Operacija nosu – rinoplastika: Vse, kar morate vedeti!

Operacija nosu – rinoplastika je eden najpogostejših posegov v estetski kirurgiji. Velja za eno najzahtevnejših in najkompleksnejših operacij, saj mora kirurg kombinirati estetska merila ter zapleteno strukturo nosu. Dr. Krešimir Božikov je najboljši estetski kirurg za operacije nosu v Sloveniji.

Operacija nosu – rinoplastika za lepši videz

Operacija nosu – rinoplastika pomembno prispeva k izboljšanju videza posameznika. Nos namreč že od nekdaj velja za zelo zanimiv del telesa. V preteklosti je ponekod nakazoval etično poreklo posameznika, v antičnih kulturah pa je ponekod simboliziral moški spolni organ. Še v prejšnjem stoletju so posameznike, ki so si želeli popraviti asimetrično in nepravilno obliko nosu, označevali za psihološko motene. A dejstvo je, da je lahko nepravilen in kriv nos vir hudih frustracij posameznika in posledično zelo negativno vpliva na njegovo samozavest in držo. S čedalje večjo popularnostjo estetske kirurgije tudi posegi korekcije nosu izgubljajo negativen prizvok, saj gre konec koncev pri tem posegu preprosto le za željo po spremembi oz. polepšanju tega dela telesa.

Kdo je kandidat za korekcijo nosu?

Operacija nosu – rinoplastika je čedalje bolj iskan estetski poseg tudi v Sloveniji. Kandidati za poseg pomoč estetskega kirurga običajno poiščejo iz treh razlogov:

 • so nezadovoljni z videzom in obliko nosu,
 • imajo težave z dihanjem,
 • so utrpeli zunanje poškodbe nosu, ki so spremenile njegov videz.

Z rinoplastiko preoblikujemo obliko nosu, in sicer lahko popravimo:

 • kljukast nos,
 • nosno grbo,
 • širok nosni hrbet,
 • široko konico,
 • široke nosnice,
 • navzgor obrnjeno konico,
 • navzdol obrnjeno konico,
 • preozko konico.
Operacija nosu - rinoplastika na prvem pregledu terja temeljito merjenje vašega obraza.

Operacija nosu: Pregled in posvet

Dr. Božikov pred posegom opravi natančen pregled predela okoli nosu in obraza, saj ima vsak nos svoje specifike. Ko mu boste zaupali vaše želje in pričakovanja o izgledu nosu po posegu, vam bo predstavil možnosti, ki so na voljo. Pogovorila se bosta tudi o potrebnem okrevanju po operaciji.

Operacijo nosu – rinoplastiko izvajamo pri odraslih osebah. V primerih hude deformacije nosu jo opravimo tudi pri posameznikih, ki še niso polnoletni, običajno je to pri starosti 16 let. Poseg lahko močno izboljša samozavest in samopodobo mladega človeka.

Operacija nosu: Različne tehnike

Operacija vršnega dela oziroma konice nosu

Preoblikovanje konice nosu je eden največjih izzivov za estetskega kirurga. Pri posegu je namreč potrebno ločiti hrustance, ki vršnemu delu nosu dajejo oporo. Ločitev lahko povzroči kolaps konice nosu in rotirano ali šibko projekcijo, zato je še kako pomembno, da poseg opravi izkušen kirurg.

Septoplastika

Ta poseg opravimo na hrustancu, sluznici in kosti, ki ločuje levo in desno stran nosu. Nosni pretin (septum) se namreč lahko upogne na eno stran in ovira dihalno pot. Njegova deviacije je lahko posledica nesreče ali pa je prirojena. Septoplastiko opravimo v lokalni anesteziji, in sicer z njo izravnamo nostni pretin. Po posegu v nos za nekaj dni namestimo tampone, da se nosni pretin v novem položaju zaraste.

Funkcionalna rinoplastika

Funkcijska rinoplastika je poseg, s katerim odpravimo težave z dihanjem skozi nos. Običajno zajema tudi septoplasiko ali turbinoplastiko.

Turbionoplastika

Dihanje skozi nos lahko ovirata tudi otekla sluznica ali prerasla kost. S turbinoplastiko odstranimo preveliko sluznico ali kost iz nosnih votlin. Poleg odprave težav z dihanjem s tem posegom tudi omilimo ali odpravimo smrčanje ali apneje (krajša časovna obdobja, ko ponoči nehamo dihati). 

Odprta ali zaprta rinoplastika

Pri metodi odprte rinoplastike večina rezov poteka znotraj nosu, razen reza preko kolumele (stebriček oziroma koža med nosnicama). Na drugi strani pri zaprti rinoplastiki vsi rezi potekajo znotraj nosu. Obe tehniki dajeta enako učinkovite rezultate.

Kako poteka operacija nosu - rinoplastika?

Operacijo nosu opravimo v splošni anesteziji. Poseg, ki traja do dve uri, opravimo v dopoldanskih urah, tako da lahko že isto popoldne zapustite kliniko. Manjše popravke lahko naredimo tudi v lokalni anesteziji. V obeh primerih morate biti za poseg popolnoma zdravi. Pacientom pred odpustom domov običajno v nos namestimo tampone, ki jih na kontrolnem pregledu čez nekaj dni odstranimo.

Kako poteka okrevanje po posegu?

Bolečina po operaciji nosu je blaga in traja do tri dni po posegu. Po potrebi predpišemo sredstvo za lajšanje bolečin, običajno zadošča že Lekadol. Prvi teden po operaciji boste imeli na nosu posebno opornico, ki zagotavlja mehansko zaščito nosu. Opornico vam bo snel dr. Božikov na kontrolnem pregledu.

Oteklina po operaciji je lahko le minimalna, lahko pa zelo obsežna – v takem primeru lahko zatečeta celo očesni veki. Oteklina je skorajda neopazna že po tednu dni po posegu, nemalokrat pa lahko traja tudi eno leto, da v celoti izgine. Po operaciji so prisotne tudi modrice, ki običajno izginejo po dveh tednih.

Po odstranitvi tamponov iz nosu je nos nekoliko zamašen, kar je posledica nabrekle nosne sluznice ter otekline, prav tako sta lahko v nosu prisotni še strjena kri in sekrecija. Svetujemo, da si nos izpirate s fiziološko tekočino in se izogibate pihanju nosu še od enega do dveh tednov po posegu. Po posegu priporočamo tudi spanje z dvignjenim vzglavjem za približno 30 stopinj, s čimer nekoliko zmanjšate oteklino in podplutbo. Vsaj še dva meseca po posegu se ni priporočljivo izpostavljati soncu ter se dotikati nosu.

Dva do štiri tedne po posegu se je potrebno izogibati večjim aerobnim aktivnostim. V tem času se je priporočljivo odpovedati tudi kontaktnim športom, nosne kosti namreč potrebujejo vsaj tri tedne, da dosežejo 70 % trdnosti.

Ko oteklina izide, bodo vidni prvi rezultati posega. Končen rezultat operacije pa je viden čez leto dni.

Kakšni so morebitni zapleti pri operaciji nosu?

Ker je operacija nosu – rinoplastika zelo zapleten estetski poseg, se pogosto zgodi, da s posegom ne dosežemo želenega rezultata. Če gre za manjšo nepravilnost, jo lahko sprejmeta tako pacient kot kirurg, če pa je rezultat slabše sprejemljiv, je potreben še en poseg, s katerim odpravimo nepravilnost. Občasno je lahko po operaciji ovirana dihalna pot. Zelo redko se lahko v desetih dneh po posegu pojavi krvavitev iz nosu, ki zahteva zdravniško intervencijo. Včasih lahko traja dlje časa, da podplutbe izginejo – namesto v dveh tednih denimo popolnoma izginejo šele po šestih tednih.

Nekaj rezultatov operacije nosu – rinoplastike s podpisom dr. Božikova si lahko ogledate v galeriji. Še več jih najdete na Instagram profilu naše klinike. 

Želite izvedeti več o operaciji nosu - rinoplastiki?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.