Zdravljenje žilic in rdečice kože (rozacee) na obrazu

Lasersko zdravljenje žilic in lasersko zdravljenje rdečice obraza sta zelo pogosta in enostavna posega, ki omogočata odlične in trajne estetske rezultate. S pomočjo žilnega laserja in najsodobnejše SWT Nordlys Ellipse tehnologije, ki ju imamo na naši kliniki, lahko popolnoma odstranimo vse vrste vidnih žilic, kakor tudi rdečino kože. Poseg je neboleč in brez okrevanja.

Zdravljenje žilic in rdečice na obrazu

Zdravljenje žilic in rdečice na obrazu je zelo pogost estetski poseg. Razširjene žilice in rdečina kože na obrazu sta namreč zelo pogosti težavi, ki poslabšujeta kakovost življenja in znižujeta samozavest posameznika. Hkrati tudi povečujeta tveganje za razvoj drugih kožnih bolezni. Prvih znakov pojava obeh bolezni pa večina ljudi ne prepozna.

Kaj je rozacea?

Izraz rozacea opisuje stanja, kjer na obrazu ne gre le za nekaj vidnih žilic, marveč za številne razširjene žilice, ki jih lahko vidimo s prostim očesom ali pa le zaznamo rdečino lic. Rozacea se največkrat najprej pojavi v obliki pogostih zardevanj. Sčasoma ali pa že v začetku je rdečina lahko trajna. Ob poslabšanjih pa se pojavjio aknam podobne bunčice. Neredko prizadene nos, kar v napredovalni fazi imenujemo rinofima.

Rozacea oz. rdečica na obrazu je kronična in še ne povsem pojasnjena bolezen kože, na nastanek katere vplivajo številni dejavniki, tako dedni, kot tudi vplivi okolja (športne aktivnosti, mraz, veter, obiskovanje saune, slaba zaščita pred zunanjiimi viri sevanja, uživanje vina, začinjene hrane, glutena ali prehranskih dodatkov ipd). Pojavlja se predvsem pri svetlopoltih ljudeh.

Kako pozdravimo ali omilimo rozaceo?

Rozacea ni dokončno ozdravljiva. A pozor! Z uporabo laserjev in SWT Nordlys Ellipse tehnologije, ki jih imamo na naši kliniki, lahko dosežemo dolgotrajno odsotnost znakov te bolezni!

Kaj so žilna znamenja?

Žilna znamenja so rdečkaste ostro omejene spremembe na koži sestavljena iz številnih kapilar. Pojavljajo se na različnih delih telesa. Oblike žilnih znamenj so ognjeno znamenje – ‘port wine stain’, hemangiom, angiom, pajkasti nevus – ‘nevus arraneus’, poljub angela in druge.

Kje se pojavljajo razširjene žilice, rozacea?

Razširjene žilice in rozacea se najpogosteje pojavljajo na obrazu (licih, nosu in bradi). Pogosto pa tudi na spodnjih okončinah (kjer govorimo o telangiektazijah ali varikoznih venah) ter na dekolteju.

Kako zdravimo rozaceo oz. rdečino obraza?

Za zdravljenje rozacee ali rdečine obraza se uporabljajo zdravilne in negovalne kreme, sistemski antibiotiki, izotretinoin in antihelmintiki. Vendar je za dober in trajni estetski rezultat poleg opisanih metod zdravljenja nujno potrebno zdravljenje z laserjem.

Lasersko zdravljenje žilic in rozacee je superiorna in temeljna metoda zdravljenja

Nobena krema ali zdravilo ne more odstraniti vidnih žilic. Najučinkovitejši način za zdravljenje te estetske nadloge je uporaba žilnega laserja in SWT Nordlys Ellipse tehnologije, ki ju imamo na naši kliniki.  

Zakaj je kombinacija obeh – laserja in SWT Nordlys (Ellipse) tehnologije najboljša za zdravljenje žilic in rozacee?

S kombinacijo neodimijevega laserja, ki odstrani večje žilice, in SWT tehnologijo, ki odstrani najbolj drobne žilice, uspešno odstranimo cel spekter različnih žilic in žilnih patologij. Poseg je neboleč in ne potrebuje okrevanja, rezultati pa so vidni takoj.

Kako deluje svetlobno oz. lasersko zdravljenje žilic in rozacee?

V tkivo usmerimo žarke močne svetlobe, ki se absorbira v hemoglobinu v krvničkah. Toplota se od tam prenese na žilne stene, ki se skrčijo in tvorijo koagul. Spremenjeno – koagulirano žilo telo v naslednjih dneh izloči oz. odstrani.

Kdaj je najprimernejši čas za lasersko zdravljenje žilic s tehnologijo SWT Nordlys Ellipse in neodimijevim laserjem?

Tretmaji so najbolj učinkoviti pri svetlopoltih posameznikih, ki v času tretmaja niso posončeni. Če je polt svetlejša, je kontrast med žilico in okolico večji. Naša naprava SWT Nordlys Ellipse je sicer programirana tudi za tretmaje na temnejše polti in za primere osončene polti.

Koliko časa traja poseg laserskega odstranjevanja žilic ali rozacee?

Čas posega je odvisen od velikosti lezije. Posamezen tretma ponavadi traja od 15 do 30 minut.

Ali je poseg boleč?

Anestezija pri posegu ni potrebna in mnogi pacienti opisujejo poseg kot neboleč oziroma kot občutek blagega frcanja z gumijastim trakom po tretiranem delu telesa. Po posegu na tretiranem delu občutite rahlo toploto, kot če bi na primer dan preživeli na plaži.

Ali moram biti pri laserskem zdravljenju žilic na kaj posebej pozoren?

Svetloba, ki se uporablja pri laserskem zdravljenju žilic s tehnologijo SWT Nordlys Ellipse, je popolnoma varna, vidna svetloba. Pomembno pa je, da se pred in po posegu izogibate sončenju (sonce, solariji, porjavitvene kreme). Sicer bo porjavela koža absorbirala več svetlobe, zaradi česar bo tretma manj učinkovit in bolj neprijeten. Če sodite med kadilce, svetujemo tudi, da vsaj štiri ure pred posegom ne kadite.

Po tretmaju ni potrebna nobena posebna oskrba. Ljudem z občutljivo kožo bo takoj po posegu dobro dela mokra kompresa na obrazu ali hladilna krema. Po posegu se je potrebno izogibati soncu še 30 dni, tudi v primerih, če na tretiranem področju ni znakov vnetja. Če se resnično ne morete izogniti soncu, priporočamo uporabo zaščitnih krem z najvišjim zaščitnim faktorjem (SPF50+).

Lasersko zdravljenje žilic: Kako vem, da so SWT Nordlys Ellipse tretmaji varni in učinkoviti?

Klinične preiskave, ki dokazujejo varnost in učinkovitost tretmajev s tehnologijo SWT Nordlys Ellipse, ki jo uporabljamo na naši kliniki, so bile izpeljane pod nadzorom vodilnih zdravnikov pred lansiranjem tretmajev. Rezultati testiranj so bili objavljeni v najuglednejših medicinskih revijah.

Ali lahko z ustreznim življenjskim slogom zmanjšate rozaceo?

Z ustreznim življenjskim slogom lahko pomembno vplivate (omilite) na rozaceo, vendar najhujših oblik na tak način ne moremo pozdraviti.

Katerim dejavnikom se morate izogibati in za kaj morate poskrbeti?

Da boste omilili stanje rozacee, svetujemo izogibanje dejavnikom, ki lahko poslabšajo njeno stanje:

  • visoki temperaturi,
  • hudemu mrazu oz. hitrim spremembam temperature,
  • močnemu vetru,
  • hudim fizičnim naporom,
  • alkoholu (rdeče vino),
  • začinjeni hrani,
  • kofeinu
  • ter sredstvom, ki dražijo kožo (adstringensi, tonerji, mentol, vodoodporna kozmetika, izdelki, ki vsebujejo natrijev lauril sulfat).

Poskrbeti morate tudi za učinkovito zaščito pred soncem in ob izpostavljanju soncu uporabljati zaščitno kremo z najvišjim zaščitnim faktorjem (SPF 50+).

Ali imate razširjene žilice na koži in vam je nerodno zaradi zardevanja in trajne rdečine na obrazu? Ne veste, zakaj imate te težave, niti kako preprečiti njihovo napredovanje? Naročite se na pregled pri našem dermatologu, ki vam bo svetoval, kako zdraviti in kako preprečevati opisane težave.

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.

Preverite vse naše storitve na področju dermatologije.