Operacija nosu – rinoplastika: Vse, kar morate vedeti!

Operacija nosu – rinoplastika je eden najpogostejših posegov v estetski kirurgiji. Velja za eno najzahtevnejših in najkompleksnejših operacij, saj mora kirurg kombinirati estetska merila ter zapleteno strukturo nosu. Dr. Krešimir Božikov je med najboljšimi estetskimi kirurgi za operacije nosu v Sloveniji.

Operacija nosu – rinoplastika za lepši videz

Operacija nosu – rinoplastika pomembno prispeva k izboljšanju videza posameznika. Nos namreč že od nekdaj velja za zelo zanimiv del telesa. V preteklosti je ponekod nakazoval etično poreklo posameznika, v antičnih kulturah pa je ponekod simboliziral moški spolni organ. Še v prejšnjem stoletju so posameznike, ki so si želeli popraviti asimetrično in nepravilno obliko nosu, označevali za psihološko motene. A dejstvo je, da je lahko nepravilen in kriv nos vir hudih frustracij posameznika in posledično zelo negativno vpliva na njegovo samozavest in držo. S čedalje večjo popularnostjo estetske kirurgije tudi posegi korekcije nosu izgubljajo negativen prizvok, saj gre konec koncev pri tem posegu preprosto le za željo po spremembi oz. polepšanju tega dela telesa.

Kdo je kandidat za korekcijo nosu?

Operacija nosu – rinoplastika je čedalje bolj iskan estetski poseg tudi v Sloveniji. Kandidati za poseg pomoč estetskega kirurga običajno poiščejo iz treh razlogov:

 • so nezadovoljni z videzom in obliko nosu,
 • imajo težave z dihanjem,
 • so utrpeli zunanje poškodbe nosu, ki so spremenile njegov videz.

Z rinoplastiko preoblikujemo obliko nosu, in sicer lahko popravimo:

 • kljukast nos,
 • nosno grbo,
 • širok nosni hrbet,
 • široko konico,
 • široke nosnice,
 • navzgor obrnjeno konico,
 • navzdol obrnjeno konico,
 • preozko konico.
Operacija nosu - rinoplastika na prvem pregledu terja temeljito merjenje vašega obraza.

Operacija nosu: Pregled in posvet

Dr. Božikov pred posegom opravi natančen pregled predela okoli nosu in obraza, saj ima vsak nos svoje specifike. Ko mu boste zaupali vaše želje in pričakovanja o izgledu nosu po posegu, vam bo predstavil možnosti, ki so na voljo. Pogovorila se bosta tudi o potrebnem okrevanju po operaciji.

Operacijo nosu – rinoplastiko izvajamo pri odraslih osebah. V primerih hude deformacije nosu jo opravimo tudi pri posameznikih, ki še niso polnoletni, običajno je to pri starosti 16 let. Poseg lahko močno izboljša samozavest in samopodobo mladega človeka.

Operacija nosu: Dr. Božikov ima izkušnje z različnimi tehnikami korekcije nosu in izbere najprimernejšo glede na posamezen primer

Strukturna rinoplastika

Strukturna rinoplastika je kirurška tehnika za popravljanje oblike, funkcije in proporcij nosu. Osnovni namen je seveda preoblikovanje nosu, da je le ta bolj skladen z obrazom. Pri tej tehniki dr. Božikov uporabi presadke hrustanca, lahko tudi kosti, fascije ali drugih materialov, da okrepi nosno strukturo in doseže želeni rezultat. Ta metoda se razlikuje od klasične rinoplastike, saj se dodatno osredotoča na stabilnost nosu, kar omogoča bolj naravne in dolgotrajne rezultate. Strukturna rinoplastika zahteva natančno načrtovanje in izkušenega kirurga, da doseže uspešne in harmonične rezultate. Tehnika se je razvila kot nadgradnja klasične rinoplastike, saj zagotavlja boljše rezultate.

Preservacijska rinoplastika

Preservacijska rinoplastika je najnovejša tehnika rinoplastike. Pri tej tehniki se skuša čim manj odstranjevati tkiva in hrustance, ampak jih le oblikovati, ter se izogiba agresivnim tehnikam, ki bi lahko povzročile nepotrebne zaplete ali dolgotrajno okrevanje. Namesto tega se osredotoča na nežno preoblikovanje nosu, običajno z uporabo ultrazvočnih (piezo) mikrokirurških instrumentov.

Preservacijska rinoplastika je posebej primerna za paciente, ki želijo korigirati majhne napake na nosu, kot so grba, širok vrh nosu ali nepravilna oblika nosnih kril. Postopek je manj invaziven in lahko prinese naraven izgled brez pretiranega popravljanja.

Kljub temu pa je preservacijska rinoplastika tehnično zahteven postopek, ki zahteva izkušenega in usposobljenega kirurga. Pomembno je, da se pacient pred posegom temeljito posvetuje z zdravnikom, da se določi najboljši pristop za njegove individualne potrebe in želje.

V skupku, preservacijska rinoplastika je napredna metoda za estetsko izboljšanje nosu, ki poudarja ohranjanje naravnih struktur, minimalno invazivnost ter hitrejše in lažje okrevanje po posegu.

Ultrazvočna (piezo) rinoplastika

S to besedno zvezo se poudari uporaba ultrazvočnih oziroma piezo inštrumentov pri kateri koli tehniki korekcije nosu. Na naši kliniki imamo najnatančnejše piezo inštrumente, ki jih uporabljamo tako pri preservacijski, kot tudi pri strukturni rinoplastiki.  Prednosti piezo inštrumentov so naslednje:

 1. Natančnost: Piezo inštrumenti omogočajo izjemno natančnost pri odstranjevanju kostnega in hrustančnega tkiva. Ultrazvočna energija se osredotoča na specifično območje, kar zmanjšuje tveganje za poškodbe okoliških tkiv in organov.
 2. Manjše tveganje za krvavitev: Piezo kirurgija deluje prek rezanja s pomočjo vibracij, kar omogoča boljše nadzorovanje nad krvavitvijo med operacijo. To je še posebej pomembno na občutljivih območjih, kot je nosna votlina, kjer je zmanjšanje krvavitve ključnega pomena za jasno vidljivost in varnost posega.
 3. Manjša travma za tkivo: Piezo inštrumenti omogočajo bolj nežno odstranjevanje kosti in hrustanca v primerjavi s tradicionalnimi kirurškimi orodji. To zmanjšuje travmo za okoliška tkiva, kar lahko pripomore k hitrejšemu celjenju in manjšemu nelagodju za bolnika po operaciji.
 4. Zmanjšanje tveganja za poškodbe: Zaradi svoje natančnosti in nadzora piezo inštrumenti zmanjšujejo tveganje za poškodbe živcev, krvnih žil in drugih pomembnih struktur v nosu.
 5. Manjše otekanje in modrice: Zaradi manjše travmatičnosti posega in manjšega krvavitve se običajno zmanjša otekanje in modrice po operaciji. To pripomore k hitrejšemu okrevanju in estetskemu izboljšanju.
 6. Večja prilagodljivost: Ultrazvočni piezo inštrumenti omogočajo kirurgom boljši nadzor nad oblikovanjem nosu, kar jim omogoča bolj prilagodljiv pristop k dosegi želenih estetskih in funkcionalnih rezultatov.

Sekundarna (revizijska) rinoplastika

Revizijska rinoplastika je vsaka nadaljnja operacija korekcije nosu po predhodnji operaciji. Je bolj zahtevna kot primarna (prva operacija), saj so bila tkiva že  operirana. Pri revizijski rinoplastiki se uporabljajo različne tehnike, ponavadi je potrebna uporaba veliko hrustančnih presadkov ali drugih tkiv, da se korigira ali nadomestijo deformacije.

Odprta ali zaprta rinoplastika

Pri metodi odprte rinoplastike večina rezov poteka zunaj nosu, razen reza prek kolumele (stebriček oziroma koža med nosnicama). Na drugi strani pri zaprti rinoplastiki vsi rezi potekajo znotraj nosu. Pri zaprti rinoplastiki je natančnost nekoliko manjša, saj kirurg struktur ne vidi. Zato je primerna le za manjše korekcije.

Kako poteka operacija nosu - rinoplastika?

Operacijo nosu opravimo v splošni anesteziji. Poseg, ki traja do dve uri, opravimo v dopoldanskih urah, tako da lahko že isto popoldne zapustite kliniko. Manjše popravke lahko naredimo tudi v lokalni anesteziji. V obeh primerih morate biti za poseg popolnoma zdravi. Pacientom pred odpustom domov običajno v nos namestimo tampone, ki jih na kontrolnem pregledu čez nekaj dni odstranimo.

Kako poteka okrevanje po posegu?

Bolečina po operaciji nosu je blaga in traja do tri dni po posegu. Po potrebi predpišemo sredstvo za lajšanje bolečin, običajno zadošča že Lekadol. Prvi teden po operaciji boste imeli na nosu posebno opornico, ki zagotavlja mehansko zaščito nosu. Opornico vam bo snel dr. Božikov na kontrolnem pregledu.

Oteklina po operaciji je lahko le minimalna, lahko pa zelo obsežna – v takem primeru lahko zatečeta celo očesni veki. Oteklina je skorajda neopazna že po tednu dni po posegu, nemalokrat pa lahko traja tudi eno leto, da v celoti izgine. Po operaciji so prisotne tudi modrice, ki običajno izginejo po dveh tednih.

Po odstranitvi tamponov iz nosu je nos nekoliko zamašen, kar je posledica nabrekle nosne sluznice ter otekline, prav tako sta lahko v nosu prisotni še strjena kri in sekrecija. Svetujemo, da si nos izpirate s fiziološko tekočino in se izogibate pihanju nosu še od enega do dveh tednov po posegu. Po posegu priporočamo tudi spanje z dvignjenim vzglavjem za približno 30 stopinj, s čimer nekoliko zmanjšate oteklino in podplutbo. Vsaj še dva meseca po posegu se ni priporočljivo izpostavljati soncu ter se dotikati nosu.

Dva do štiri tedne po posegu se je potrebno izogibati večjim aerobnim aktivnostim. V tem času se je priporočljivo odpovedati tudi kontaktnim športom, nosne kosti namreč potrebujejo vsaj tri tedne, da dosežejo 70 % trdnosti.

Ko oteklina izide, bodo vidni prvi rezultati posega. Končen rezultat operacije pa je viden čez leto dni.

Kakšni so morebitni zapleti pri operaciji nosu?

Ker je operacija nosu – rinoplastika zelo zapleten estetski poseg, se pogosto zgodi, da s posegom ne dosežemo želenega rezultata. Če gre za manjšo nepravilnost, jo lahko sprejmeta tako pacient kot kirurg, če pa je rezultat slabše sprejemljiv, je potreben še en poseg, s katerim odpravimo nepravilnost. Občasno je lahko po operaciji ovirana dihalna pot. Zelo redko se lahko v desetih dneh po posegu pojavi krvavitev iz nosu, ki zahteva zdravniško intervencijo. Včasih lahko traja dlje časa, da podplutbe izginejo – namesto v dveh tednih denimo popolnoma izginejo šele po šestih tednih.

Nekaj rezultatov operacije nosu – rinoplastike s podpisom dr. Božikova si lahko ogledate v galeriji. Še več jih najdete na Instagram profilu naše klinike. 

Želite izvedeti več o operaciji nosu - rinoplastiki?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.