Priprava na estetski poseg - vse, kar morate vedeti pred operacijo

Priprava na estetski poseg se začne v trenutku, ko začnete razmišljati in zbirati informacije o njem. Zato si je najprej smiselno zastaviti naslednja vprašanja: Zakaj si želim opraviti določen estetski poseg? Ali si ga želim zaradi sebe ali zato, da bi ustregel / ustregla nekomu drugemu? Kakšne rezultate pričakujem? Ali sem ustreznega zdravja za poseg?

Ker je na svetovnem spletu veliko informacij o estetskih posegih in tudi fotografij o rezultatih, morate vedeti, da ni nujno, da bo z določenim estetskim posegom mogoče enak rezultat doseči tudi pri vas. Priprava na estetski poseg se zato obvezno začne s tem, da opravite prvi posvet in pregled pri ustrezno usposobljenem strokovnjaku, ki bo prisluhnil vašim željam, odgovoril na vsa vaša vprašanja, morebitne dileme in strahove ter vam glede na vaše telesne lastnosti tudi povedal, kakšen rezultat lahko pričakujete.

Zakaj je prvi posvet tako pomemben?

Vsak estetski poseg, ki ga opravimo na naši kliniki, predstavlja medsebojno razumevanje in sodelovanje pacienta in kirurga. Le tako je mogoče doseči najboljši rezultat in obojestransko zadovoljstvo. Takšno sodelovanje je mogoče le s pristno komunikacijo – naš zdravnik, ki ste ga izbrali, se vam bo na prvem pregledu temeljito posvetil, saj vas želi dobro spoznati. Vprašal vas bo po vaših željah in predstavah o tem, kako želite izgledati po posegu. Zaželeno je, da s seboj prinesete tudi kakšno fotografijo, kakšen rezultat si želite.

Na prvem posvetu pri dr. Božikovu izveste vse, kar vas zanima o povečanju prsi.

Na podlagi vaših želja vam bo predstavil vse možnosti, ki v estetski kirurgiji obstajajo, da dosežete želeni rezultat, hkrati z njimi pa tudi vse njihove pozitivne in negativne plati. Opisal vam bo tudi vsa tveganja, ki jih predstavlja izbrani poseg, ter postopek okrevanja, ki vas čakajo po njem.

Prek pogovora do popolnega zaupanja

Na naši kliniki veliko pozornost posvečamo psihološkemu vidiku estetskih posegov. Naši zdravniki zagovarjajo stališče, da se morajo s pacientom dobro razumeti, prav tako si morata zdravnik in pacient popolnoma zaupati. Ker je vsak estetski poseg poseg, ki naj izboljša počutje, samozavest in videz, s tem, da pomaga odstraniti motnjo v videzu, ki je lahko vzrok vaše frustracije, zabrisati neskladje med počutjem in videzom, ter omiliti znake staranja, je zelo pomembno, da zdravnik skozi poglobljen pogovor razume vaše razloge za estetski poseg, vaše želje in seveda tudi vaša pričakovanja. Na drugi strani mora tudi pacient razumeti in sprejeti predlagani način kirurške terapije, njene učinke, rezultat, morebitne zaplete in posledice. Da je vse to izvedljivo, morate izbrati kirurga, ki mu zaupate in tudi verjamete, da bosta skupaj uspešno izpeljala terapevtski postopek od samega posega prek okrevanja do končnega rezultata.

Telesna teža in priprava na estetski poseg

Telesna teža je zelo osebna zadeva in nikjer ni zapisano, da bi morali biti vsi suhi. Prekomerna telesna teža iz kirurškega stališča ni najbolj zaželena, a naglo hujšanje pred posegom, da bi se po njem ponovno zredili, odsvetujemo. Za operacijo se je najbolje odločiti, ko je telesna teža stabilna.

Kajenje in priprava na estetski poseg

O škodljivih posledicah kajenja je javnost že dobro obveščena. Podatek, ki ni tako znan je, da kajenje zmanjša pretok krvi skozi kožo, kar vpliva na celjenje ran. Takoj ob pričetku kajenja, se majhne žile na periferiji skrčijo in pretok krvi skozi kožo se posledično zmanjša. Ta dogodek se po pokajeni cigareti popravi. V primeru dolgoročnega kajenja na žilah nastajajo kronične okvare, ki niso reverzibilne.

Če razmišljate o kirurškem posegu, morate vedeti, da priprava nanj vključuje tudi omejitev ali prenehanje uživanja tobačnih izdelkov. Kajenje in drugi tobačni ter nikotinski izdelki kot nikotinski obliži ali elektronske cigarete namreč povečajo tveganje za nastanek pomembnih kirurških komplikacij, kot so na primer odmrtje kože, moteno in podaljšano celjenje ran ter nastanek dodatnih brazgotin. Takšnemu tveganju so izpostavljeni tudi pasivni kadilci. Kajenje lahko negativno vpliva tudi na potek anestezije in prebujanja iz anestezije. Pride lahko do kašljanja in se tako povečajo možnosti za nastanek krvavitev.

Če sodite med kadilce, vam bo kirurg svetoval, kdaj je potrebno s kajenjem prenehati in kdaj je le to spet možno po posegu. Ponavadi je to takrat, ko se rane ustrezno zacelijo.

Telesna vadba in priprava na estetski poseg

V boljši telesni kondiciji kot boste pred posegom, hitrejše bo tudi okrevanje po posegu. To seveda ne pomeni, da morate z lahkoto preteči maraton. Redna zmerna telesna aktivnost ter uravnotežena dieta povsem zadostujeta. Maksimalni napori pri telesni vadbi v zadnjih dneh pred posegom niso smiselni, saj povzročajo mikrotravmo mišic in telo oslabijo.

Dodatki k prehrani in priprava na estetski poseg

Vitamin C naj bi po nekaterih študijah pomagal pri celjenju ran in se ga lahko varno jemlje pred, med in po posegu. Ostale dodatke k prehrani, predvsem vitamin E in pripravke, ki ga vsebujejo, je potrebno prenehati jemati vsaj dva tedna pred operacijo, saj vitamin E vpliva na strjevanje krvi in lahko po operaciji povzroča krvavitve in podplutbe. V določenih primerih je smiselno jemanje homeopatskih tablet arnike, ki lahko zmanjša otekline. Prehransko dopolnilo, ki ga občasno svetujemo, je tudi bromelain, ki ima prav tako protivnetne in protiedemske učinke.

Zdravila in priprava na estetski poseg

Nekatera zdravila vplivajo na strjevanje krvi. Mednje spada Aspirin in nesteroidni antirevmatiki, kot so Ketonal, Naklofen, Brufen … Tudi te je potrebno prenehati jemati dva tedna pred operacijo.

Psihološka priprava na estetski poseg

Poleg dobre telesne kondicije je psihološka stabilnost zelo pomembna v smislu okrevanja po operaciji. Odsvetujemo vam operacijo v času večje življenjske krize, ko je sprejetje pravilne odločitve o ponujenih operativnih možnostih mnogo težje kot v normalnih življenjskih okoliščinah.

Priprava na manjši estetski poseg v lokalni anesteziji

Prvi pogoj za izvedbo katerega koli estetskega posega je, da nanj pridete zdravi. Če gre za manjši estetski poseg, ki praviloma poteka v lokalni anesteziji, zanj ne potrebujete posebnih priprav. Prav tako vam za poseg ni potrebno biti tešč, razen, če vam kirurg naroči drugače. Če jemljete zdravila ali prehranske dodatke, ki vplivajo na strjevanje krvi, jih morate vsaj 10 dni pred posegom prenehati jemati. V večini primerov boste tudi po manjši operaciji težko poskrbeli za osebno higieno, zato vam priporočamo, da se pred posegom doma stuširate ter oblečete sveža in udobna oblačila. Prav tako pred posegom poskrbite, da boste imeli doma zdravila za blaženje bolečin. Te bodo po manjši operaciji lažje do zmerne in se jih uspešno omili že z analgetiki (Lekadol in Nalgesin).

Priprava na večji estetski poseg v splošni anesteziji

Večji estetski poseg oz. operacija, kot so na primer povečanje prsi, operacija nosu, liposukcija, terja nekoliko več priprav. V tednu pred posegom je potrebno opraviti laboratorijske preiskave, ki vam jih naroči kirurg, ter EKG, če je naročen. Glede potrebnih predoperativnih preiskav in jemanja nekaterih zdravil pred operacijo je potrebno upoštevati Navodila za pripravo bolnika v osnovnem zdravstvu za operativni poseg v splošni, področni ali lokalni anesteziji.

Za vsako operacijo v splošni anesteziji je treba biti tešč. Zadnji obrok hrane (brez mleka ali veliko maščobe) mora biti vsaj  6 ur pred posegom. Tekočino kot voda ali bistri čaj do 2 dcl pa lahko popijete še 2 uri pred posegom. Zdravila, ki jih redno jemljete, lahko popijete s požirkom vode nazadnje eno uro pred uvodom v anestezijo.

Na dan večjega estetskega posega v splošni anesteziji

Na dan operacije na kliniko pridite točno. Zaželeno je, da se doma stuširate in oblečete v čista in udobna oblačila, v katerih boste odšli tudi domov. Na poseg pridite nenaličeni. Če nosite kontaktne leče, jih odstranite in na operacijo pridite z očali. S seboj imejte tudi pribor za osebno higieno, še zlasti, če boste prenočili na kliniki. O tem se boste pogovorili s kirurgom.

Na operacijo prinesite izvid ambulantnega pregleda lečečega kirurga, izvide predoperativnih preiskav ter morebitna zdravila, ki jih redno jemljete.

Na prvem pregledu morate kirurga seznaniti z vsemi zdravili in prehranskimi dodatki, ki jih redno jemljete. Kirurg vam bo svetoval, katera zdravila lahko vzamete tudi na dan operacije.

Dodatne informacije o pripravi na estetski poseg

Odgovore na vsa morebitna dodatna vprašanja boste dobili od zdravnika na posvetu.

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.