iLUMI4 - najsodobnejša laserska terapija za pomlajevanje kože

Tretma Ilumi4 je specifičen in izjemno učinkovit večplasten estetski tretma pomlajevanja in osvežitve izgleda kože obraza, ki smo ga razvili na naši kliniki. iLumi4 na svojevrsten in selektiven način kombinira svetovno priznane in uveljavljene posege, kot so Light & Bright TM, Starwalker laser facial  in nekoliko tudi Fotona 4D ®, saj pri posegu uporabimo vse naštete laserje. iLumi4 je njihova nadgradnja – kombinacija vseh naštetih posegov nam omogoča, da ga prilagodimo potrebam vsakega posameznika.   

Prednosti iLumi4

Prednosti posega iLumi4 v primerjavi z ostalimi posegi v estetski medicini sta dve:

 1. Doseganje večjega učinka, saj gre za kombinacijo več laserjev in tretmajev.
 2. Je personaliziran in tako prilagojen posameznikovim potrebam in težavam, saj ga izvaja zdravnik dermatolog z vsemi potrebnimi kompetencami.

Rezultati iLumi4

Z iLumi4 dosežemo regeneracijo kože, ne glede na to, katera problematika kože je v ospredju: bodisi drobne gube, rdečina, hiperpigmentacije, žilice, razširjene pore, akne ali neenakomeren ten kože. Čez 10-14 dni po posegu bo vaša koža videti sveža in pomlajena, z bistvenim (80 do več kot 90 %) zmanjšanjem hiperpigmentacij in rdečine, pa tudi zmanjšanjem izraženosti por, drobnih gubic in 80-100 % zmanjšanjem žilic. Hkrati bo koža opazno bolj napeta in sijoča.

Zakaj je iLumi4 primeren za reševanje problema staranja kože

Staranje kože delimo na ekstrinzično in intrinzično. Bistveno na staranje kože vplivajo UV žarki. Glavne značilnosti staranja kože pa so upočasnitev obnavljanja in nastajanja novih celic ter zmanjšanje tvorbe medceličnih elementov, kot so kolagen, hialuron in elastin. Po drugi strani pa je značilna tudi zmanjšana sposobnost odstranjevanja odmrlih celic epidermisa in poškodovanih gradnikov celic in medceličnine. Stara koža ima torej manj živih in delujočih celic ter več odmrlih celic in drugih poškodovanih elementov, ki niso v zadostni meri odstranjeni.

Posledica opisanih značilnosti pri staranju kože je nastanek:

 • gub
 • suhe kože
 • razširjenih por
 • stanjšane povrhnjice
 • neelastične kože
 • sončnih in starostnih peg
 • drugih hiperpigmentacije
 • razširjenih žilic

iLumi4, ki ga izvajamo v našem dermatološkem in laserskem centru, naslavlja in odpravlja ali zmanjšuje vse zgoraj naštete težave kože, tako na povrhnjici kot v globini kože. Odstranjuje odvečne in odmrle celice ter stimulira rast novih in nastajanje novih gradnikov medceličnine kolagen, hialuron in elastin. Tako dejansko fiziološko obrne zgoraj opisano razmerje v strukturi kože in jo približa značilnostim ‘mlajše’ kože.

Rezultate posega iLumi4 si lahko ogledate v naši galeriji. 

Prednosti iLumi4

Laserski tretma za pomlajevanje kože iLumi4 ima naslednje lastnosti:

 1. Koža je 2 tedna po posegu videti pomlajena, zdrava in svetlejša. Bistveno ali v celoti so zmanjšane hiperpigmentacije, rdečina, žilice, drobne gubice. Koža je tudi bolj čvrsta, z zmanjšanimi porami in bolj sijoča.
 2. Poseg iLumi4 je zasnovan tako, da na različnih nivojih kože odpravlja nepravilnosti kože in stimulira njene lastne regenerativne sposobnosti.
 3. Pri posegu v kožo ne vnašamo nobenih tujih substanc.
 4. Poseg je za večino strank minimalno boleč.

Kaj dosežemo s tretmajem iLumi4?

S tretmajem iLumi4 dosežemo globinsko in površinsko pomladitev kože:

 • V epidermisu odpravimo nepravilnosti kože (pigmentne madeže, abnormalne lojnice), zmanjšamo pore, izluščimo povrhnje odmrle celice in stimuliramo hitrejšo obnovo in rast zgornjih plasti kože – epidermisa, zaradi česar koža postane bolj svetla, enakomernega tena, bolj gladka in napeta.
 • V globljih plasteh in v dermisu pospešimo tvorbo kolagena, hialurona s fotobiomodulacijo pa pospešimo celično dihanje in s tem hitrejšo rast celic kože in njihovo pospešeno obnovo.

Kdo izvaja iLumi4?

Posega ne izvaja katerikoli medicinski ali kozmetični delavec po za vse enakem protokolu, marveč specialist dermatolog, ki lahko pravilno diagnosticira kožno problematiko pri vsakem posamezniku ter njegovi koži primerno prilagodi poseg.

Elementi posega iLumi4

Poseg iLumi4 sestavljajo štirje koraki:

Korak 1:

S Q-switch laserjem ciljano odstranjujemo večje hiperpigmentacije (solarni lentigo), kot tudi manjše (pege) in druge nečistoče kože (zastali loj, lojnice in dilatirane pore) ali hiperpigmentacije po vnetjih, kot so npr. akne. Q-switch laserji so sofisticirana orodja, ki prodirajo globoko v kožo in selektivno fotoakustično odstranjujejo le tisto, kar želimo, ostala koža ostane nepoškodovana, zato na koži ni opeklin ali krvavitev. Z njim stimuliramo tudi prekrvavitev kože in tvorbo novega kolagena.

Korak 2 in 3:

S posebno patentirano tehnologijo Nordlys SWT delujemo na kožo z močno svetlobo, ki se absorbira tako v melaninu (ML), kot v hemoglobinu (HB) in hkrati z zaporedjem toplotnih sunkov sprožimo sintezo t.i. Heat shock proteins (Hsp), ki močno stimulirajo tvorbo kolagena. Absorbirana toplota v (ML) in (HB) pa prek fototermolize selektivno odstranjuje hiperpigmentacije, žilice in rdečino.

Korak 4: 

V četrtem koraku z erbijevim laserjem izvedemo frakcionirani laserski piling. Repetitivno obsevanje tkiva z erbijevim laserjem ima poleg odstranjevanja odmrlih celic tudi funkcijo globinske stimulacije tvorbe kolagena, ki ga ima že sama optična penetracija laserja v tkivo, dodatno pa segreva tkiva.

iLumi4 v primerjavi z drugimi posegi

Microneedling

Microneedling ima manjši in kratkotrajnejši učinek na kožo kot iLumi4, tako v smislu izboljšanja teksture kot tena kože. Microneedeling ima manjšo sposobnost odpravljanja hiperpigmentacij in ne odpravlja večjih pigmentnih lis. Prav tako ne odpravlja razširjenih žilic in rdečine in ne segreva tkiva. Toplota pa je izjemno pomembna za stimulacijo tvorbe novega kolagena in ‘lifting’ učinka.

Kemični piling

Kemični piling je neselektiven tretma, saj kislina uniči vse, s čimer pride v stik. Hkrati je njeno delovanje vedno neenakomerno, kar na določenih mestih vodi v premajhen in na drugih v prevelik učinek in potencialno zaplete.

Kemični piling lahko izvajamo površinsko oz. plitvo, pri čemer ne dosežemo učinkov, ki jih ima iLumi4, kot so dolgoročno in popolno odpravljanje hiperpigmentacij, rdečine in razširjenih žilic. Če pa izvajamo globoki kemični piling, lahko le nekoliko bolje odstranimo hiperpigmentacije, vendar nikakor ne dokončno in nikakor ne odpravimo rdečine ali razširjenih žilic, ki jih v mnogih primerih kemični piling celo poslabša ali ustvari. Globoki pilingi zahtevajo daljše okrevanje in imajo veliko možnosti za pojav zapletov.

Noben kemični piling ne segreva tkiva in na ta način ne stimulira tvorbe novega kolagena.

Pri iLumi4 je tretiranje kože selektivno, torej odstranjujemo le tisto, kar želimo, na ta način lahko tretiramo globlje in smo bolj učinkoviti, brez tveganja za zaplete ter z minimalnim časom okrevanja. V zadnjem koraku iLumi4 je penetracija frakcioniranega laserskega žarka v tkivo do mikrona natančna in nadzorovana. Tako dosežemo večji učinek in brez tveganja za pojav zapletov ali daljšega celjenja.

Pogosta vprašanja

Za koga je primeren tretma iLumi4?

Poseg iLumi4 je primeren za širok spekter kožnih problematik, v prvi vrsti za tretiranje hiperpigmentacij (starostne in sončne lise) in neenakomernega tena kože. Ob posegu pa se opazi tudi izboljšanje teksture kože, zmanjšanje por in brazgotin.

Koliko časa traja tretma?

Celoten postopek traja do 45-60 minut.

Ali se lahko pred in po posegu izpostavljam soncu?

Po posegu se je potrebno vsaj 3 tedne izogibati močnemu soncu in uporabljati vsa zaščitna sredstva: pokrivala, kreme za sončenje s faktorjem zaščite vsaj SPF50+ ali več. Dva tedna pred posegom se koža obraza ne sme izpostavljati močnemu soncu oziroma jo sončiti.

Ali je poseg iLumi4 boleč?

Med tretmajem je občutiti rahlo zbadanje ali ‘frcanje’. Ob koncu posega se občasno pojavi pekoč občutek, podoben sončni opeklini, ki izzveni v nekaj minutah po posegu. Po potrebi takrat za hlajenje uporabimo hladen zrak.

Kako poteka okrevanje?

Takoj po terapiji sta prisotni rdečica in blaga oteklina. Rdečica običajno izzveni v 2-3 dneh. Hiperpigmentacije, če so le te prisotne, pa po terapiji potemnijo in se v naslednjih dneh izluščijo. Ta proces lahko traja 7 do 10 dni, po čemer se koža običajno povrne v normalno stanje. Če opravljate delo, pri katerem spremenjena barva kože in potencialno prisoten blag edem kože ne predstavljata težave, odsotnost z dela ni potrebna. Če pa bi bilo to moteče, svetujemo, da si vzamete vsaj nekaj dela prostih dni.

Stopnja rdečice in otekline po posegu je odvisna od posameznika, saj se vsaka koža na laserski poseg odzove drugače, običajno pa sta blagi. Ličila lahko nanesete na obraz 2. dan po posegu.

V izjemno redkih primerih se lahko po posegu pojavi izrazit edem kože, ki pa sicer izzveni v nekaj dneh.

Pacient mora upoštevati vsa navodila dermatologa glede ravnanja pred in po posegu.

Ali ima iLumi4 kakšne stranske učinke?

Po posegu se pojavi kratkotrajna rdečina kože ali rahla oteklina tkiva. Pigmentne nepravilnosti potemnijo in se v enem do dveh tednih izluščijo. V izjemno redkih primerih se lahko po posegu pojavi izrazit edem kože, ki pa sicer izzveni v nekaj dneh. Za nego kože po posegu in za ohranitev doseženega rezultata je potrebno dosledno upoštevati navodila dermatologa.  

Kakšen je rezultat posega iLumi4?

Po zaključeni regeneracji kože je ta videti pomlajena in zdrava – brez hiperpigmentacij, razširjenih por in žilic, manj vidne so tudi drobne gube. Hkrati bo tudi vidno bolj učvrščena, napeta in sijoča, podobno kot po liftingu kože.

Nekateri učinki so vidni v 1-2 tednih po posegu, izgradnja novega kolagena pa se nadaljuje vsaj še mesec dni po posegu.

Kljub  temu pa je treba vedeti, da individualni rezultati tretmaja lahko variirajo od posameznika do posameznika.

Kako pogosto se priporoča poseg iLumi4?

Odvisno od potreb posameznika se lahko odločimo za ponovitev posega na 2-4 tedne ali pa le 2-krat letno.

Zadovoljne stranke

“Dr. Fratnikova, moram vam povedati, da od sodelavk prejemam same pohvale na račun novega videza, v smislu “ti pa kar siješ” … iLumi4 je zakon, super ste me uredili. 1000x hvala!”

“Hvala vam, da ste me prepričali za iLumi4. Na obrazu imam prav novo kožo in sem resnično navdušena. Tudi doma so pohvalili! Zagotovo še pridem in vas priporočim tudi naprej!”

“Super in še enkrat super! Občutek imam, kot da vsak tretma posebej učinkuje kot face lift. Hvala vam!”

“Z eno besedo: deluje! Po nekaj tednih po tretmaju ljudje okoli mene res opazijo spremembe na moji koži. Prvi jih je opazil moj mož. Vse, kar pravite o tem tretmaju, je res. Moja koža izgleda bolj čvrsta in mladostna. Počutim se polna energije in kot prerojena.”

“Pri štiridesetih moja koža pa zahvaljujoč iLumi4 izgleda bolje kot kadar koli. Hiperpigmentacij ni, tudi drobne gube počasi izginjajo. Zdi se, kot da nazaj dobivam mladosten videz. Hvala!”

Želite izvedeti več o iLumi4?

Pokličite nas na 041 33 10 67

nam pišite na info@bozikov.com ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.