Liposukcija – odstranjevanje odvečne maščobe

Liposukcija je vodilen kirurški poseg za odstranjevanje odvečne maščobe iz telesa. Z njim preoblikujemo telo na način, da ga oblikujemo kot kipar. Z liposukcijo iz telesa izsesamo trdovratno maščobno tkivo, ki se običajno kopiči na tistih delih telesa, na katere ne moremo učinkovati s telesno aktivnostjo in dietami. Liposukcija pa ni nadomestilo za hujšanje. Njen cilj je izboljšanje oblike telesa oziroma posameznih telesnih delov.

Na katerih delih telesa izvajamo liposukcijo?

Liposukcija sodi med najbolj zaželene in iskane estetske posege. Za odstranjevanje odvečne maščobe iz telesa z liposukcijo se mnogokrat odločijo ženske, ki so že poskusile z drugimi oblikami odstranjevanja maščobe (npr. kavitacija) in z rezultati niso bile zadovoljne.

Deli telesa, na katerih najpogosteje izvajamo liposukcijo, so boki, stegna, trebuh, ritnice, nadlahti in vrat. Liposukcija je preprost in učinkovit postopek za oblikovanje telesa, saj se maščoba tudi ob kasnejši pridobitvi telesne teže na odstranjenih mestih ne nabere več v enaki meri. Lahko je samostojen poseg, pogosto pa se jo uporablja v kombinaciji z drugimi posegi oblikovanja telesa. Najpogosteje so to abdominoplastika, dvig prsi, dvig zadnjice, cirkumferentni dvig telesa, stegenski lifting in odstranitev odvečne kože nadlahti.

Za koga je primerna liposukcija?

Za liposukcijo ste primerni, če se soočate z odvečnimi in trdovratnimi maščobnimi oblogami na stegnih, trebuhu, bokih, zadnjici, vratu, nadlahteh, ki jih ne morete odpraviti z dieto ali telesno aktivnostjo. A pozor: odstranjevanje odvečne maščobe iz telesa z liposukcijo ni primerno za vas, če načrtujete nosečnost ali še dodatno hujšanje. V obeh primerih namreč ne daje optimalnih rezultatov. Vedeti morate, da liposukcija ni nadomestek za hujšanje.

Liposukcija je vodilni poseg za odstranjevanje odvečne maščobe iz telesa.

Katere vrste liposukcije obstajajo?

SAL liposukcija (suction asisted lipoplasty)

SAL liposukcija je pravzaprav klasična oz. standardna liposukcija. Poteka tako, da na telesu pacienta, še ko ta stoji, najprej označimo predele, na katerih bomo opravili liposukcijo. V podkožno maščevje nato vbrizgamo t. i. tumescentno tekočino, ki je kombinacija navadne fiziološke raztopine, adrenalina in lokalnega anestetika lidokaina. Fizološka tekočina povzroči nabreklost maščobnih celic, adrenalin skrči žilne stene, zmanjša podplutbe in preprečuje veliko izgubo krvi. Lidokain pa omrtvi operiran predel za več ur ali več dni in tako olajša okrevanje po operaciji.

PAL liposukcija (power asisted lipoplasty)

Ta tehnika liposukcije se uporablja precej redko. Pri posegu kirurg uporablja vibrirajoči nastavek, ki mu omogoča hitrejše odstranjevanje maščobe, hkrati pa zmanjša utrujenost pri postopku.

UAL (utrasonic asisted lipoplasty) oz. liposukcija z metodo VASER

Liposukcija z metodo VASER predstavlja zadnjo, tretjo in najsodobnejšo generacijo liposukcije. Pri tej tehniki s posebno VASER tehnologijo maščobo najprej emulzificiramo oz. utekočinimo, nato pa jo izsesamo iz telesa. Utekočinjeno maščobo je bistveno lažje odstranjevati, saj s tem ne povzročamo travme okoliških tkiv, manjša je možnost neravnin na koži, poseg je manj invaziven za pacienta in manj naporen za kirurga.

Katera metoda liposukcije je za vas najprimernejša, vam bodo na pregledu svetovali naši estetski kirurgi.

Kako poteka liposukcija?

Pred posegom v predele, ki so predvideni za liposukcijo, vbrizgamo tekočino, ki vsebuje fiziološko raztopino, adrenalin in lokalni anestetik lidokain. Fiziološka raztopina povzroči nabrekanje maščobnih celic, kar olajša izsesavanje maščobe. Adrenalin zmanjša krvavitev. Lidokain pa omrtvi operiran predel za več ur ali dni, zmanjša bolečino in tako olajša okrevanje po operaciji. Da odstranimo maščobo, skozi več kratkih rezov v telo vstavimo kanile oz. votle cevke, s katerimi nakopičeno maščobo najprej razbijemo na manjše delce in zmehčamo. Nato jo s pomočjo vakuuma posesamo v poseben rezervoar. Maščobne celice so s tem trajno odstranjene. Ko maščobo izsesamo, rane zašijemo in na operirane dele telesa namestimo kompresijsko oblačilo. Trajanje posega je različno, odvisno od tega, koliko delov telesa operiramo.

Koliko maščobe odstranimo z liposukcijo?

Običajno se med liposukcijo odstrani do nekaj litrov maščobe (1,5 kg do 4,5 kg maščobe). Največja količina maščobnega tkiva, ki ga je mogoče varno odstraniti, je odvisna od zdravstvenega stanja pacienta, njegove telesne teže, sočasnih drugih posegov ipd. V nobenem primeru pa izsesana količina maščobnega tkiva ne sme preseči 10 % telesne teže. Izsesano maščevje lahko po predhodni obdelavi uporabimo tudi kot polnilo za povečanje prsi ali za zapolnitev drugih prostorninskih vrzeli na telesu.

Dr. Božikov zaradi večjega udobja pacientov priporoča liposukcijo v splošni anesteziji. Priporočilo še posebej velja, če operira več delov telesa naenkrat ali odstrani večjo količino maščobe. V takih primerih se iz varnostnih razlogov odloči tudi za hospitalizacijo na naši kliniki čez noč.

Rezultati

Najboljši rezultati liposukcije so pri pacientih, ki niso pretirano debeli in imajo lokalizirano nakopičeno maščevje na notranji strani kolen, na bokih, trebuhu ali pod brado. Rezultat je odvisen tudi od elastičnosti kože, ki se prilagodi novi obliki telesa, pri čemer je treba vedeti, da se z leti elastičnost kože manjša. 

Kako poteka okrevanje po liposukciji?

Po posegu se pojavijo otekline. Nekaj dni boste na operiranih delih čutili tudi nelagodje. Oboje omilimo z zdravili proti bolečinam, pri čemer pa smete jemati le tista, ki vam jih predpiše kirurg. Aspirina ali Ibuprofena ne smete jemati ne pred in ne po posegu, saj lahko pripomoreta k dodatnemu nastajanju podplutb. Po posegu se poleg otekline pojavijo tudi podplutbe, ki izginejo po približno treh tednih. Takoj po operaciji vas oblečemo v kompresijsko oblačilo, ki ga neprekinjeno nosite še šest tednov po operaciji (izjema je le tuširanje). To oblačilo pritiska na operirana in omogoči, da se bolje in bolj enakomerno prilepijo na podlago. Rezultat je lepša silhueta operiranega dela telesa.

Na delo se lahko vrnete po približno petih dneh po posegu. Telesno vadbo odsvetujemo še 4 do 6 tednov po posegu. Prvi rezultat liposukcije se pokaže, ko uplahnejo otekline, končni rezultat pa lahko šele po enem letu.

VASER liposukcija – najnovejša metoda liposukcije

Zadnjih nekaj let na področju liposukcije prevladuje uporaba VASER tehnologije. To metodo za odstranjevanje odvečne maščobe iz telesa kot vodilni na tem področju v Sloveniji izvajamo tudi na naši kliniki.

Liposukcija z metodo VASER predstavlja zadnjo, tretjo in najsodobnejšo generacijo liposukcije. Pri tej tehniki s posebno VASER tehnologijo maščobo najprej emulzificiramo oz. utekočinimo, nato pa jo izsesamo iz telesa. Utekočinjeno maščobo je bistveno lažje odstranjevati, saj s tem ne povzročamo travme okoliških tkiv. Prav tako je manjša možnost pojava neravnin na koži, poseg je manj invaziven za pacienta in manj naporen za kirurga.

V skladu z najnovejšimi trendi liposukcije, estetski kirurg s posegom s tehnologijo VASER ne odstranjuje le maščevja. Hkrati namreč tudi oblikuje telo in pri tem poudari posamezne dele. Najpogosteje oblikuje trebušne mišice in poudari zadnjico.

Kaj točno je VASER lipo oz. ultrazvočna liposukcija?

Gre za najsodobnejši kirurški poseg za odstranjevanje odvečne maščobe z določenega dela telesa. Hkrati s tem kirurg poskrbi tudi za to, da vaše telo tudi oblikuje. VASER tehnologija deluje na podlagi ultrazvoka, s katerim kirurg maščobne celice najprej utekočini, nato pa izsesa iz telesa. Utekočinjena maščoba je tako mehka, da jo je mogoče oblikovati. Tako je izsesano maščobo mogoče uporabiti na delih telesa, ki jih želimo poudariti, npr. za povečanje prsi ali povečanje zadnjice. T. i. VASER Lipo je tako sinonim za skulpturiranje oz. oblikovanje telesa, saj le s to tehniko lahko dodatno poudarjamo mišice ali silhueto določenih delov telesa. Poseg ni zamenjava za zmanjšanje telesne teže. Gre za metodo za odstranjevanje nezaželenih oblog maščobnega tkiva in preoblikovanje telesa.

VASER lipo je zlati standard preoblikovanja telesa

VASER lipo je v zadnjih letih postala zlati standard oblikovanja telesa v ZDA, Veliki Britaniji in delu Zahodne Evrope. To ni nič čudnega, saj se ponaša z izjemnimi rezultati.  Zdaj lahko brez telovadnice  dosežete lepo oblikovano telo brez neprijetnosti in z zelo hitrim okrevanjem. Zato VASER lipa ni mogoče primerjati z drugimi metodami liposukcije, saj predstavlja novo kategorijo minimalno invazivnega oblikovanja telesa.

Operacija VASER lipo je veliko manj travmatična kot klasična liposukcija, rezultati pa precej boljši. Z VASER tehnologijo je mogoče odstraniti večje količine maščobe brez večjih krvavitev. VASER lipo tudi povzroči boljše krčenje kože po operaciji, kar je sicer pogosta težava pri klasični liposukciji. Poleg tega VASER lipo uporablja ultrazvočne valove, ki delujejo samo na maščobne celice. Okoliško tkivo in krvne žile pri tem ostanejo nepoškodovani.

Okrevanje po VASER lipo

Okrevanje po operaciji VASER lipo je zato bistveno hitrejše. Pacient se lahko k večini svojih dejavnosti vrne že po nekaj dneh.  In spomnimo še enkrat, pomembna prednost VASER lipa je seveda tudi v tem, da lahko odstranjeno maščobo uporabimo na delih telesa, ki jih želimo poudariti. Največkrat za povečanje prsi ali zadnjice.

Za koga je primerna liposukcija z VASER tehnologijo?

Močne roke, močnejša meča, obloženi boki, debelejša bedra, izbočen trebuh, zalit hrbet ali izražen podbradek. Zveni znano? Je to nočna mora, s katero se soočate že dlje časa? Kajti trdožive maščobne obloge na opisanih mestih telesa kljub številnim dietam in redni telovadbi preprosto nočejo izginiti?

Liposukcija z VASER tehnologijo je primerna za oblikovanje trebuha, bokov, stegen, podbradka, hrbta in nadlahti. Treba pa je vedeti, da tudi VASER lipo ni primerna za vsakega človeka. Ali je primerna za vas, vam bodo na pregledu in posvetu povedali naši estetski kirurgi.

VASER lipo oblikovanje zadnjice, trebuha

VASER lipo oblikovanje trebuha pri moškem (six pack)

Kako deluje VASER lipo?

Želite izvedeti več o liposukciji ali VASER liposukciji?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.