Glajenje gubic z botoksom

Glajenje gubic z botoksom je danes najpogostejši neizvazivni estetski poseg na svetu in predstavlja osnovni postopek pomlajevanja zgornje tretjine obraza. Z njim gladimo navpične gube v predelu med obrvmi, prečne gube na čelu ter gube okoli oči. Učinek traja 4 do 6 mesecev in je odvisen od vrste produkta ter njegove doze. Po tem času je potrebno postopek ponoviti.

Kaj je botulin toksin oz. botoks in kako deluje?

Glajenje gubic z botoksom je med metodami nekirurškega pomlajevanja obraza  popularno zadnjih nekaj desetletij. Botulinum toksin oz. botoks se je sicer v medicinske namene pričel uporabljati okoli leta 1980, in sicer za zdravljenje nehotenih spazmov in tikov obraza.

Botulinom toksin oz. botoks je naravno prečiščen protein, ki ga proizvaja bakterija Clostridium Botulinom. Ko ga želimo uporabiti, je tekočina, praktično je raztopina botulinum toksina v fiziološki raztopini. Toksin deluje na stično ploskev med živci in mišicami, kjer prepreči sproščanje nevrotransmiterja acetilholina iz konca živca, ki po sprostitvi potuje proti mišici in tam sproži njeno skrčenje. Ker nevrotransmiter ni sproščen, to zmanjša krčenje mišice. Injekcije zelo majhnih količin botoksa na določena mesta obraza povzročijo zmanjšanje mišične aktivnosti, ki sicer povzroča obrazne gubice. V predelu čela injekcije simulirajo tudi efekt dviga obrvi.

Zakaj glajenje gubic z botoksom?

Raziskave so pokazale, da botoks najbolj koristi ljudem v starostni skupini med 30 in 50 leti in je najučinkovitejši v predelu zgornje tretjine obraza. Gre za enostaven, varen, neboleč in zelo učinkovit način pomlajevanja, ki ublaži ali celo povsem odpravi izrazne – mimične gube. Z njim tako gladimo navpične gube v predelu med obrvmi, prečne gube na čelu ter gube okoli oči. Učinek traja 4 do 6 mesecev in je odvisen od vrste produkta ter njegove doze. Po tem času je potrebno postopek ponoviti. Botoks je izredno učinkovit tudi pri preprečevanju prekomernega potenja.

Glajenje gubic z botoksom pomladi in osveži obraz, učinki trajajo do 4 mesece, nato počasi izzvenijo.

Za koga je primerno glajanje gubic z botoksom?

Glajenje gubic z botoksom je primerno za ženske in moške, pri katerih so že vidne izrazne (mimične) gube. Botoks se z zelo tanko iglo vbrizga pod kožo obraza na točno in vnaprej določenih mestih. Postopek je primeren za odpravljanje:

 • vodoravnih gub na čelu,
 • navpičnih gub med obrvmi,
 • drobnih gubic ob zunanjih očesnih kotičkih (smejalne gubice),
 • smejalnih gub na nosu,
 • navpičnih in vodoravnih gub na vratu,
 • drobnih gubic ob robu zgornje in spodnje ustnice.

O tem, ali je uporaba botoksa za vas primerna, se posvetujete z našimi estetskimi strokovnjaki, ki vam bodo svetovali optimalno rešitev za vaše težave, vključno s primernostjo metode in uporabljeno količino botoksa.

Kako poteka poseg?

Glajenje gubic z botoksom traja približno 30 minut. Kirurg na vnaprej določena mesta na obrazu, ki jih označi flomastrom, z injekcijo vbrizga botoks. Na mestih, kjer so bili narejeni vbodi, so lahko takoj po posegu vidne drobne rdeče pikice, ki pa jih zakrijete s korektorjem. Po posegu lahko takoj  nadaljujete z vsakodnevnimi aktivnostmi, pri čemer pa morate upoštevati navodila kirurga.

Botoks, ki ga uporabljamo na Kliniki Božikov, je varen in preizkušen v številnih študijah, tako s strani estetskih strokovnjakov, kot tudi estetskih in medicinskih ustanov.  

Koliko časa so vidni učinki botoksa?

Prvi učinek injiciranja botoksa boste opazili že v nekaj dneh po posegu, pravi učinek pa je viden po tednu ali dveh po posegu. Polni učinek botoksa običajno traja od 3 do 6 mesecev, nato pa izzveni. Za dober učinek je tako potrebno glajenje gubic z botoksom ponoviti od 2 do 3-krat letno. Ob rednem ponavljanju učinek botoksa sčasoma traja dlje, zato ponovitve terapij lahko postanejo redkejše.

Glajenje gubic z botoksom in morebitna tveganja in zapleti

Glajenje gubic z botoksom je varen neinvaziven estetski postopek za pomlajevanje obraza. Raziskave do sedaj niso pokazale trajnih stranskih učinkov, njihova pogostost pa je povezana tudi s strokovnostjo osebe, ki injiciranje izvaja. Kljub temu so možni nekateri prehodni stranski učinki, ki pa običajno v nekem času po posegu izzvenijo:

 • blaga oteklina in/ali podplutba,
 • glavobol,
 • utrujenost,
 • suha usta,
 • alergična reakcija, največkrat v obliki srbečice, rdečine, izpuščajev,
 • povešenje – ptoza veke,
 • težave z očmi: dvojni ali zamegljen vid, otekle veke ali suhe oči

Za koga glajenje gubic z botoksom ni primerno?

Glajenje gubic z botoksom odsvetujemo nosečnicam in doječim mamicam, osebam, ki uživajo zdravila proti strjevanju krvi, osebam, ki imajo vnetje na mestih, kjer bi injicirali botoks. Prav tako ga odsvetujemo osebam, ki imajo predhodno znano alergijo na sestavine preparata, in osebam z motnjami živčno-mišičnega prenosa, kot so ALS, Miastenia gravis ali Lambert-Eaton-ov sindrom. Glajenje gubic z botoksom odvetujemo tudi osebam, ki jemljejo aminoglikozidne antibiotike, ker lahko potencira delovanje uporabljene učinkovine in se zato izogibamo hkratni aplikaciji.

Želite izvedeti več o glajenju gubic z botoksom?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.