Klinika Božikov

Zdravljenje aken in brazgotin po aknah

Zdravljenje aken je proces zdravljenja kože, ki so jo prizadele akne oz. mozolji. Akne so najpogostejša bolezen kože, pri nastanku katere nastopajo številni dejavniki tako kože same, kot tudi vplivi iz okolice. Na naši kliniki za zdravljenje aken uporabljamo različne metode, posamezno metodo po pregledu predpiše dermatolog, in sicer na podlagi tega, za kakšno obliko aknavosti gre pri pacientu oz. pacientki.

Ali je zdravljenje aken potrebno ali so le prehodna nadloga?

Zdravljenje aken je nujno, če se soočate z njimi. Akne je namreč potrebno vedno in čimprej zdraviti in obvladati, saj povzročajo slabo samopodobo, nizko samozavest in prepreko pri navezovanju socialnih stikov. Trajne posledice pa niso le psihične. Odlašanje pri zdravljenju aken, kot tudi nepravilno zdravljenje imata prepogosto kot posledico pojav številnih brazgotin na koži. Te pa so izredno težko ozdravljive.

Zakaj je za zdravljenje aken smiselno najprej obiskati dermatologa?

Dermatolog je usposobljen za ugotavljanje, za katero vrsto aken gre in kateri so bistveni sprožilni in poslabševalni dejavniki. Šele na podlagi dobre analize lahko izbere za vsakega posameznika najustreznejšo terapijo. Napačno zdravljenje aken lahko celo poslabša bolezen in vodi v nastanek brazgotin!

Na naši kliniki imamo na voljo vse metode zdravljenja, ki so znanstveno dokazane kot najbolj učinkovite.

Katere možnosti zdravljenja aken obstajajo?

Zdravljenje aken je potrebno prilagoditi posamezniku, saj se načini zdravljenja med seboj razlikujejo. Na naši kliniki imamo na voljo vse metode, ki se za zdravljenje aken uporabljajo v sodobni dermatologiji:

 • antimikrobne učinkovine,
 • laserska terapija z laserjem CO2RE (ki se sicer uporablja tudi za pomlajevanje obraza),
 • Nordlys SWT, Ellipse terapija,
 • kemični pilingi (s sadnimi kislinami, TCA),
 • antibiotična sistemska terapija,
 • terapija z Izotretinoinom,
 • hormonska terapija,
 • globinsko čiščenje in komedoekstrakcija.

Kaj so akne in kako nastanejo?

Akne so kožna bolezen, pri nastanku katere gre za zamašitev oprtine pore, skozi katero bi se moral izločati loj, nastal v lojnici. Zastajanja in kopičenje loja povzroči nastanek bunčice v koži. Ko se v njej razmnožijo bakterije, ki povzročijo vnetje, to vidimo kot rdečo in bolečo papulo – akne.

Kako pogoste so akne?

Z aknami se srečuje večina mladoletnikov, čedalje pogosteje pa se pojavljajo tudi pri starejši populaciji. Približno 80 % posameznikov ima vsaj enkrat v življenju akne. Če ste tudi vi med njimi, ne odlašajte z zdravljenjem! Naročite se na pregled pri naši dermatologinji na info@bozikov.com ali na 041 33 10 67.

Vzroki za nastanek aken

Pomemben vzrok pri mladih so hormoni, zato se običajno prvič pojavijo v najstniških letih oz. puberteti. Takrat se pri fantih in dekletih poveča izločanje androgenih spolnih hormonov, zaradi česar žleze lojnice tvorijo več loja, kot ga koža potrebuje. Koža postane bolj mastna. Hkrati isti hormoni delujejo na dozorevanje celic ob odprtinah foliklov, zato se te, kakor tudi zaradi povečane količine loja, zaprejo, čemur sledi kopičenje loja, razrast bakterij in vnetje.

Normalno izluščenje odmrlih celic preprečujejo, hkrati pa povzročajo mašenje por, tudi komedogena kozmetika, biofilm, ki ga na koži tvorijo bakterije, dejavniki iz okolice (oljni in drugi hlapi).

Drugi dejavniki, ki prispevajo k nastanku ali poslabšujejo aken

 • Hormonske spremembe med nosečnostjo ali med menstruacijskim ciklom, ki prav tako vplivajo na delovanje žlez lojnic,
 • onesnaženost okolja (oljni in drugi hlapi),
 • določene športne aktivnosti in uporaba komedogenih ličil,
 • pretirano čiščenje kože ali uporaba preveč agresivnih sredstev za čiščenje kože,
 • suha koža,
 • vpliv določenih vrst hrane sicer še ni znansteno dokazan, vendar pa je različen pri posameznikih,
 • stiskanje in praskanje aken nadvse pomembno poslabšuje akne, saj s tem širimo vnetje v koži,
 • obisk kozmetičnih salonov.

Akne in psihološki vidik

Akne so velika ovira pri navezovanju stikov z okolico, tako socialnih, kot tudi intimnih. Dolgoročno akne puščajo tako prave brazgotine na koži, kot tudi tiste psihične, ki so predvsem spomini na zamujene priložnosti, na trenutke nesamozavesti in žalosti. Ne odlašajte z obiskom pri dermatologu, ki vam bo pomagal pri izboljšanju videza vaše kože in dvigu samozavesti.

Lasersko zdravljenje brazgotin po aknah: prej - potem.

Ali je poleg specifičnega zdravljenja aken potrebna še dodatna nega kože?

Pri zdravljenju aken je zelo pomembna redna uporaba čistilnih in negovalnih krem, ki ne smejo biti preagresivne ali komedogene. Katera krema je najprimernejša za vas, vam bo svetovala naša dermatologinja.

Zdravljenje aken: Kaj lahko naredite sami?

Temeljno navodilo posameznikom, ki imajo akne je, da le teh ne stiskajo, praskajo ali se jih kakorkoli dotikajo. Prav tako velja, da se izogibajo dejavnikom, ki poslabšujejo akne. Kaj še odsvetujemo:

 • pretirano uživanje določene vrste hrane,
 • bivanje v izrazito vročih, soparnih, suhih ali prašnih ambientih,
 • uporabo komedogene kozmetike,
 • prekomerno UV sevanje.

Zakaj je pomembno ustrezno in pravočasno zdravljenje aken?

Zaradi nezdravljenja ali nepravilnega zdravljenja aken se lahko pojavijo hiperpigmentacije in številne brazgotine na koži. Zdravljenje teh je mnogo težje, zahteva mnogo daljše obdobje in je načeloma manj uspešno kot zgodnje zdravljenje in preprečevanje aken.  

Ne odlašajte z zdravljenjem aken, saj lahko z nepravilnim pristopom k tej bolezni dolgotrajno poškodujete vašo kožo. Naročite se na dermatološki pregled – svetovali vam bomo najprimernejšo metodo zdravljenja aken ter vam hkrati tudi pomagali pri izbiri ustrezne negovalne kreme in z nasveti o tem, kako pravilno negovati kožo.

Se tudi v spopadate z aknami? Ne odlašajte z zdravljenjem!

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.

Preverite vse naše storitve na področju dermatologije.