo volumen prsi. Rezultat kombinacije obeh posegov so večje, bolj polne, bolj napete in pokončne prsi ter bolj skladen videz vašega telesa. To brez dvoma zelo pozitivno vpliva na samozavest in samozaupanje posameznice, njeno zadovoljstvo in dobro počutje.

Zmanjšanje prsi

Zmanjšanje prsi – redukcijska mamaplastika je operacija dojk, s katero zmanjšamo volumen običajno prevelikih prsi. Poseg je poleg estetskega učinka namenjen predvsem lajšanju simptomov prevelikega obsega in teže prsi. Med zmanjšanjem dojk kirurg odstrani odvečno kožo, tkivo in maščobo dojke, dvigne prsne bradavice in kolobarje v višji položaj na dojki, pri čemer običajno zmanjša tudi velikost kolobarja. Sočasno z zmanjšanjem dojke tudi dvignemo, tako da so rezultat manjše in tudi bolj mladostno napete dojke. Ker so dojke po zmanjšanju bolj sorazmerne s telesom, mnoge ženske po operaciji spet lahko postanejo bolj fizično aktivne in izboljšajo svojo telesno pripravljenost.

Povečanje prsi z lastno maščobo

Povečanje prsi z lastno maščobo je operacija povečanja volumna prsi, pri katerem v prsi vbrizgamo maščobo (lipofiling), ki smo jo izsesali iz različnih delov telesa. Poseg se opravi v treh korakih: najprej z liposukcijo izsesamo maščobo na predelu telesa z nakopičenim maščevjem – običajno je to na trebuhu, stegnih ali bokih, sledi čiščenje/izolacija odvzetih maščobnih celic, nato pa vbrizgavanje maščobe v dojke s posebnimi iglami. Maščobo vbrizgamo v več plasteh, saj morajo biti maščobne celice v stiku s sprejemnim tkivom, da dobijo zadostno količino kisika in hranil za preživetje. Povečanje prsi z lastno maščobo je primerno za vas le v primeru, da se boste zadovoljile z majhnim povečanjem.

Zamenjava prsnih vsadkov

Če se odločite za povečanje prsi, morate vedeti, da to ni enkraten poseg in da ga bo po določenem času potrebno ponoviti. Povečanje dojk je namreč dinamičen proces, vstavljeni vsadki pa se vseskozi prilagajajo razvoju telesu. Tako se okoli njih sčasoma naredi ovojnica oz. kapsula, dojke postanejo trše ali izgubijo obliko. Običajno se to zgodi približno po 10 ali 20 letih, pri redkih pacientkah tudi prej. Zamenjava prsnih vsadkov je tako poseg, pri kateri odstranimo sedanje vsadke skupaj z ovojnico – kapsulo. Če so bili prvi vsadki vstavljeni nad mišico, največkrat napravimo nov žep v prostoru pod prsno mišico, sicer pa obstoječi žep preoblikujemo in vanj vstavimo nove vsadke.

Korekcija bradavic

Korekcija bradavic se nanaša na več različnih tehnik popravkov prsnih bradavic. Bradavica ali areola je lahko v posameznih primerih prevelika, zato jo s kirurškim posegom zmanjšamo. Veliko žensk pa se sooča z vbočenimi prsnimi bradavicami, kar jih moti pri izgledu, lahko pa imajo tudi funkcionalne težave, denimo z dojenjem ali s spolno vzburjenostjo. S korekcijo vbočenih prsnih bradavic normaliziramo videz bradavic in ustvarimo lepše. Poseg je primeren za ženske, ki ne načrtujejo več otrok, saj se pri posegu prekinejo mlečni vodi, kar onemogoči kasnejše dojenje.

Korekcija moških prsi

Korekcija moških prsi – ginekomastija je operacija, ki jo opravimo z liposukcijo ali z izrezom tkiv. Ginekomastija oz. povečanje prsi je dokaj pogosta telesna motnja pri moških, ki nemalokrat povzroči občutke sramu in prizadene samopodobo. Gre za benigno povečanje moških dojk, ki je pogosto posledica izgube hormona testosterona. Poleg tega je znano, da ginekomastijo povzročajo nekatera zdravila (za zniževanje krvnega tlaka, za zdravljenje povečane prostate in raka prostate), nekatere droge (marihuana), pa tudi anabolni steroidi. Rast prsi pri moškemu lahko nastane zaradi viška maščobnega ali žleznega tkiva ali kot kombinacija obeh vrst tkiva. Pojavi se lahko v mladosti ali v zrelejših letih.

Rezultati

Nekaj primerov posegov na dojkah s podpisom dr. Božikova si oglejte v galeriji. Še več jih najdete na Instagram profilu naše klinike.

Želite izvedeti več o katerem izmed estetskih posegov na prsih?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.