Dvig prsi z vstavitvijo prsnih vsadkov

Dvig prsi s hkratnim povečanjem s prsnimi vsadki – augmentacijska mastopeksija združuje dva posega na dojkah: dvig in povečanje volumna. Z dvigom prsi, s katerim dvignemo tudi prsne bradavice in kolobarje, dosežemo pokončnejšo, dvignjeno in mladostnejšo obliko dojk. Z vstavitvijo prsnih vsadkov pa povečamo volumen prsi. Rezultat kombinacije obeh posegov so večje, bolj polne, bolj napete in pokončne prsi ter bolj skladen videz vašega telesa. To brez dvoma zelo pozitivno vpliva na vašo samozavest in samozaupanje ter vaše zadovoljstvo in dobro počutje.

Ali so prsni vsadki varni?

Pred časom je bilo v ZDA veliko govora o varnosti silikonskih prsnih vsadkov. Vprašanja so se pojavljala predvsem o možnostih nastanka avtoimunskih bolezni, ki spadajo v skupino revmatskih obolenj. Do danes ni nobenih dokazov ali študij, ki bi povezala nastanek avtoimunskih bolezni s silikonskimi vprsnimi sadki. Prav tako ni nobene povezave med povečanjem dojk in nastankom raka dojk. Nekatere študije so celo pokazale, da so pri ženskah s povečanimi dojkami zabeležili manjšo pojavnost raka na dojki v primerjavi s splošno populacijo.

Dvig prsi z vstavitvijo prsnih vsadkov sestavljata dva posega - s prvim dosežemo pokončnejšo obliko dojk, z drugim pa jim povečamo volumen.

Test prsnih vsadkov

Dr. Božikov je posebej za vas testiral prsne vsadke. V spodnjem videu smo na enem mestu zbrali vse teste. Preverite, kako vzdržljivi so prsni vsadki:

Kakšni prsni vsadki so na voljo?

Silikonski prsni vsadki

Plastični kirurgi v Sloveniji uporabljamo prsne vsadke, ki so polnjeni s kohezivnim silikonskim gelom in obdani s silikonsko ovojnico. Silikon je naraven element in inertna snov, ki je biokemično najbolj podobna ogljiku ter se varno uporablja v številnih medicinskih napravah in pripomočkih. Na Kliniki Božikov pri povečanji prsi uporabljamo prsne vsadke znamke vodilnega proizvajalca Mentor, ki je tako kot naša klinika zavezan k odličnosti. Njihovi vsadki imajo doživljenjsko garancijo.

Prsni vsadki s fiziološko raztopino

Prsi je mogoče povečati tudi z vsadki, polnjenimi s fiziološko raztopino. Takšna praksa je še zlasti razširjena v ZDA. Njihova prednost je v tem, da se fiziološka raztopina v primeru morebitne poškodbe vsadka absorbira v telo. Njihova slabost pa, da so na otip bolj umetni. Dodatno so zelo vidni na mestih, kjer je koža na prsih še posebej tanka. Temu se je mogoče izogniti, in sicer tako, da jih vstavimo pod veliko prsno mišico.

Katere prsne vsadke priporočamo za dvig prsi?

Na Kliniki Božikov vam pri odločanju o izbiri prsnih vsadkov pogosteje priporočamo vstavitev silikonskih vsadkov. Prsi s takšnimi vsadki izgledajo bolj naravno. Hkrati je občutek dejanskega tkiva dojk boljši, manjša je tudi možnost nagubanja površine vsadka. Možnost zapletov je sicer pri vsadkih obeh vrst enaka.

Kakšno obliko prsnega vsadka izbrati?

Silikonski prsni vsadki so kapljičaste ali okrogle oblike. Včasih je veljalo prepričanje, da okrogli vsadki dajejo umetne rezultate, kapljičasti pa bolj naravne. A to ne drži.  Na umeten ali naraven izgled prsi po povečanju vpliva velikost prsnih vsadkov, ne pa oblika. Večji vsadki na manjšem telesu povzročijo umeten rezultat oz. izgled, manjši bolj naravnega. Kapljica in krogla se razlikujeta le v zgodnjem delu vsadka, ki je lahko malo manj ali malo bolj napet. Napetost dojke po povečanju pa je odvisna tudi od anatomije telesa ter od napetosti kože pred posegom. Tako lahko v večini primerov tudi okrogel vsadek naredi lep naraven rezultat. Statistično gledano se za ene ali druge vsadke odloči približno 50 % žensk.

Izbira vsadka ni enostavna. Kateri vsadek je najustreznejši za vas, je odvisno od mnogih dejavnikov: vaše starosti, telesne teže, volumna in gostote vaših dojk, kakovosti kože dojk in seveda vaših estetskih predstav ter pričakovanj, kakšne naj bi bile videti vaše prsi po posegu. Na prvem posvetu boste dr. Božikovu zaupali vaše želje. Skupaj bosta pregledala vse prednosti in slabosti posamezne vrste prsnih vsadkov in njihove velikosti, nato pa skupaj določila, kakšen vsadek bo najbolj primeren za vas.   

Kako poteka poseg dviga dojk z vstavitvijo prsnih vsadkov?

Dvig prsi z vstavitvijo prsnih vsadkov poteka v splošni anesteziji in traja približno dve uri. Rez in kasnejša brazgotina običajno poteka okrog prsnega kolobarja, glede na stopnjo povešenosti prsi in njihove oblike pred operacijo, pa lahko tudi še navpično navzdol proti gubi pod dojko (inframamarni gubi). Tkivo dojke preoblikujemo in dvignemo ter vstavimo prsne vsadke. Rano zašijemo z resorbilnimi šivi, ki se razgradijo sami in jih ni treba odstranjevati.

Kako poteka okrevanje po posegu?

Po operaciji boste še nekaj časa ležali v prebujevalnici, v večini primerov pa ostanete na naši kliniki tudi čez noč. Pred odhodom domov vam pomagamo obleči kompresijski nedrček, ki ga morate nositi še 4 – 6 tednov po operaciji. Kompresijski nedrček dojke imobilizira in poskrbi za to, da vsadki ostanejo v pravem položaju.

Prvi teden po posegu svetujemo jemanje protibolečinskih zdravil in preventivno tudi antibiotika. Dva tedna po posegu se rane običajno zacelijo, takrat svetujemo nego brazgotin z mastno kremo. Nanje namestimo silikonske obliže, ki poskrbijo za to, da se brazgotina po posegu čim lepše zaceli.

Vrnitev na delo ter k športnim aktivnostim

V službo se lahko vrnete dva tedna po posegu. Štiri tedne po posegu odsvetujemo telesne napore in dvigovanje večjih bremen. S športnimi aktivnostmi lahko pričnete štiri tedne po posegu, medtem ko morate šest tednov po posegu spati na hrbtu. Po šestih mesecih bo viden dokončen rezultat posega, saj oteklina do takrat izgine, tkivo dojke pa se zmehča.

Rezultati

Nekaj rezultatov estetskih posegov na dojkah s podpisom dr. Božikova si lahko ogledate v galeriji. Še več jih najdete na Instagram profilu naše klinike.

Zamenjava prsnih vsadkov

Če se odločite za povečanje prsi, se morate zavedati, da to ni enkraten poseg in ga bo po določenem obdobju potrebno ponoviti. Zakaj? Povečanje dojk je dinamičen proces, vstavljeni vsadki pa se vseskozi prilagajajo razvoju telesu. Tako se okoli njih sčasoma naredi ovojnica oz. kapsula, dojke postanejo trše ali izgubijo obliko. Običajno se to zgodi približno po 10 ali 20 letih, pri redkih pacientkah tudi prej. Takrat je potrebno prsne vsadke zamenjati ali odstraniti.

Želite izvedeti več o dvigu prsi z vstavitvijo prsnih vsadkov?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.