Lasersko odstranjevanje kožnih znamenj in izrastkov

Lasersko odstranjevanje kožnih znamenj je izjemno učinkovita metoda za odstranjevanje nenevarnih kožnih sprememb, med katere sodijo kožni izrastki, starostne keratoze, bradavice in starostne bradavice. Na naši kliniki za lasersko odstranjevanje nenevarnih kožnih znamenj uporabljamo erbijev laser, ki omogoča najbolj natančno možno odstranjevanje kožnih znamenj in kožnih izrastkov, bolj kot katera koli laserska ali druge vrste naprava. Ker preciznost pomeni tudi manjšo termalno poškodbo okolice, prav erbijev laser omogoča najhitrejše celjenje kože. Hitro celjenje pa je pomembno, saj preprečuje pojav zapletov, kot so brazgotina, hiperpigmentacija in okužba. 

Kaj so kožna znamenja?

Kožna znamenja so tvorbe, oblike na koži, ki izstopajo ali so kakor koli drugačne od preostale kože. Najpogostejša oblika kožnih znamenj so benigna znamenja, ki so le estetsko moteča. Obstajajo tudi druge vrste kožnih znamenj, ki pa so lahko zelo nevarna za naše zdravje, zato jih je potrebno redno spremljati in po potrebi obiskati dermatologa. Med nevarna znamenja uvrščamo vse oblike kožnega raka, ki je najpogostejša oblika raka pri človeku, ter prekanceroze, ki se sčasoma lahko razvijejo v kožnega raka.

Kako veste, ali je kožno znamenje nevarno?

Na voljo imamo metode in kriterije za samopregledovanje znamenj (ABCDE kriterji), ki nam pomagajo do določene mere ugotoviti, katero znamenje bi lahko bilo nevarno in ki nam pomagajo pri odkrivanju kožnega raka. Vendar pa sami po sebi niso dovolj zanesljivi niti zadostni – zato je za zanesljiv pregled in točno diagnozo potreben in celo nujen obisk dermatologa.

Ali mora vsako znamenje pred odstranitvijo pregledati dermatolog?

Da. Dermatolog s pomočjo dermatoskopije – klasične ali digitalne – pri posamezniku diagnosticira kožno znamenje: ali je to nevarno ali ne ter katera tehnika odstranjevanja bo najbolj varna in bo hkrati nudila tudi najboljši estetski rezultat.

Na naši kliniki uporabljamo digitalno metodo dermatoskopije, in sicer napravo FotoFinder ATBM, ki je vodilna naprava na svetu na področju zgodnjega odkrivanja kožnega raka. Največja prednost sistema FotoFinder ATBM je, da sam prepozna znamenja, ki so se od prejšnjega pregleda pričela spreminjati in nas na to opozori. Za redno spremljanje kožnih znamenj se digitalni pregled opravlja enkrat na leto – nanj se lahko naročite na info@bozikov.com ali na 041 33 10 67.

Odstranjevanje kožnih znamenj

Dermatolog, ki bo diagnosticiral vaše kožno znamenje, bo, če bo indicirano odstranjevanje, izbral pravo metodo odstranjevanja. Na naši kliniki izvajamo tako kirurško kot lasersko odstranjevanje kožnih znamenj.

Kirurško odstranjevanje kožnih znamenj

Kirurško odstranjevanje kožnih znamenj je primerno za odstranitev kožnih sprememb, ki so nevarne ali moteče. Z izrezanjem lahko odstranimo kožna znamenja, ki se nahajajo tudi v globljih plasteh kože in jih torej ni mogoče odstraniti z laserjem, predvsem pa se vedno odločamo za kirurško odstranjevanje znamenj, ki so že nevarna za naše zdravje, torej predstavljajo kožnega raka) ali pa bi lahko potencialno postala nevarna in zato niso primerna za lasersko odstranjevanje.

Dermatoskopska slika melanoma v nivoju kože, za katerega je potrebna kirurška odstranitev.
Dermatoskopska slika melanoma v nivoju kože, za katerega je potrebna kirurška odstranitev. Foto: Klinika Božikov

Lasersko odstranjevanje kožnih znamenj

Lasersko odstranjevanje kožnih znamenj omogoča najboljše estetske rezultate pri odstranjevanju nenevarnih kožnih znamenj. Mednje sodijo kožni izrastki, benigna znamenja in starostne keratoze oziroma bradavice. Na naši kliniki za lasersko odstranjevanje znamenj uporabljamo erbijev laser. 

Erbijev laser omogoča najbolj natančno možno odstranjevanje kožnih znamenj in kožnih izrastkov, bolj kot katera koli laserska ali druge vrste naprava. Ker preciznost pomeni tudi manjšo termalno poškodbo okolice, prav erbijev laser omogoča najhitrejše celjenje kože. Hitro celjenje pa je pomembno, saj preprečuje pojav zapletov, kot so brazgotina, hiperpigmentacija in okužba. 

Kako dolgo traja lasersko odstranjevanje kožnih znamenj?

Poseg z laserjem traja le nekaj minut. Z laserjem na naši kliniki rokuje za to usposobljen dermatolog oz. estetski kirurg, ki poskrbi, da je poseg varen in pravilno izveden. Pred posegom se opravi infiltrativno anestezijo zaradi česar je poseg povsem neboleč. Na delo ali k vsakdanjim opravilom se lahko vrnete takoj po posegu. Ustrezna navodila boste po posegu prejeli od naše dermatologinje. Najprimernejši čas za odstranjevanje kožnih sprememb so hladnejši meseci.

Lasersko odstranjevanje kožnih znamenj in izrastkov – primeri

Z erbijevim laserjem lahko odstranjujemo:

  • melanocitne dermalne nevuse,
  • seboroične keratoze,
  • mehke fibrome,
  • solarne lentige.

Želite izvedeti več o laserskem odstranjevanju kožnih znamenj in izrastkov?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.

Preverite vse naše storitve na področju dermatologije.