Korekcija moških prsi – ginekomastija

Korekcija moških prsi – ginekomastija je razmeroma pogost estetski poseg. S skrbjo za telesni videz se že dolgo ne ukvarjajo več samo ženske. Tudi moški čedalje več pozornosti posvečajo svojemu izgledu, saj moško telo, ki je v dobri kondiciji in tudi lepo izgleda, pomembno vpliva na samozavest in samozadovoljstvo posameznika, posredno pa tudi na uspešnost in njegov status v družbi. Tako denimo večina žensk moške s ploskimi prsmi dojema kot bolj možate in privlačne.

Zakaj korekcija moških prsi - ginekomastija?

Korekcija moških prsi – ginekomastija odpravlja dokaj pogosto telesno motnjo pri moških – ginekomastijo oz. povečanje prsi – , ki pri posameznikih nemalokrat povzroči občutke sramu in prizadene samopodobo. Gre za benigno povečanje moških dojk, ki je lahko posledica več dejavnikov. Pogosto je lahko posledica izgube hormona testosterona. Znano je tudi, da ginekomastijo povzročajo nekatera zdravila (za zniževanje krvnega tlaka, za zdravljenje povečane prostate in raka prostate), nekatere droge (marihuana), pa tudi anabolni steroidi. Rast prsi pri moškemu lahko nastane zaradi viška maščobnega ali žleznega tkiva ali kot kombinacija obeh vrst tkiva. Pojavi se lahko v mladosti ali v zrelejših letih. Korekcijo moških prsi – ginekomastijo lahko opravimo z več kirurškimi tehnikami – z liposukcijo ali z izrezom tkiv.

Za koga je primerna ginekomastija?

Kandidati za korekcijo moških prsi – ginekomastijo so odrasli moški vseh starosti, ki jih motijo povečane prsi, zaradi česar izgled njihovega prsnega koša odstopa od osebnih estetskih idealov. Priporočljiva starost za poseg je nad 18 let, le izjemoma in v ekstremnih primerih povečanje opravimo prej. V številnih primerih je moteče le nakopičeno podkožno maščevje, ki kvari možato obliko prsnega koša. Pogosto pa je lahko prisotno tudi žlezno tkivo, ki ga občutimo na otip kot podkožno zatrdlino.

Korekcija moških prsi - ginekomastija je dokaj pogosta estetska operacija, pri kateri gre za zmanjšanje moških prsi.

Kako poteka korekcija moških prsi - ginekomastija?

Ginekomastija poteka v splošni anesteziji in traja približno eno uro. Če so prsi majhne, je mogoče poseg opraviti tudi v lokalni anesteziji. Dr. Božikov sicer vselej priporoča, da se poseg opravi v splošni anesteziji, saj je to lažje za pacienta, kot tudi za kirurga, ki ga ne skrbi, da bi pacienta morda kaj bolelo. Tehniko posega izberemo glede na to, ali je potrebno odstraniti le maščobno tkivo ali tudi povečano žlezno tkivo.

Ginekomastija kot odstranitev nakopičenega podkožnega maščevja

Če gre le za odstranitev nakopičenega podkožnega maščevja, pri katerem so prsi malo ali zmerno povečane, poseg opravimo z liposukcijo, ki ne pušča vidnih brazgotin. Maščevje izsesamo iz prsi s pomočjo tankih cevk, ki jih vstavimo skozi nekaj milimetrov velike vreze na koži.

Ginekomastija kot odstranitev povečanega žleznega tkiva

Če je povečano tudi žlezno tkivo, ki ga občutimo na dotik, pa ga je potrebno izrezati. Takrat naredimo kratek rez ob spodnjem delu kolobarja ob bradavici. Brazgotina po posegu je vidna, a je redko moteča.

Ginekomastija kot kombinacija obeh tehnik

Zelo pogosto ginekomastijo izvedemo s kombinacijo obeh tehnik: z liposukcijo lahko natančno odstranimo ustrezne količine tkiva na pravih mestih in preoblikujemo prsni koš. V primeru zelo povečanih prsi moramo odstraniti tudi kožo. Takrat moramo uporabiti daljše reze, katerih posledica so daljše brazgotine, ki pa so bolj opazne. Pri vseh tehnikah lahko tudi zmanjšamo premer kolobarjev, če so ti povečani.

Kako poteka okrevanje po korekciji moških prsi?

Korekcija moških prsi – ginekomastija je kirurški poseg, ki terja določen čas okrevanja. Takoj po posegu še nekaj časa preživite v prebujevalnici, nato pa še isti dan v poznih popoldanskih urah ali proti večeru odidete domov. Prsi bodo še približno teden dni po posegu otekle, prisotne so lahko modrice. Vsaj dva tedna po posegu je potrebno nositi kompresijsko oblačilo, ki ustrezno stisne operirani del, s tem zmanjšuje oteklino in tudi preprečuje morebitno nabiranje tekočine na delih, kjer smo opravili poseg. Šivi se razgradijo in jih ni potrebno odstranjevati. Pri zmanjšanju moških prsi je zelo pogosta začasna izguba občutka v prsnih bradavicah, ki pa se po približno 3 mesecih do enega leta po posegu normalizira. Dokončen rezultat posega bo viden po šestih mesecih, ko se boste tudi oglasili na kontrolni pregled pri dr. Božikovu.

Vrnitev k telesni aktivnosti

Po operaciji približno dva tedna odsvetujemo vse aktivnosti, ki zahtevajo naprezanje in dvigovanje. V telovadnico se lahko vrnete po 3 oz. 4 tednih po posegu, pri čemer lahko vaje za krepitev prsnih mišic in mišic na rokah začnete izvajati šele po 6 tednih po operaciji.

Kakšna so tveganja pri posegu zmanjšanja moških prsi?

Korekcija moških prsi – ginekomastija kot vsak kirurški poseg, ne samo estetski, predstavlja določena tveganja in morebitne zaplete. Na prvem posvetu vam bo estetski kirurg predstavil vse možnosti, ki jih imate, ter vas seznanil z vsemi morebitnimi tveganji in zapleti.

Preberite tudi izkušnjo pacienta na ginekomastija forumu.

Želite izvedeti več o korekciji moških prsi - ginekomastiji?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.