Dvig prsi

Dvig prsi – mastopeksija je estetski poseg, s katerim – zelo poenostavljeno povedano – odpravimo povešene prsi.  Z operacijo prerazporedimo tkivo v dojkah in zategnemo ohlapno kožo dojk. Pri posegu ustrezno v višji položaj prestavimo tudi kolobar in prsno bradavico. Rezultat je bolj napeta, privzdignjena in mladostnejša oblika dojk. Poseg ne pomeni tudi povečanja volumna dojk, se pa zelo pogosto izvede v kombinaciji z vstavitvijo prsnih vsadkov (augmentacijska mastopeksija) ali z vbrizganjem lastne maščobe.

Zakaj dvig prsi?

Povešene prsi so posledica staranja, nosečnosti in dojenja, velike izgube telesne teže, hormonskih nihanj, pa tudi genetike in gravitacije ter vseh ostalih sprememb v ženskem telesu. Nobene potrebe ni, da bi vas to motilo, saj je mogoče to neprijetnost odpraviti z estetskim posegom, ki zagotavlja trajne rezultate. Dvig prsi tako poskrbi za bolj skladen izgled vašega telesa, kar pomembno vpliva na vašo samozavest in zadovoljstvo.

Kako poteka dvig prsi?

Dvig dojk poteka v splošni anesteziji in traja od dve do tri ure. S krožnim rezom okoli prsnega kolobarja najprej odstranimo odvečno kožo v tem delu dojke. Tkivo dojke nato preoblikujemo v lepo in bolj polno obliko ter dvignemo prsno bradavico in kolobar. Nazadnje glede na na novo oblikovano dojko izrežemo oz. prerazporedimo še preostalo kožo.

Če lastnega tkiva ni dovolj in če se tako dogovorimo s pacientko, v prsi vstavimo prsni vsadek. Pri vstavitvi vsadka je brazgotina navadno potrebna le okrog kolobarja.

Dvig prsi je estetski poseg, s katerim odpravimo povešene prsi in jim povrnemo mladosten izgled.

Okrevanje po dvigu prsi

Prsi so po posegu otekle, na njih se pojavijo modrice, prav tako čutite bolečine, ki jih omilimo z analgetiki. Kasnejša opaznost brazgotin je odvisna od fiziologije celjenja vsake posameznice.

Prsi bodo takoj po operaciji postavljene nekoliko višje kot morda pričakujete. Prav tako bodo izgledale nekoliko drugače od pričakovanj. Končni rezultat bo viden šele po dobrem mesecu dni, ko bo oteklina izginila in se bo koža prilagodila novi obliki.

Telesna aktivnost po dvigu dojk

Če želite, da bodo rezultati operacije takšni, kot si jih želite, se morate vsaj tri tedne po operaciji vzdržati vseh aktivnosti, ki zahtevajo naprezanje in dvigovanje ter vseh športnih dejavnosti. Takoj po posegu je potrebno vsaj še tri tedne nositi kompresijski nedrček za omejitev otekline.  Nato pa  boste morali nositi primeren nedrček z dovolj opore, ki bo preprečil vnovično povešenje dojk.

Rezultati dviga dojk

Rezultati dviga dojk so trajni, vaše dojke bodo ostale napete, naravne in privlačne še vrsto let. Kljub temu pa morate vedeti, da se bodo tudi starale skupaj z vami. Na naši kliniki vas bomo po posegu spremljali še naprej in poskrbeli, da bodo rezultati trajali čim dlje po posegu.

Rezultate posegov na prsih s podpisom dr. Božikova si lahko ogledate v galeriji. Še več jih najdete na Instagram profilu naše klinike.

Dvig dojk in morebitna tveganja

Dvig prsi kot vsak operativni poseg, ne samo estetski, predstavlja določena tveganja. Z njimi vas estetski kirurg podrobno seznani že na posvetu pred posegom. Pri dvigu dojk se lahko pojavi spremenjen občutek za dotik ter zmanjšana občutljivost prsnih bradavic, ki se po približno 3 mesecih do enega leta po posegu normalizira. Pri 10 % pacientk je zmanjšana občutljivost bradavic stalna.

Dvig prsi: Pogosta vprašanja

Rada bi še imela otroke. Ali naj še počakam s posegom?

V vsaki nosečnosti se dojke povečajo, koža pa zato raztegne. Po porodu se sicer prsno tkivo nekoliko skrči, vendar ne v celoti. Če načrtujete še kakšno nosečnost, je s posegom priporočljivo počakati tako dolgo, da zaključite z obdobjem rojevanja.

Ali lahko po dvigu prsi še dojim?

Ker z mastopeksijo odstranimo le kožo, ne pa tudi tkiva dojk, se ohrani njihova funkcija. Če se le da, pri prerazporeditvi tkiva mlečne žleze, živce in krvne žile ohranimo. Dvig prsi tako v več kot polovici primerov ne vpliva na dojenje in je torej le to po posegu še možno.

Ali dvig prsi vpliva na mamografijo?

Ker so prsi lahko otekle in na nekaterih mestih tudi boleče še nekaj mesecev po posegu, je smiselno z mamografijo počakati vsaj pol leta po posegu.

Želim si dvig prsi, vendar naj bi pri posegu potrebovala tudi vstavitev prsnih vsadkov. Ali to drži?

Mnogo žensk lahko ima mastopeksijo, ne da bi jim pri tem tudi vstavili prsne vsadke. A če so vaše prsi prazne in zelo povešene, jim samo z dvigom ne moremo povrniti volumna. V takšnih primerih lahko lepo obliko prsi dosežemo le z obema posegoma hkrati, torej izvedemo dvig dojk z vstavitvijo prsnih vsadkov.

Kako poteka rez in ali je brazgotina po posegu vidna?

Če se odločite za dvig prsi, morate vedeti, da so brazgotine na prsih po posegu neizogibne. Vzorec brazgotin je odvisen od tega, kako povešene so vaše prsi. Po blagem do zmernem dvigu vam bo ostala brazgotina v predelu prsne bradavice. Večji dvig pa zahteva tudi rez oz. brazgotino, ki poteka od prsne bradavice navpično navzdol do spodnjega dela dojke, pa tudi rez in brazgotino v gubi dojke.

Želite izvedeti več o posegu?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.