Zamenjava prsnih vsadkov

Zamenjava prsnih vsadkov je sestavni del povečanja prsi s prsnimi vsadki. Namreč, če se odločite za povečanje prsi, se morate zavedati, da to ni enkraten poseg in da ga bo po določenem obdobju potrebno ponoviti.

Zakaj je potrebna zamenjava prsnih vsadkov?

Na Kliniki Božikov uporabljamo prsne vsadke najvišje kakovosti vodilnega proizvajalca prsnih vsadkov na svetu Mentor, ki tako kot naša klinika stremi k odličnosti. In čeprav vodilni proizvajalci prsnih vsadkov na svetu zagotavljajo doživljenjsko garancijo na svoje izdelke, to še ne pomeni, da boste prsne vsadke v telesu obdržali do konca svojega življenja. Povečanje dojk je dinamičen proces, vstavljeni vsadki pa se vseskozi prilagajajo razvoju telesu. Tako se okoli njih sčasoma naredi ovojnica oz. kapsula, dojke postanejo trše ali izgubijo obliko. Takrat je potrebna zamenjava prsnih vsadkov ali njihova odstranitev. Običajno se to zgodi približno po 10 ali 20 letih, pri redkih pacientkah tudi prej.

Ali so prsni vsadki varni?

Pred časom je bilo v ZDA veliko govora o varnosti silikonskih prsnih vsadkov. Vprašanja so se pojavljala predvsem o možnostih nastanka avtoimunskih bolezni, ki spadajo v skupino revmatskih obolenj. Do danes ni nobenih dokazov ali študij, ki bi povezala nastanek avtoimunskih bolezni s silikonskimi vprsnimi sadki. Prav tako ni nobene povezave med povečanjem dojk in nastankom raka dojk. Nekatere študije so celo pokazale, da so pri ženskah s povečanimi dojkami zabeležili manjšo pojavnost raka na dojki v primerjavi s splošno populacijo.

Zamenjava prsnih vsadkov je obvezna po od 10 do 20 letih od vstavitve prsnih vsadkov v vaše prsi.

Test prsnih vsadkov

Dr. Božikov je posebej za vas testiral prsne vsadke. V spodnjem videu smo na enem mestu zbrali vse teste. Preverite, kako vzdržljivi so prsni vsadki:

Kakšni prsni vsadki so na voljo?

Silikonski prsni vsadki

Plastični kirurgi v Sloveniji uporabljamo prsne vsadke, ki so polnjeni s kohezivnim silikonskim gelom in obdani s silikonsko ovojnico. Silikon je naraven element in inertna snov, ki je biokemično najbolj podobna ogljiku ter se varno uporablja v številnih medicinskih napravah in pripomočkih.

Prsni vsadki s fiziološko raztopino

Prsi je mogoče povečati tudi z vsadki, polnjenimi s fiziološko raztopino. Takšna praksa je še zlasti razširjena v ZDA. Njihova prednost je v tem, da se fiziološka raztopina v primeru morebitne poškodbe vsadka absorbira v telo. Njihova slabost pa, da so na otip bolj umetni. Dodatno so zelo vidni na mestih, kjer je koža na prsih še posebej tanka. Temu se je mogoče izogniti, in sicer tako, da jih vstavimo pod veliko prsno mišico.

Katere prsne vsadke priporočamo na naši kliniki?

Na Kliniki Božikov vam pri odločanju o izbiri prsnih vsadkov pogosteje priporočamo vstavitev silikonskih vsadkov. Povečanje prsi s takšnimi vsadki izgledajo bolj naravno. Hkrati je občutek dejanskega tkiva dojk boljši, manjša je tudi možnost nagubanja površine vsadka. Možnost zapletov je sicer pri vsadkih obeh vrst enaka.

Kakšno obliko prsnega vsadka izbrati?

Silikonski prsni vsadki so kapljičaste ali okrogle oblike. Včasih je veljalo prepričanje, da okrogli vsadki dajejo umetne rezultate, kapljičasti pa bolj naravne. A to ne drži.  Na umeten ali naraven izgled prsi po povečanju vpliva velikost prsnih vsadkov, ne pa oblika. Večji vsadki na manjšem telesu povzročijo umeten rezultat oz. izgled, manjši bolj naravnega. Kapljica in krogla se razlikujeta le v zgodnjem delu vsadka, ki je lahko malo manj ali malo bolj napet. Napetost dojke po povečanju pa je odvisna tudi od anatomije telesa ter od napetosti kože pred posegom. Tako lahko v večini primerov tudi okrogel vsadek naredi lep naraven rezultat. Statistično gledano se za ene ali druge vsadke odloči približno 50 % žensk.

Izbira vsadka ni enostavna. Kateri vsadek je najustreznejši za vas, je odvisno od mnogih dejavnikov: vaše starosti, telesne teže, volumna in gostote vaših dojk, kakovosti kože dojk in seveda vaših estetskih predstav ter pričakovanj, kakšne naj bi bile videti vaše prsi po posegu. Na prvem posvetu boste dr. Božikovu zaupali vaše želje. Skupaj bosta pregledala vse prednosti in slabosti posamezne vrste prsnih vsadkov in njihove velikosti, nato pa skupaj določila, kakšen vsadek bo najbolj primeren za vas.   

Kako poteka zamenjava prsnih vsadkov?

Zamenjava prsnih vsadkov je bolj kompleksen poseg kot povečanje dojk, saj terja večjo kirurško spretnost, natančnost in izkušenega kirurga. Poteka v splošni anesteziji in traja nekoliko dlje kot povečanje dojk, zaradi česar je poseg tudi nekoliko dražji. Z operacijo odstranimo obstoječe prsne vsadke skupaj z ovojnico – kapsulo, ki se z leti naredi okoli njih. Če so bili prvi vsadki vstavljeni nad prsno mišico, največkrat napravimo nov žep v prostoru pod prsno mišico, sicer pa obstoječi žep preoblikujemo in vanj vstavimo nove vsadke. Po operaciji so prsi običajno nekoliko otekle, koža pa pordela, nekoliko so lahko občutljive tudi prsne bradavice. Oteklina običajno izgine po 7 do 10 dneh.

Kako poteka okrevanje po zamenjavi prsnih vsadkov?

Okrevanje po zamenjavi prsnih vsadkov traja enako dolgo kot pri povečanju dojk. Po posegu je potrebno jemati antibiotike in protibolečinska zdravila. Po nekaj dneh se jemanje zdravil zmanjša oz. ukine. Takoj po posegu morate vsaj še dva tedna obvezno nositi poseben kompresijski modrček in silikonske obliže. Kompresijski nedrček dojke imobilizira in poskrbi za to, da vsadki ostanejo v pravem položaju. Silikonski obliži pa poskrbijo za to, da se brazgotina po posegu čim lepše zaceli. Popolno celjenje, torej da brazgotina pobledi, sicer traja nekaj mesecev. Prav tako morate še šest tednov po posegu spati na hrbtu.

Po operaciji odsvetujemo vse aktivnosti, ki zahtevajo naprezanje in dvigovanje, prav tako odsvetujemo plavanje 4 tedne. Ob tem računajte tudi na to, da boste vsaj 10 dni odsotni tudi iz službe. V telovadnico se lahko vrnete po 3 oz. 4 tednih po operaciji, pri čemer lahko vaje za krepitev prsnih mišic in mišic na rokah začnete izvajati šele po 6 tednih po operaciji. 10 dni po operaciji se že lahko odpravite na hitrejši sprehod. Dva tedna po posegu se je priporočljivo izogibati spolnim odnosom, še naslednje 3 tedne pa je treba z dojkami ravnati zelo nežno in z občutkom.

Dr. Božikova boste ponovno obiskali nekaj dni po operativnem posegu, nato pa še po enem ali dveh tednih, ko bo spremljal, ali se rane po posegu ustrezno celijo. Na našo kliniko se boste spet vrnili po 3 in 6 mesecih po operaciji, nato pa vas bomo spremljali tudi še naprej.

Rezultati

Nekaj rezultatov estetskih posegov na prsih s podpisom dr. Božikova najdete v galeriji. Še več jih je na voljo na Instagram profilu naše klinike.

Želite izvedeti več o zamenjavi prsnih vsadkov?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.