Zmanjšanje prsi

Zmanjšanje prsi – redukcijska mamaplastika je operacija, s katero zmanjšamo volumen običajno prevelikih prsi. Poseg je poleg estetskega učinka namenjen predvsem lajšanju simptomov prevelikega obsega in teže prsi. Zmanjšanje dojk ima neverjeten vpliv na povrnitev samozavesti in samozadovoljstvo žensk. Ker so dojke po zmanjšanju bolj sorazmerne s telesom, se oblačila bolje prilagajo telesu, mnoge ženske pa po operaciji spet lahko postanejo bolj fizično aktivne in izboljšajo svojo telesno pripravljenost, izgled in splošno počutje.

Zakaj zmanjšanje prsi?

Velike prsi lahko za mnoge ženske predstavljajo hude težave. Velike, težke in viseče prsi namreč lahko povzročajo težave s hrbtenico in bolečine v ramenih. Telesne aktivnosti so zaradi prevelikih prsi pogosto neizvedljive, kar lahko vodi v povečanje telesne teže. Ženske se zaradi velikih prsi nemalokrat znajdejo v zadregi, saj nehote pritegnejo pozornost in neprijetne pripombe. Nesorazmerno velike prsi lahko žensko pošteno omejujejo pri izbiri oblačil. Koža v gubi pod prsmi je pogosto razdražena in vneta, kar lahko vodi v glivične okužbe in izpuščaje. Tako je jasno, da le malo žensk svoje (pre)velike prsi doživlja kot privlačne. Da bi jih zakrile in odvrnile pozornost od njih, se oblačijo v ohlapna oblačila. Vse to lahko vodi v frustracije ter omejuje njihov potencial na delovnem mestu, pa tudi v družbi na splošno. Odgovor na vse tovrstne težave je zmanjšanje prsi.

Zmanjšanje prsi ima neverjeten učinek na kakovost življenja posameznice, saj z njim odpravimo težavo prevelikih in pretežkih dojk.

Kdo se odloči za pomanjšanje prsi?

Zmanjšanje prsi pomembno izboljša kakovost življenja posameznice, zato je izvedljivo pri vseh starostih. Pacientka seveda mora izpolnjevati pogoje za tak poseg.

Poseg ima posebej pomembno vlogo pri najstnicah, ki se soočajo s prevelikimi dojkami. Po posegu se spet dobro počutijo v svojem telesu, lahko so aktivne, kar pogosto vpliva na njihovo družabno življenje in zaželenost v družbi. Kirurg pred posegom ugotovi, ali prsi pacientke še rastejo. Če prsi po posegu čez nekaj časa ponovno zrastejo, je mogoče poseg ponoviti. Kdaj je pravi čas za to, ob upoštevanju številnih dejavnikov določi kirurg na posvetu.

Starejše ženske se za zmanjšanje dojk največkrat odločijo zato, ker se soočajo s številnimi težavami. Najpogostejše so bolečine v hrbtu, v ramenih in dojkah. Ker se življenjska doba daljša, želijo biti aktivne dlje časa, zato jim poseg prinaša pomemben zasuk v kakovosti življenja. Seveda pa morajo biti za poseg v splošni anesteziji dovolj zdrave.

Na kakšen način lahko zmanjšamo prsi?

Za zmanjšanje prsi uporabljamo različne tehnike. V prvi vrsti zmanjšanje prsi opravimo z operacijo, s katero odstranimo tkivo in prsi preoblikujemo, hkrati pa odstranimo tudi odvečno kožo. Po posegu ostane na dojki brazgotina okoli bradavice in druga brazgotina vzdolžno od bradavice proti gubi pod dojko v obliki narobe obrnjene črke T. Brazgotine na dojki, ki so po operaciji vidne in rdeče, sčasoma postanejo blede in manj opazne. Zorenje brazgotin traja tudi leto dni in več, primerna nega po navodilih kirurga postopek pospeši.

Kombinacija posega z liposukcijo

Pogosto je del zmanjšanja dojk tudi liposukcija, ki pa se uporablja kot dodaten poseg k primarni operaciji in ne kot samostojen poseg. Z liposukcijo, s katero izsesamo odvečno maščobo iz dojke,  je namreč mogoče zmanjšati samo volumen dojke, ne pa je tudi oblikovati in odstraniti odvečne kože.  Prednost uporabe liposukcije kot dodatka operativnemu posegu je predvsem v tem, da zaradi nje lahko uporabimo manjše reze, katerih posledica so manjše brazgotine. Na ta način lahko dosežemo še lepše rezultate pri posegu zmanjšanja dojk.

Zmanjšanje prsi in morebitna tveganja

Zmanjšanje prsi velja za kompleksnejši operativni poseg, čeprav je skozi leta postal zelo varen. Zahvaljujoč napredku na področju anestezije ter novim kirurških tehnikam se je skrajšalo trajanje posega, zmanjšala možnosti krvavitev in otekline ter skrajšal čas okrevanja. Poseg kljub temu predstavlja določena tveganja, ki vključujejo možnost pojave hematoma (krvavitev v dojko po operaciji), okužb, razgradnje maščobe, izgubo ali zmanjšanje občutka v prsnih bradavicah, pordelost in dvig brazgotin, ki sčasoma izginejo, ter možnost pojava asimetrije.

Zmanjšanje prsi ni primerno za:

  • ženske, ki so verižne kadilke,
  • sladkorne bolnice,
  • ženske z izjemno veliko telesno težo,
  • pacientke, ki so nagnjene k slabemu celjenju brazgotin,
  • pacientke, ki imajo težave s strjevanjem krvi,
  • ženske, pri katerih je v družinski anamnezi prisoten rak dojk (mnogi kirurgi priporočajo mikroskopsko analizo tkiva, odstranjenega med zmanjšanjem prsi, pri vseh ženskah, starejših od 40 let).

Kako poteka zmanjšanje prsi?

Zmanjšanje dojk običajno traja tri ure. Pacientka po posegu običajno ostane čez noč na naši kliniki. Kirurg najprej naredi krožni rez okoli bradavic in od tam odstrani odvečno kožo. Odvečno tkivo se odstrani s spodnjega in stranskega zunanjega dela, preostalo tkivo pa se razporedi v manjšo dojko. Kirurg tudi dvigne prsne bradavice in kolobarje v višji položaj na dojki. Prav tako dvigne tudi dojke, da dobijo lepši izgled in so bolj napete. Dojke so po zmanjšanju bolj sorazmerne s preostalim telesom.

Kako zmanjšanje prsi vpliva na občutek v bradavicah?

Z modernimi tehnikami zmanjšanja prsi želimo ohraniti občutljivost bradavic. Takoj po operaciji je njihova občutljivost spremenjena (večja ali manjša občutljivost), po približno 3 mesecih do enega leta pa se normalizira. Pri 10 % pacientk je zmanjšana občutljivost bradavic stalna. Dojenje po posegu zmanjšanja prsi je možno v več kot polovici primerov.

Rezultati

Rezultate estetskih posegov na prsih s podpisom dr. Božikova najdete v galeriji. Še več jih je na voljo na Instagram profilu naše klinike.

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali pa nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.