Klinika Božikov

iLUMI4 - najsodobnejša laserska terapija za pomlajevanje kože

Tretma Ilumi4 je specifična in kompleksna oblika pomlajevanja kože, ki smo jo razvili na naši kliniki in s katerim dosežemo regeneracijo kože, ne glede na to, katera problematika kože je v ospredju. Tretma je prilagojen vsakemu posamezniku glede na specifične težave njegove kože, bodisi da so to drobne gube, rdečina, hiperpigmentacije, žilice, razširjene pore, akne ali neenakomeren ten kože. Nekaj dni po posegu bo vaša koža videti nova in zdrava – brez hiperpigmentacij, razširjenih por, žilic, drobnih gub. Hkrati pa bo opazno bolj napeta in sijoča.

Reševanje problema staranja kože

Ilumi4 je odgovor na vprašanje, kako rešiti problem staranja kože. Staranje kože je lahko nepovraten proces. Glavne značilnosti so upočasnitev procesa rasti in obnavljanja celic in medceličnih elementov, kot sta kolagen in elastin. Poleg zmanjšane produkcije novih gradnikov se hkrati kopičijo poškodovani proteini, ki jih celice ne odstranjujejo v zadostni meri. Zaradi zmanjšanja kolagena in elastina koža izgublja elastičnost, se stanjša, postane ohlapna, na njej se začnejo pojavljati gube, razširjene pore. Pomembno na poškodbo in postaran izgled kože vpliva tudi količina obsevanja z UV žarki.

Posledice različnih dejavnikov staranja vodijo do pojava:

 • gub
 • suhe kože
 • razširjenih por
 • stanjšane povrhnjice
 • neelastične kože
 • sončnih in starostnih peg
 • drugih hiperpigmentacije
 • razširjenih žilic

iLumi4, ki ga izvajamo v našem dermatološkem in laserskem centru, naslavlja in odpravlja VSE zgoraj naštete težave kože, tako na povrhnjici kot v globini, in ji tako povrne zdrav in mladosten videz.

Prednosti iLumi4

Laserski tretma za popolno izboljšanje kože ni nujno vedno agresiven poseg. Največ posegov v sodobni estetski medicini je minimalno invazivnih in mednje spadajo tudi sodobni laserski posegi za pomlajevanje kože.

Zakaj je to pomembno? Danes si nihče ne želi niti ne more privoščiti dolgotrajnega okrevanja in zakaj bi, če obstajajo metode in laserji, ki danes z manj invazivnim postopkom lahko dosežejo več, kot je bilo včasih mogoče le z agresivnimi posegi in dolgotrajnim okrevanjem.

Laserski tretma za pomlajevanje kože ima 5 bistvenih lastnosti:

 1. Koža je po posegu videti kot nova, pomlajena in zdrava: svetlejša, brez hiperpigmentacij, rdečine žilic, drobnih gubic, bolj čvrsta, z zmanjšanimi porami, sijoča.
 1. Poseg iLumi4 je zasnovan tako, da na različnih nivojih kože odpravlja nepravilnosti in stimulira njene lastne regenerativne sposobnosti.
 2. Pri posegu v kožo ne vnašamo nobenih tujih substanc.
 3. Poseg je le minimalno boleč.
 4. Po posegu se lahko vrnete k vsakdanjim dejavnostim.

Od kod ime iLumi4?

Strokovnjaki v našem dermatološkem centru so poseg poimenovali po vrsti značilnosti, ki jih premore:

 • 4: Ker je poseg sestavljen iz štirih prehodov z različnimi viri fotonov, pri čemer ima vsak svojo dimenzijo delovanja, tako po globini delovanja, kot po velikosti.
 • lumi (lumiere – luč): Ker gre za fotobiomodulacijo, koagulacijo in stimulacijo s pomočjo energije žarkov fotonov.
 • i: Ker je poseg personaliziran in kot tak prilagojen vsaki stranki posebej.

Kaj dosežemo s tretmajem?

S tretmajem iLumi4 dosežemo globinsko in površinsko obnovo kože:

 • Na povrhnjici odpravimo nepravilnosti kože (pigmentne madeže, žilice), zmanjšamo pore, izluščimo povrhnje odmrle celice in stimuliramo hitrejšo obnovo zgornjih plasti kože, zaradi česar koža postane bolj svetla, enakomernega tena, bolj gladka in napeta.
 • V globljih plasteh s toplotno stimulacijo pospešimo tvorbo kolagena, s fotobiomodulacijo pa pospešimo celično dihanje in s tem hitrejšo rast celic kože in njihovo pospešeno obnovo.

Kdo izvaja iLumi4?

Bistveni prednosti in razlike iLumi4 v primerjavi z drugim posegi sta:

 1. Poseg je nastal kot posledica medicinskega razmišljanja in medicinskih izkušenj iz prakse in ne kot produkt podjetja, ki mora prodati svoj izdelek.
 2. Posega ne izvaja medicinska sestra ali kozmetičarka po protokolu, ki je enak za vse, ampak specialist dermatolog, ki lahko pravilno diagnosticira kožno problematiko pri vsakem posamezniku ter temu primerno prilagodi poseg.

Iz česa je sestavljen poseg?

Poseg iLumi4 sestavljajo štirje koraki:

1. korak

S Q-switch laserjem ciljano odstranjujemo večje (solarni lentigo), kot tudi manjše hiperpigmentacije (pege) in druge nečistoče kože (zastal loj, lojnice in dilatirane pore) ali hiperpigmentacije po vnetjih, kot so npr. akne. Z njim stimuliramo prekrvavitev kože in tvorbo novega kolagena. Q-switch laserji so najbolj sofisticirani laserski sistemi na tržišču, prodirajo globoko v kožo in z izredno selektivnostjo prek fotoakustičnega delovanja na drobne delce odstranjujejo le tisto kar želimo, ostala koža pa ostane nepoškodovana, zato na koži ni opeklin ali krvavitev.

2. in 3. korak

S posebno patentirano tehnologijo Nordlys SWT z močno svetlobo, ki hkrati deluje tudi kot zaporedje toplotnih sunkov, stimuliramo tvorbo kolagena preko iniciacije sinteze posebnih molekul, t.i. Heat shock proteins (Hsp), ki se sintetizirajo v koži pod vplivom krajših sunkov močno povišane temperature v koži.

Valovne dolžine svetlobe Nordlys SWT so precizno izbrane prav v območju, kjer se najbolj močno absorbirajo, tako v melaninu (ML) kot v hemoglobinu (HB).

V drugem koraku torej prek absorpcije v hemoglobin tretiramo razširjene žilice, ki so razlog za nastanek rdečine in za nastanek hiperpigmentacij, ali pa so prisotne pri vnetnih aknah.

V tretjem koraku z Nordlys SWT svetlobo, ki se tokrat absorbira v melanin, z izborom drugih jakosti in dolžine pulzov odstranimo  še hiperpigmentacije. Pri obeh korakih hkrati toplotno stimuliramo tkivo.

4. korak

V četrtem koraku z erbijevim laserjem izvedemo frakcionirani laserski piling, ki ima številne prednosti pred microneedelingom ali kemičnim pilingom. Repetitivno obsevanje tkiva z erbijevim laserjem ima poleg odstranjevanja odmrlih celic tudi globinsko stimulacijo tvorbe kolagena, ki ga ima že sama optična penetracija laserja v tkivo, dodatno pa segrevanje tkiva.

Zakaj ne raje microneedling?

Microneedling ima manjše učinke na kožo kot iLumi4, ne izboljša teksture in tena kože, ne odpravi hiperpigmentacij in  prav tako nima nobenih toplotnih učinkov na kožo, ki so izjemno pomembni in zaželjeni. Rezultat microneedlinga je hkrati tudi mnogo bolj kratkotrajen.

Zakaj ne raje kemični piling?

Kemični piling je za razliko od iLumi4 neselektiven tretma, ki ne loči, kaj uničuje, ampak uniči vse, s čimer pride kislina v stik. To pomeni, da uničuje celice neenakomerno v globino, kar po eni strani na določenih mestih vodi v premajhen učinek in po drugi strani lahko na mestih večje penetracije vodi v zaplete.

Kemični piling lahko izvajamo površinsko oz. plitvo, pri čemer ne dosežemo učinkov, ki jih ima iLumi4, kot so dolgoročno in popolno odpravljanje hiperpigmentacij, rdečine in razširjenih žilic. Če ga izvajamo globinsko, nekoliko bolje odstranimo hiperpigmentacije, vendar ne dokončno in ne odpravi rdečine ali razširjenih žilic in jih v mnogih primerih celo poslabša ali celo ustvari! Globoki pilingi zahtevajo daljše okrevanje in imajo veliko možnosti za pojav zapletov.

Noben kemični piling pa nima nikakršnih pozitivnih toplotnih učinkov na kožo, ki so tako pomembni in zaželjeni za stimulacijo tvorbe kolagena.

Pri iLumiju4 je tretiranje kože povsem selektivno, odstranjujemo le tisto, kar želimo, na ta način gremo lahko bolj v globino in smo bolj učinkoviti, hkrati pa brez tveganja za zaplete ter z minimalnim časom okrevanja.

Prav tako erbijev laserski žarek, ki tvori zadnji korak posega, tretira kožo v globino, in sicer do mikrona natančno po vsej površini. Tudi v tem primeru imamo popoln nadzor pri tretiranju, kar je popolnoma nasprotno od kemičnih pilingov, pri katerih ni mogoče nadzorovati globine penetracije kisline. Nadzor globine nam omogoča izvesti poseg brez nevarnosti za zaplet.

Za koga je primeren tretma iLumi4?

Poseg iLumi4 je primeren za vse starosti in vse problematike kože:

hiperpigmentacije, akne, razširjene pore, hiperpigmentacije po aknah, gube, rdečina obraza …

Glede na specifične zahteve kože se prilagodi tudi vsak posamezen korak v posegu.

Koliko časa traja tretma?

Celoten postopek traja do 45-60 minut.

Ali je poseg iLumi4 boleč?

Med tretmajem je občutiti rahlo zbadanje/frcanje. Ob koncu posega se občasno pojavi pekoč občutek, podoben sončni opeklini, ki izzveni v nekaj minutah po posegu. Po potrebi takrat za hlajenje uporabimo hladen zrak.

Kako poteka okrevanje?

Poseg zahteva načeloma in v večini primerov minimalno okrevanje. Ker se bodo nepravilnosti izluščile v naslednjih nekaj dneh po tretmaju, lahko na kožo že drugi dan nanesete ličila.

Postopek iLumi4 je varen. Pacient mora upoštevati vsa navodila dermatologa glede ravnanja pred in po posegu.

Ali ima iLumi4 kakšne stranske učinke?

Po posegu se pojavi kratkotrajna rdečina kože ali rahla oteklina tkiva. Pigmentne nepravilnosti potemnijo in se v enem do dveh tednih izluščijo. Za nego kože po posegu in za ohranitev doseženega rezultata je potrebno dosledno upoštevati navodila dermatologa.  

Kakšen je rezultat posega iLumi4?

Po zaključeni obnovi kože je ta videti kot novabrez hiperpigmentacij, razširjenih por in žilic, manj vidne so tudi drobne gube. Hkrati bo tudi vidno bolj učvrščena, napeta in sijoča, podobno kot po liftingu kože.

S tretmajem Ilumi4 koži povrnemo napetost in sijaj, ki pripomoreta k zdravemu in pomlajenemu videzu kože in obraza na splošno. Nekateri učinki so vidni takoj po posegu, izgradnja novega kolagena pa se nadaljuje vsaj še mesec dni po posegu.

Primer v galeriji na tej strani prikazuje objektiven rezultat po dveh tednih po tretmaju in je brez vsakršnih filtrov.

Kljub  temu pa je treba vedeti, da individualni rezultati tretmaja lahko variirajo od posameznika do posameznika.

Kako pogosto se priporoča poseg iLumi4?

Odvisno od potreb posameznika se lahko odločimo za ponovitev posega na 2-4 tedne ali pa le 2-krat letno.

Zadovoljne stranke

“Dr. Fratnikova, moram vam povedati, od sodelavk prejemam same pohvale na račun novega videza, v smislu “ti pa kar siješ” … iLumi4 je zakon, super ste me uredili. 1000x hvala!”

“Hvala vam, da ste me prepričali za iLumi4. Na obrazu imam prav novo kožo in sem resnično navdušena. Tudi doma so pohvalili! Zagotovo še pridem in vas priporočim tudi naprej!”

“Super in še enkrat super! Občutek imam, kot da vsak tretma posebej učinkuje kot face lift. Hvala vam!”

“Z eno besedo: deluje! Po nekaj tednih po tretmaju ljudje okoli mene res opazijo spremembe na moji koži. Prvi jih je opazil moj mož. Vse, kar pravite o tem tretmaju, je res. Moja koža izgleda bolj čvrsta in mladostna. Počutim se polna energije in kot prerojena.”

“Pri štiridesetih moja koža pa zahvaljujoč iLumi4 izgleda bolje kot kadar koli. Hiperpigmentacij ni, tudi drobne gube počasi izginjajo. Zdi se, kot da nazaj dobivam mladosten videz. Hvala!”

Želite izvedeti več o iLumi4?

Pokličite nas na 041 33 10 67

nam pišite na info@bozikov.com ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.