Povečanje ustnic

Povečanje ustnic je zelo pogost neinvaziven estetki poseg, s katerim ustnice bolj poudarimo, jih naredimo bolj opazne, polne, sočne in zapeljive. Če dermalno polnilo oz. t. i. filer vbrizgamo v rob ustnic, je ta bolj izrazit. Kadar dermalno polnilo vbrizgamo v sredino ustnic, jih naredimo bolj polne. Lahko pa dermalno polnilo vbrizgamo tudi v gube okoli ustnic in se jih tako znebimo. S polnili lahko do neke mere korigiramo tudi obliko ustnic, pri starejših celo cel spodnji del obraza, brado ali rob čeljusti, kar pomembno vpliva na estetski rezultat.

Skrb za lepe ustnice

Skrb za lepe ustnice sega daleč v preteklost. Po nekaterih virih naj bi bile že Mezopotamke tiste, ki so se pred 5000 leti domislile, da si na ustnice nanesejo rdečilo in jih tako poudarijo in polepšajo. Rdečilo so izdelovale iz pigmentov zdrobljenih poldragih kamnov, medtem ko so Egipčanke zanj uporabljale barvo vijolično-rdečih morskih alg. Ustnice še danes ostajajo najbolj senzualni del ženskega obraza. Lepe in polne krasijo znane in zelo iskane obraze vseh generacij – za povečanje ustnic so se odločile številne svetovne zvezdnice, od Ariane Grande, Angeline Jolie, Monice Belucci in Sophie Loren.

Zgodovina dermalnih polnil

Stalna polnila

V želji za stalnim oziroma permanentnim rezultatom neinvazivnih estetskih posegov, so bila najprej razvita stalna polnila za vbrizgavanje v telo in tudi za povečanje ustnic. Le ta so bila pred 10 do 15 leti zelo popularna med estetskimi kirurgi in tudi med uporabnicami. Prva leta po vbrizgavanju so minila brez težav, nato pa so se pričeli kazati stranski učinki stalnih polnil: pri nekaterih so se pojavile grudice, pri drugih je polnilo spremenilo položaj in je bilo prisotno na nepravem mestu. Seveda obstajajo tudi osebe, ki s stalnimi polnili nimajo težav. A kljub temu je bilo število pacientk s težavami po uporabi stalnih polnil relativno veliko, zato jih danes nihče več ne uporablja.

Polnila s hialuronsko kislino

Tako je medicinska industrija razvila polnila na osnovi telesu lastnih snovi – hialuronske kisline, ki pa so začasna. To pomeni, da njihov učinek sčasoma izzveni in je vbrizganje treba ponoviti. Začasna polnila so zelo popularna, saj so varna, imajo malo stranskih učinkov, z ustrezno uporabo pa dajejo učinkovite in lepe rezultate. Na trgu tako obstaja veliko proizvajalcev dermalnih polnil s hialuronsko kislino, na naši kliniki uporabljamo dermalna polnila svetovno priznane znamke Juvederm, ki so se izkazala kot izredno varna in učinkovita.

Za povečanje in preoblikovanje ustnic, da ta obdržijo naraven izgled, so najprimernejša mehka polnila s hialuronsko kislino.

Lastnosti dermalnih polnil s hialuronsko kislino

Večja povezanost molekul v dermalnih polnilih omogoča daljši čas, potreben za razgradnjo, kar pomeni, da v telesu ostanejo dlje časa. Različna gostota dermalnih polnil pa pomeni različno čvrstost produkta. Najčvrstejše hialuronske kisine zadržijo obliko in volumen in se uporabljajo za injiciranje v globoke predele telesa. Mehka polnila slabše ohranijo volumen, so pa bolj elastična, zato in obrazna mimika ne razkriva njihove prisotnosti, rezultat uporabe pa je zelo naraven.

Za kakšne vrste posegov uporabljamo dermalna polnila?

Dermalna polnila s hialuronsko kislino uporabljamo za neinvazivne posege v spodnjem delu obraza, in sicer za:

  • omilitev statičnih gub v predelu okoli nosu in ustnic,
  • oblikovanje ali povečanje  ustnic,
  • oblikovanje ali povečanje lic,
  • povečanje brade,
  • poudarjanje spodnje čeljusti pri moških,
  • oblikovanje nosu (korekcija nosne grbe, kriv nosni hrbet),
  • zapolnitev nepravilnosti obraza, prirojenih ali nastalih kot posledica staranja (npr.  povešenje kože, atrofija mehkih tkiv ipd.).

Kakšna polnila so primerna za povečanje ustnice in kako dolgo držijo?

Za povečanje usnic so najprimernejša mehka do srednje mehka polnila. Z njimi dosežemo, da ustnice po posegu ostanejo mehke in da se polnilo čim manj čuti ali opazi. Slabost premehkih polnil pa je, da se bodo hitro resorbirala in bo njihov učinek kmalu izzvenel, kar pomeni, da bo potrebno poseg po določenem obdobju ponoviti.

Katero dermalno polnilo za povečanje ustnic je pravo za vas?

Vrsto, gostoto in količino polnila, ki je najbolj primerna za vas, da bo rezultat še naraven, vam na prvem pregledu svetujejo naši estetski strokovnjaki. Izbira dermalnega polnila za povečaje ustnic pa je odvisna od stanja predelov, ki jih želite korigirati, ter od rezultata, ki ga želite doseči.

Kako poteka povečanje ustnic?

Povečanje ustnic opravimo ambulantno, brez anestezije. Pred injiciranjem ustnice namažemo z anestetičnim mazilom ali gelom ali jih poškropimo z anestetičnim pršilom, s čimer se izognemo morebitnim neprijetnim občutkom pri injiciranju. S sterilno tehniko nato opravimo injiciranje dermalnega polnila v ustnice ali v kateri drug del obraza, kjer si želimo korekcije. Celoten postopek v povprečju traja od 30 minut do največ eno uro. 

Kako poteka okrevanje po povečanju ustnic?

Takoj po postopku se lahko vrnete k vsakodnevnim opravilom. Kljub temu povečanje ustnic terja nekoliko več skrbi za ta tel telesa po opravljenem tretmaju. Ker so ustnice občutljivo tkivo, ki reagira na vbode, jih po posegu hladite s hladnimi obkladki, da se oteklina čim prej zmanjša. Takoj po postopku odsvetujemo, da se jih dotikate. Ker ustnice po posegu nekoliko otečejo, imajo v prvih dneh po posegu nekoliko več volumna, kot ste si morda želeli. Ko oteklina izgine, pa dobijo svoj pravi volumen. Dva tedna po posegu se morate izogibati vročini (savna) in intenzivnim UV-žarkom (solarij).

Kako dolgo traja učinek dermalnih polnil?

Učinek dermalnih polnil traja od 4 do 10 mesecev. Trajanje je odvisno od  starosti in strukture kože, mesta aplikacije, načina življenja ter od vrste uporabljenega polnila. Redna uporaba hialuronskih polnil zagotavlja dolgotrajen učinek in mlajši in bolj svež videz.

Nekaj primerov rezultatov povečanja ustnic s podpisi naših estetskih strokovnjakov si lahko ogledate na Instagram profilu naše klinike.

Povečanje ustnic ter morebitna tveganja ali zapleti

Povečanje usntnic ob pravilni uporabi kakovostnega dermalnega polnila mine z le redkimi zapleti. Stranski učinki, kot je oteklina, hematom ali občutek napetosti, so večinoma posledica zbadanja in hitro izzvenijo. Zaplet, ki si ga ne želimo, je alergijska reakcija na polnilo, ki se kaže v obliki granuloma, kar težko zdravimo.

Povečanje ustnic z lastno maščobo

Povečanje usnic je možno tudi z lastno maščobo, ki jo prej s postopkom liposukcije odvzamemo z delov telesa, kjer jo imate (pre)več. A pri takem posegu učinek traja le nekaj mesecev, saj telo vsrka del vbrizgane maščobe in ga razgradi, tako da v ustnicah ostane le del maščobe.

Želite izvedeti več o povečanju ustnic?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.