Facelift - pomladitev obraza z napenjanjem kože

Facelift oz. pomladitev obraza z napenjanjem kože je eden najbolj učinkovitih pomlajevalnih posegov obraza. S faceliftom običajno popravljamo spodnjo tretjino obraza in vrat. Facelift ni samo ena operacija, ampak več njih – skupni cilj vseh je zgladiti kožo obraza in vratu, zategniti mehka tkiva in mišice v spodnjem delu obraza ter odstraniti odvečno kožo. Najpreprostejša oblika facelifta zajema na primer le izrez in odstranitev kože ob straneh obraza pred uhlji, medtem ko pri bolj kompleksnih operacijah v več plasteh dvignemo spodnji del obraza in vrat.

Obraz in staranje

Facelift obrazu vrača mladost. Ker je naš obraz zelo izpostavljen, je še bolj kot naše telo dovzeten za staranje. Gube, izguba volumna mehkih tkiv obraza, zmanjšanje tonusa mišic, uvela koža na obrazu, še posebej v srednjem in spodnjem delu obraza ter na vratu, so posledice staranja, sile teže, pa tudi morebitnih poškodb kože zaradi sonca. Tak obraz izgleda utrujen in izžet, brez energije in vitalnosti.

Kako učinkovit je facelift?

Če želimo, da je facelift trajen in učinkovit, moramo z operacijami preoblikovati globlje plasti obraza, ki jih tvorijo vezivo in mišice mimike. Le če te premaknemo, jih dvignemo in pričvrstimo na ustreznem mestu, lahko odstranimo globoke gube, izboljšamo obris spodnje čeljusti ter linijo vratu. Splošno pravilo pri faceliftu torej je: obsežnejši in globlji kot je poseg, vidnejši in trajnejši bo rezultat. Seveda to terja tudi daljše obdobje okrevanja, vključno z obsežnejšimi oteklinami in podplutbami, ki so lahko prisotne še dlje časa po operaciji.

Facelift oz. pomlajevanje obraza z napenjanjem kože je eden najbolj učinkovitih kirurških posegov za pomlajevanje obraza.

Kombinacija facelifta z drugimi posegi

Za še boljši učinek facelift pogosto kombiniramo še z drugimi posegi. Tako denimo podbradek ali dele obraza, kjer je preveč maščobe, zmanjšamo z liposukcijo, z odstranjeno maščobo pa napolnimo lica ali/in ustnice. Če je to potrebno, lahko tudi poudarimo brado ali lica z majhnimi vsadki. Cilj vseh posegov je, da z odstranitvijo globokih gub in odvečne kože z obraza in vratu izbrišemo rezultate staranja. S prerazporeditvijo mehkih tkiv obnovimo mladostno obliko obraza z osveženim, a naravnim videzom.

Katere vrste facelifta poznamo?

Povrhnji facelift

Začetki tradicionalnega facelifta segajo v začetek 20. stoletja. Gre za kiruški poseg, kjer kožo obraza dvignemo od globlje ležečih struktur, jo preoblikujemo in primerno napnemo. S tem izboljšamo izgled obraza, ne obdelamo pa globljih struktur obraza, ki se prav tako starajo. Povrhnji facelift je najenostavnejši med facelifti, tudi okrevanje po posegu je relativno hitro. Za tiste, ki se soočajo s postarano kožo na obrazu, ne pa tudi s problematičnimi globljimi tkivi, bo ta poseg dovolj učinkovit. Zanj se pogosto odločijo tudi tisti, ki si ne morejo privoščiti dolgotrajnega okrevanja.  Večina tradicionalnih faceliftov združuje tehnike podkožnega liftinga in t. i. SMAS liftinga.

Globoki ali SMAS facelift

SMAS facelift se v estetski kirurgiji pojavlja od leta 1973, ko je švedski plastični kirurg Tord Skoog ugotovil, da je z operiranjem globljih struktur na obrazu mogoče doseči boljši rezultat. Plast tkiva pod kožo obraza je poimenoval SMAS (superficial musculoaponeurotic system), v njej pa je prisotno  maščobno in/ali mišično-vezivno tkivo, ki tvori globlja mehka tkiva obraza. Z vključitvijo plasti SMAS v poseg je mogoče dvigniti globlja mehka tkiva obraza na mesto, kjer so bila v mladosti, še preden so se pričela spuščati. S to metodo lahko zelo dobro dvignemo obraz v predelu lic in zmanjšamo povešenost spodnjega dela obraza in vratu.

Volumetrični facelift

Volumetrični facelift izvajamo v predelu lic. Brazgotine po posegu so prisotne kot pri večini ostalih faceliftov, dodaten rez pri tem posegu pa naredimo v ustih. Z njegovo pomočjo pridemo do mehkih tkiv lic in jih dvignemo.

Dvig vratu in platizmoplastika

Vsi globoki liftingi napnejo vratno mišico (platizmo) in s tem izboljšajo izgled spodnjega dela obraza, predvsem linijo spodnje čeljusti. V primeru vidnejših vzdolžnih kožnih gub vratu in podbradka je v nekaterih primerih potrebno napraviti tako imenovano platizmoplastiko, s katero dosežemo lepši kot med čeljustjo in vratom. Za to je potreben dodaten rez pod brado.

Subperiostalni facelift (MASK lift) in endoskopski facelift

Pri subperiostalnem faceliftu gre za povsem drug pristop dviga obraznih struktur. Vsa mehka tkiva obraza, vključno s kožo, maščevjem in mišicami ločimo od kosti ter jih prestavimo nazaj na mesto, kjer so bila, preden so pričela drseti zaradi gravitacije. Ta poseg je primeren le za mlajše paciente, brez večjih starostnih sprememb na vratu. Enak postopek izvedemo tudi pri endoskopskem faceliftu, le da so kirurški rezi pri tem posegu krajši.

Nekirurški lifting obraza

Globoke gube obraza lahko zapolnimo tudi brez operativnega posega, in sicer z injiciranjem dermalnih polnil oz. filerjev ali botulinum toksina (botoksa) v določene dele obraza – najpogosteje je to v predelu obrvi, oči in lic. Tudi s tem dosežemo spočit in osvežen videz. Ker gre za nekirurški in neinvaziven postopek, je okrevanje temu primerno zelo kratko, traja največ nekaj dni.

Kako poteka facelift?

Faclelift opravljamo v splošni anesteziji. Začetni rez naredimo v ali pred lasiščem v predelu senc, ga nadaljujemo pred ušesom, nato okoli ušesne mečice za uho in ga končamo v lasišču za ušesom. Če oblikujemo še brado in vrat, je včasih potreben še dodatni rez pod brado.

Med posegom kožo na obrazu in vratu dvignemo od globljih struktur. Pod kožo ležeče maščobno in/ali mišično-vezivno tkivo (SMAS) nato prerazporedimo in oblikujemo. Kožo nato položimo nazaj in jo razporedimo brez napetosti, če jo je kaj odveč, jo odstranimo. Rane v predelu obraza zašijemo z razgradljivimi šivi, v predelu lasišča pa rane spnemo s posebnimi kirurškimi sponkami, ki jih dr. Božikov po približno dveh tednih odstrani.

Po operaciji se počasi prebudite v prebujevalnici. Obraz zavijemo v povoje, po potrebi pa prejmete zdravila za lajšanje bolečin. Priporoča se, da čez noč ostanete na naši kliniki. Z namenom odvajanja tekočine iz podkožne rane, vam vstavimo dve majhni drenažni cevki, ki ju običajno odstranimo tri dni po operaciji.     

Kako poteka okrevanje po faceliftu?

Po enostavnem povrhnjem faceliftu boste že po dveh tednih dokaj nared za pojavljanje v javnosti. Pri bolj obsežnem faceliftu, če ga bomo izvedli v kombinaciji z blefaroplastiko in/ali platizmoplastiko, bo oteklina večja. Večinoma bo izginila v dobrih dveh tednih po posegu, povsem pa v znatno daljšem času. Za okrevanje je potrebno predvideti od 2 do 4 tedne. Pri globokih liftingih je za dosego končnega rezultat potrebnih več mesecev, kar pomeni, da okrevanje traja dlje in bo tudi opazno dlje kot pri enostavnem dvigu obraza.

Facelift in brazgotine po posegu

Brazgotine so pri vseh vrstah faceliftov skrite v lasišču in okoli ušes. Verjetnost, da bodo tanke in zato neopazne, je velika. Ko dozorijo, ne vplivajo na obliko vaše pričeske.

Prvi rezultati facelifta se pokažejo, ko uplahne oteklina in izginejo podplutbe, kar je običajno po nekaj tednih po posegu. Dokončni rezultati liftinga postanejo vidni od nekaj mesecev do enega leta po operaciji, ko dozorijo tudi vse brazgotine. Če boste zabrazgotinjene dele obraza po posegu čim manj izpostavljali soncu, boste tudi sami pomembno prispevali k manjši vidnosti brazgotin.

Dodatni postopki, ki jih izvajamo ob faceliftu

Facelift lahko kombiniramo še z drugimi kirurškimi posegi, običajno z blefaroplastiko, rinoplastiko, glajenjem kože, dvigom obrvi. Ličnice lahko poudarimo tudi z vstavitvijo majhnih vsadkov ali z injiciranjem maščobe, ki smo jo z liposukcijo med posegom izsesali iz katerega drugega predela obraza (običajno iz podbradka).

Kateri facelift je najprimernejši za vas?

Katera metoda in tehnika facelifta je najprimernejša za vas, vam bo na pregledu svetoval estetski kirurg, ki bo natančno pregledal vaš obraz. Na podlagi vaših žeja in pričakovanj, kako želite izgledati po posegu, vam bo predstavil različne možnosti, kot tudi njihove prednosti in slabosti. Seznanil vas  bo tudi s tveganji, ki jih predstavlja poseg, ter procesom okrevanja. Na posvetu vam bo predstavil različne možnosti, ki bodo pripeljale do skupne odločitve o posegu, ki bo najprimernejši za vas za dosego želenega rezultata.

Kako dolgo so vidni učinki facelifta?

Facelift pomakne uro staranja nazaj in lahko vaš obraz pomladi tudi za 10 do 15 let. Proces nadaljnjega staranja je različen od posameznika do posameznika. Odvisen pa je tudi od skrbi za kožo, kajenja, sončenja, v največji meri pa od genetskih predispozicij. Na splošno velja, da globlje, kot so strukture, ki jih korigiramo, dolgotrajnejši bo rezultat. Posledično pa je z obsežnejšim posegom povezano tudi daljše okrevanje.

Želite izvedeti več o faceliftu?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.