Povečanje prsi z lastno maščobo - lipofiling

Povečanje prsi z lastno maščobo – lipofiling je estetski poseg, ki čedalje pogosteje nadomešča povečanje prsi s prsnimi vsadki. Gre za operacijo, ki je v zadnjih letih čedalje bolj priljubljena in pri kateri v prsi vbrizgamo maščobo (lipofiling), ki jo prej z liposukcijo izsesamo iz delov telesa, kjer se nezaželeno nakopiči.

Zakaj odločitev za povečanje prsi?

Povečanje prsi z lastno maščobo – lipofiling je operacija, s katero ženskam lahko povrnemo lepe prsi, s tem pa  tudi izboljšamo njihovo samozavest. Nosečnost, dojenje, spremembe v telesni teži, pa tudi genetski dejavniki vplivajo na obliko, volumen in izgled ženskih prsi. Zelo veliko žensk s svojimi naravnimi prsmi ni zadovoljnih, zato se odločijo za povečanje, ki velja za najbolj priljubljen estetski poseg pri ženskah vseh starosti. To ni nič nenavadnega, saj lepe in polne prsi ter skladen izgled pomembno vplivajo na izboljšanje samopodobe in občutek privlačnosti. 

Lipofiling prsi je za tiste, ki si želijo manjše povečanje prsi

Povečanje prsi z lastno maščobo  (lipofiling) ni primerno za vse ženske. Za vas je primerno le v primeru, če se spopadate z odvečno maščobo na trebuhu, stegnih ali bokih in če se boste zadovoljile z majhnim povečanjem.

Za koliko lahko povečamo prsi z vašo lastno maščobo?

Pri lipofilingu prsi namreč te lahko povečamo le z dodatkom približno 100 ml do največ 150 ml volumna. Za lažjo predstavo: to je manj, kot je velika ena košarica, ki predstavlja 150 do 200 ml volumna.

Pacientk, ki bi se zadovoljile s tako majhnim povečanjem, je zelo malo, saj se v večini primerov odločijo za povečanje z več volumna. Dr. Božikov vam tako povečanje dojk z lastno maščobo svetuje v primeru, če si želite na določenem delu telesa odstraniti maščobo z liposukcijo, ki pa jo – namesto, da jo odvržemo – nato vbrizga v dojke. S tem izpolni dva cilja: oblikuje vaše telo in malce poveča dojke. Pacientke, katerih cilj je konkretno povečanje dojk, bodo nad rezultatom povečanja z lastno maščobo zagotovo razočarane, saj je povečanje s 100 ml maščobe zelo majhno.

Povečanje prsi z lastno maščobo je primerno za vas, če se spopadate z odvečno maščobo na telesu in če boste zadovoljni z manjšim povečanjem.

Lipofiling prsi v primerjavi z vstavitvijo silikonskih vsadkov

Lipofiling prsi ima v primerjavi s povečanjem prsi z vstavitvijo prsnih vsadkov mnoge prednosti:

  • Po posegu so prsi večje, pomlajene in nekoliko privzdignjene.
  • Prsi bodo izgledale popolnoma naravno, takšne bodo tudi na otip.
  • Po posegu ni brazgotin, saj maščobo v prsi vbrizgamo z iglo skozi luknjice, ki niso vidne.
  • V prsih ni umetnega materiala, zato nevarnosti, da bi telo vsadke zavrnilo, da bi se pojavila kapsula ali ovojnica, da bi se vsadki kakor koli deformirali.

Pomanjkljivosti lipofilinga prsi

Lipofiling prsi ni pravi poseg za vas, če se prepoznate v katerem izmed naslednjih opisov:

  • Če so vaše prsi pretirano povešene, metoda ni primerna za vas.
  • Pri zelo vitkih ženskah posega ne moremo opraviti, saj tudi na problematičnih delih telesa nimajo dovolj podkožne maščobe za odvzem.
  • Povečanje je možno le za 100 do 150 ml, saj se v 2-3 mesecih po posegu maščoba absorbira v telo.

Kako poteka lipofiliong prsi?

Operacija poteka v splošni anesteziji in traja približno eno uro. Opravimo pa jo v treh korakih: najprej z liposukcijo izsesamo maščobo na predelu telesa z nakopičenim maščevjem – običajno je to na trebuhu, stegnih ali bokih. S tem oblikujemo telo. Sledi čiščenje/izolacija odvzetih maščobnih celic, nato pa vbrizgavanje maščobe v dojke s posebnimi iglami. Maščobo vbrizgamo v več plasteh, saj morajo biti maščobne celice v stiku s sprejemnim tkivom, da dobijo zadostno količino kisika in hranil za preživetje. Poseg je brez rezov in šivanja, okrevanje pa je hitro in brez večjih bolečin.

Okrevanje po posegu

Dojki sta po posegu bolj napeti, lahko tudi bolj občutljivi. Ker je povečanje prsi z lastno maščobo brez rezov in šivanja, je okrevanje dokaj hitro in brez večjih bolečin. V mesecu dni po posegu se volumen prsi zaradi absorbcije maščobe nekoliko zmanjša. Kljub temu ostane znatna povečava, ki lahko – glede na vašo telesno konstitucijo – močno izboljša izgled vaših prsi.

Povečanje prsi z lastno maščobo in morebitna tveganja

Tudi ta poseg kot vsak operativni poseg, ne samo estetski, predstavlja določena tveganja. Z njimi vas dr. Božikov podrobno seznani že na posvetu pred posegom. Če se odločite za povečanje dojk z lastno maščobo, se morate zavedati, da bo rezultat le majhno povečanje in ne povečanje kot ga je mogoče doseči z vstavitvijo prsnih vsadkov. Če so vaša pričakovanja povečanja dojk z lastno maščobo realna, je metoda zelo hvaležna, saj z njo ni pričakovati potreb po dodatni kasnejši operaciji (zamenjava prsnih vsadkov), na katero je potrebno računati ob vstavitvi prsnih vsadkov.

Želite izvedeti več o povečanju prsi z lastno maščobo - lipofilingu?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.