Korekcija bradavic

Korekcija bradavic se nanaša na več različnih tehnik popravkov prsnih bradavic. Oblika prsnih bradavic je sicer prirojena, vendar se s procesom staranja telesa postopno spreminja. Sprememba je lahko še posebej velika po nosečnosti in dojenju.

Zakaj korekcija bradavic?

Korekcija bradavic je primerna za reševanje estetskih in tudi funkcionalnih težav s prsnimi bradavicami. S korekcijo bradavic tako v nekaterih primerih rekonstruiramo prsne bradavice po odstranitvi dojke. V določenih primerih je lahko bradavica ali areola prevelika, zato jo s kirurškim posegom zmanjšamo. Zmanjšanje prevelikih prsnih kolobarjev je lahko tudi samostojen poseg, vendar ga pogosteje opravimo pri zmanjšanju ali dvigu dojk. Veliko žensk pa se sooča z vbočenimi prsnimi bradavicami, kar jih moti pri izgledu, lahko pa imajo tudi funkcionalne težave, denimo z dojenjem ali s spolno vzburjenostjo. S korekcijo vbočenih prsnih bradavic normaliziramo videz bradavic in ustvarimo lepše.

Za koga je primerna korekcija bradavic?

Korekcija bradavic, pa naj gre za zmanjšanje kolobarjev, zmanjšanje in preoblikovanje prevelikih bradavic ali preoblikovanje vdrtih bradavic, je primerna za ženske, ki ne načrtujejo več otrok, saj se pri posegu prekinejo mlečni vodi, kar onemogoči kasnejše dojenje.

Korekcija bradavic lahko odpravi estetske, kot tudi morebitne funkcionalne težave s prsnimi bradavicami.

Korekcija bradavic: Primer vdrtih bradavic

Korekcijo bradavic v primeri vdrtih bradavic običajno opravimo v lokalni anesteziji, traja pa približno pol ure. S posegom prekinemo vezivno tkivo, ki povezuje žlezno tkivo dojke z bradavico, s čimer se prekinejo tudi izvodila mlečne žleze, zato dojenje po posegu ni več mogoče. Šivov po operaciji ni potrebno odstranjevati, saj se razgradijo v telesu. Po posegu je bradavica teden dni zaščitena z obližem.

Korekcija bradavic: Rekonstrukcija bradavic in kolobarjev po odstranitvi dojke

Rekonstrukcija dojke po odstranitvi zajema obnovitev oblike in velikosti dojke, pa tudi rekonstrukcijo bradavic in prsnih kolobarjev. Rekonstrukcija bradavic in kolobarjev res predstavlja manjši poseg, a pomembno pripomore k boljšemu končnemu rezultatu, zato ga priporočamo vsem pacientkam po odstranitvi dojk. Poseg opravimo približno pol leta po prvem posegu rekonstrukcije, ko nova dojka že dobi dokončno obliko in zavzame dokončni položaj.

Korekcija bradavic in kolobarjev oz. rekonstrukcija poteka v lokalni anesteziji, in sicer tako, da na mestu bradavice izrežemo posebno oblikovan delček kože in podkožja, ki ju nato oblikujemo v želeno obliko. V nekaterih primerih lahko novo bradavico oblikujemo iz bradavice na zdravi dojki, če je ta dovolj velika. Takrat zdravo bradavico zmanjšamo z odstranitvijo, odstranjeni del pa uporabimo za rekonstrukcijo bradavice na novi dojki. Ne glede na to, katero tehniko rekonstrukcije izberemo, se morate zavedati, da se bo bradavica z leti nekoliko sploščila in raztegnila.

Rekonstrukcija prsnega kolobarja

Prsni kolobar pri rekonstrukciji nove dojke obnovimo z medicinsko tetovažo. Pri tem izberemo takšne pigmente, ki kar najbolj ustrezajo barvi kolobarja na zdravi dojki. V nekaterih primerih je potrebno tetovažo ponoviti, saj lahko pigment s časom nekoliko zbledi.

Korekcija bradavic in okrevanje

Okrevanje po posegu je hitro, naslednji dan po posegu že lahko opravljate vsakdanja delovna opravila. Po nekaj dneh po posegu tudi ni več večjih omejitev pri vsakodnevnih in športnih aktivnostih. Brazgotine po posegu so minimalne in običajno zbledijo v nekaj mesecih. Če se odločite za korekcijo bradavic, morate v obzir vzeti možnost, da se lahko po posegu zmanjša občutljivost bradavic za dotik.

Korekcija bradavic in morebitna tveganja

Korekcija bradavic kot vsak kirurški poseg, ne samo estetski, predstavlja določena tveganja in morebitne zaplete. Na prvem posvetu vam bo dr. Božikov predstavil vse možnosti, ki jih imate, ter vas seznanil z vsemi morebitnimi tveganji in zapleti.

Želite izvedeti več o korekciji bradavic?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali pa nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.