Znamenja in brazgotine

Različni kožni izrastki, znamenja in brazgotine lahko kvarijo vaš izgled. Običajno so moteča in ker pogosto negativno vplivajo na vaš videz, so lahko vir frustracij, nelagodja in neudobja, zaradi česar se lahko slabo počutite v svoji koži.

Kožna znamenja

Kožna znamenja so zelo pogosta, posameznik jih lahko ima med 30 in 50. Njihovo število je odvisno od genetskih dejavnikov ter pretiranega izpostavljanja soncu v otroštvu. Pigmentna znamenja imamo le redko že ob rojstvu, večina se jih pojavi v otroštvu in v zgodnji odrasli dobi, in sicer v obliki svetlo do temno rjavih lis, rjavih ter bledih izboklin. Ker večina znamenj ni nevarnih, jih je najbolje pustiti pri miru in ne odstranjevati. Če se kljub temu odločite za odstranitev, jih večinoma odstranjujemo klasično kirurško s šivanjem in v lokalni anesteziji, pa tudi lasersko, prav tako v lokalni anesteziji.

Razlogi za odstranitev kožnih znamenj

Ljudje se za odstranitev znamenj v večini primerov odločijo iz naslednjih razlogov:

  • Obstaja sum na melanom oz. kožnega raka.
  • Znamenje je spremenilo velikost, obliko ali barvo.
  • Znamenje krvavi, srbi ali boli.
  • Znamenje je po izgledu očitno drugačno od ostalih znamenj.
  • Novo znamenje se je pojavilo po 40. letu starosti.
  • Znamenje je postalo moteče, ker se zatika ob oblačila, nakit ali se poškoduje pri britju.
  • Kozmetični razlogi, ker znamenje opazno kazi telo.
Znamenja in brazgotine lahko kazijo vaše telo, lahko pa ga celo polepšajo in naredijo unikatnega.

Na naši kliniki v zvezi z odstranjevanje kožnih izrastkov, kožnih znamenj in brazgotin izvajamo naslednje estetske posege:

Odstranjevanje znamenj

Spremembe na koži, ki se kažejo kot različna obarvana ali neobarvana kožna znamenja in tvorbe, so lahko prirojene ali pridobljene. Običajno ima odrasel človek od približno 30 do 50 takih znamenj. Pogostejša so pri svetlopoltih in rdečelasih ljudeh. Mnogi jih imenujejo tudi lepotna ali materina znamenja. Ta lahko v določenih primerih telo celo polepšajo, a v večini primerov so moteča in neprijetna, zato se veliko ljudi odloči za odstranitev. Pri kožnih znamenjih gre večinoma za nenevarne kožne tvorbe, kot so fibromi, bradavice, papilomi in drugi izrastki. Nekatera med njimi pa so lahko tudi zelo nevarna in lahko ogrozijo vaše zdravje. Posvečati jim je potrebno veliko pozornosti, saj se lahko razvijejo v maligni melanom oz. kožni rak.

Zahvaljujoč dermatoskopiji, ki jo izvajamo tudi na naši kliniki, je večina primerov odkritih dovolj zgodaj, torej v zgodnji fazi, ko je melanom še ozdravljiv. Tudi zato vam priporočamo, da redno spremljate kožna znamenja, ki jih imate na telesu. Na naši kliniki za redno mapiranje sprememb na koži uporabljamo visokotehnološko napravo FotoFinder ATBM, s katero digitalno skeniramo in nato tudi redno spremljamo vsako novonastalo znamenje na koži.

Odstranjevanje brazgotin

Videz vašega telesa lahko kvarijo tudi različne brazgotine. Te se razlikujejo po obliki, barvi in videzu in so lahko posledica poškodbe ali pa denimo kirurškega posega. Brazgotine so lahko le estetsko moteče, v nekaterih primerih pa lahko zaradi zbiranja kože na enem delu telesa ali napetosti kože tudi ovirajo gibanje. Ne glede na to, zakaj oz. kako je nastala brazgotina, gre za spremenjeno tkivo kože, ki pogosto zahteva zdravljenje, tako iz medicinskih, kot iz estetskih razlogov. Plastična kirurgija z odstranjevanjem brazgotin ponuja rešitev za brazgotinjeno kožo, pri čemer pa je treba vedeti, da v nobenem primeru brazgotina po posegu ne bo popolnoma izginila, vendar pa bo zagotovo manj izražena in manj vidna. 

Na naši kliniki izvajamo tudi dermatološke preglede, na katerih dermatologinja diagnosticira vašo kožo in vam svetuje, kako lahko kar najbolje poskrbite zanjo – bodisi izboljšate njen sijaj ali jo pomladite in osvežite. Glede na tip vaše kože vam lahko pomaga pri izbiri ustrezne kozmetike ter svetuje pri izbiri morebitnega estetskega posega, s katerim upočasnite staranje kože. 

Želite izvedeti več o katerem izmed posegov?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.