Odstranjevanje znamenj

Odstranjevanje znamenj je pogost estetski poseg, s katerim odpravimo nepravilnost na koži. Ta je lahko zgolj estetsko moteča, lahko pa je celo nevarna in ogroža vaše zdravje.

Odstranjevanje znamenj: Nenevarna in nevarna kožna znamenja

Odstranjevanje znamenj se v prvi vrsti nanaša na odstranjevanje kožnih oz. materinih znamenj. To so večje ali manjše temne lise oz. bunkice, ki jih imamo vsi na koži, na primer fibromi, bradavice, papilomi in drugi. Običajno so to benigne in nenevarne tvorbe kožnih celic, ki izdelujejo pigment (melanociti). Če so znamenja majhna in se ne spreminjajo, običajno predstavljajo nepomembno spremembo, ki le kozmetično kazi naše telo. Med kožna znamenja sodijo tudi  pigmentna znamenja, ki jih je v določenih primerih potrebno odstraniti.

Kožna znamenja lahko telo v nekaterih primerih celo polepšajo, v nekaterih pa njegov izgled poslabšajo ali so celo moteča in neprijetna. Takrat običajno tudi ogrožajo človekovo zdravje, saj gre v takih primerih običajno za rakave tvorbe oz. melanom.  To so najpogosteje večja znamenja, ki se pojavijo na novo, so nepravilnih oblik ali se spreminjajo. Kirurg na pregledu ugotovi, ali je kožna sprememba nevarna ali ne.

Odstranjevanje znamenj, ki se lahko razvijejo v kožnega raka

Odstranjevanje znamenj je čedalje bolj pogost kirurški poseg, saj po podatkih dermatologov število malignih obolenj kože v zadnjih dveh desetletjih narašča. Še posebej pogosto se pojavlja melanom oz. kožni rak, ki se, če se razvije do te faze, da že povzroči metastaze, lahko konča s smrtjo. Zato sta hitro prepoznavanje melanoma ter njegov izrez v zgodnji fazi najbolj učinkoviti metodi zdravljenja te oblike kožnega raka. V zadnjih letih v Sloveniji odkrijemo okrog 600 primerov melanoma na leto.

Odstranjevanje znamenj se v prvi vrsti nanaša na odstranitev kožnih znamenj, ki so lahko nenevarna ali pa nevarna.

Zahvaljujoč dermatoskopiji, ki jo izvajamo tudi na naši kliniki, je večina primerov odkritih dovolj zgodaj, torej v zgodnji fazi, ko je melanom še ozdravljiv. Tudi zato vam priporočamo, da redno spremljate kožna znamenja, ki jih imate na telesu. Na naši kliniki za redno mapiranje sprememb na koži uporabljamo visokotehnološko napravo FotoFinder ATBM, s katero digitalno skeniramo in nato tudi redno spremljamo vsako novonastalo znamenje na koži.

Med kandidate za redno spremljanje kožnih znamenj sodite, če se prepoznate v katerem izmed naslednjih opisov:

  • ste svetlopolti in vas sonce hitro opeče,
  • na koži imate veliko znamenj, denimo več kot 50,
  • je imel ali ima kdo od vaših bližnjih sorodnikov kožnega raka,
  • ste že imeli melanom,
  • imate eno ali več zelo velikih znamenj,
  • se vaša kožna znamenja spreminjajo,
  • ste imeli v otroštvu ali mladosti hude sončne opekline.

Odstranjevanje znamenj: Kdaj in kako jih odstraniti?

Če so kožna znamenja nenevarna, odstranjevanje znamenj iz zdravstvenih razlogov ni potrebno. A kljub temi si jih veliko ljudi želi odstraniti iz estetskih razlogov. Veliko pacientov se zanima predvsem za kirurško odstranjevanje znamenj na obrazu, pri čemer pa je treba vedeti, da lahko na mestu odstranjenega znamenja ostane brazgotina. Kako velika in kakšne vrste, je odvisno predvsem od narave kožnega znamenja ter od izvedbe kirurškega posega.

Pregled pred posegom

Kirurg pred posegom natančno pregleda vaše kožno znamenje. Takrat tudi oceni, ali je odstranjevanje znamenj primerno in kakšna bo koža po odstranitvi znamenja. Kožna znamenja odstranjujemo kirurško ali z laserjem.

Kirurško odstranjevanje kožnih znamenj

S kirurškim posegom odstranimo kožne spremembe, ki so nevarne ali moteče. Z izrezanjem lahko odstranimo kožna znamenja, ki so v nivoju kože in jih torej ni mogoče odstraniti z laserjem.

Kirurško odstranjevanje znamenj traja le nekaj minut. Opravimo ga v lokalni anesteziji, in sicer kožo okoli znamenja omrtvimo z lokalnim anestetikom in nato izrežemo znamenje. Rano po izrezu zašijemo s šivi, ki se sami razgradijo. Po posegu se lahko takoj vrnete na delo ali k vsakdanjim opravilom. Športne aktivnosti morate pustiti na strani od enega do dva tedna. Del kože, na katerem je bil izveden poseg, morate zaščititi po navodilih kirurga. Po posegu lahko ostane brazgotina, kakšna bo, oceni kirurg na pregledu pred posegom.

Lasersko odstranjevanje kožnih znamenj

Z laserjem odstranimo nesumljive kožne spremembe, predvsem razne izrastke, starostne keratoze, bradavice in starostne bradavice, ki izstopajo iz kože.

Lasersko odstranjevanje znamenj traja le nekaj minut. Anestezija pri posegu ni potrebna, prav tako tudi ne hospitalizacija. Na delo oz. k vsakdanjim opravilom se lahko vrnete takoj, k športnim aktivnostim pa po enem do treh tednih.

Odstranjevanje znamenj: Nega po posegu

Če se odločite za odstranjevanje znamenj, morate vedeti, da je po posegu potrebna posebna skrb in nega za kožo. Po laserskem posegu je celjenje nekoliko daljše. Brazgotina je manj vidna ali pa je sploh ni. Po posegu lahko na delu tretirane kože ostane rahlo rdeča ali pigmentirana sled, ki pa običajno po nekaj mesecih izgine. Mesta posega najmanj tri mesece ne smete direktno izpostavljati ultravijoličnim žarkom (sonce, solarij) in ga morate po navodilih kirurga ustrezno zaščititi.

Želite izvedeti več o odstranjevanju znamenj?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.