Blefaroplastika – korekcija vek

Blefaroplastika – korekcija vek zajema več različnih kirurških estetskih posegov, s katerimi očem in obrazu vračamo svež pogled na svet. Tega nam pogosto kvarijo povešene veke in utrujen ali celo žalosten videz, kar je najpogosteje posledica staranja. Z leti namreč koža na vekah pogosto postane povešena, včasih je povešenje celo tako ekstremno, da nam lahko zakriva pogled.

Blefaroplastika – korekcija vek: kaj z njo odpravimo?

Blefaroplastika – korekcija vek je najpogostejši poseg na vekah, namenjen pomlajevanju oči, kot tudi celotnega obraza. Je trajno učinkovit poseg, s katerim lahko odpravimo:

  • ohlapno in povešeno kožo, ki povzroča nastanek gub ali spreminja naravno obliko zgornje veke ter včasih ovira tudi pogled,
  • odvečno nabiranje maščobnega tkiva, zaradi katerega zgornje veke izgledajo otekle,
  • vrečke, ki nastanejo pod očmi,
  • upadanje spodnjih vek, zaradi česar se pokaže pas beline pod šarenico,
  • odvečno kožo in fine gube na spodnji veki.

Blefaroplastika – korekcija vek: za koga je primerna?

Z blefaroplastiko – korekcijo vek največkrat rešujemo nezadovoljstvo z videzom osebam, starejšim od 35 let. Odvečna in povešena koža na zgornjih vekah ter odvečna koža in gubice ter zabuhlost na spodnjih so običajno prvi znaki staranja, ko koža začne izgubljati elastičnost, torej kolagen in elastin.  Zaradi odvečne in povešene kože, ki lahko visi tudi čez oko, izgledate utrujeni, žalostni, tudi jezni. Pri mlajših osebah gre največkrat le za nabreklost vek brez odvečne kože. V tem primeru odstranimo oziroma preoblikujemo le maščobno tkivo. Pri starejših pa običajno pride tudi do izgube elastičnosti kože in nabiranja kože v gube (ptoza), v teh primerih odstranimo tudi odvečno kožo.

Blefaroplastika – korekcija vek: za koga ni primerna?

Za blefaroplastiko – korekcijo vek morda niste pravi kandidat, če se soočate z očesnimi boleznimi, na primer, če imate suhe oči ali ste se v preteklosti soočili z odstopom mrežnice ali ste imeli glavkom. Neprimeren ali vsaj zelo tvegan kandidat za blefaroplastiko ste tudi, če kadite, imate visok krvni tlak, se soočate z boleznimi ožilja ali imate sladkorno bolezen. Med tvegane kandidate za blefaroplastiko sodite tudi, če se soočate s težavami s ščitnico ali z izbuljenostjo oči – omenjene težave namreč povečujejo možnosti za zaplete pri tej operaciji. 

Blefaroplastika – korekcija vek: rezultat

Rezultat blefaroplastike – korekcije vek so estetsko odprte oči, ki vam prinašajo svež, spočit, mladosten in bolj radosten videz. Ko se odločate za blefaroplastiko imate glede na težave, s katerimi se soočate, več možnosti: odločite se lahko za operacijo le zgornjih ali le spodnjih vek, največji učinek pa prinaša operacija obojih hkrati.

Blefaroplastika – korekcija vek: česa ne moremo odpraviti?

Z blefaroplastiko – korekcije vek lahko odpravimo videz utrujenih oči, torej odvečno in povešeno kožo, ter nabuhle oči, ni pa namenjena odpravi temnih kolobarjev pod očmi ter odpravi t. i. vranjih tačk, kot imenujemo gubice ob zunanjem kotu oči in ki so posledica smejanja. Te težave lahko odpravljamo z nekirurškimi posegi, in sicer z dermalnimi polnili, botoksom ali s kozmetiko za posebno nego kože. 

Blefaroplastika - korekcija vek za svež pogled na svet

Katera blefaroplastika je primerna za vas?

Dr. Božikov bo na pregledu natančno pregledal zgornje in spodnje veke ter čelo, tako med mirovanjem, kot tudi pri različnih mimikah. Ugotovil bo, kakšne kakovosti je vaša koža, kako je še elastična, koliko odvečne kože imate na zgornji in spodnji veki, ali imate podočnjake ter kakšno čelo in obrvi imate. Glede na to vam bo svetoval, kakšen poseg je najbolj primeren za vas – bodisi blefaroplastika samo zgornjih vek, blefaroplastika samo spodnjih vek ali blefaroplastika vseh štirih vek. V nekaterih primerih bo morda za pomladitev vaših oči dovolj že katera od nekirurških metod pomlajevanja (botoks, dermalna polnila ali posebna kozmetika).

Korekcija zgornjih vek

S tem posegom odstranimo odvečno kožo in ostala tkiva, zaradi katerih koža visi preko veke ali trepalnic. Odvečna koža je težka in povzroča težke oči, kar je še zlasti izrazito pri utrujenosti in v večernih urah, ko lahko celo zapre vidno polje. Poseg je estetski in funkcionalen hkrati, saj lahko z odstranitvijo povešene odvečne kože povečamo in razširimo vidno polje. Zelo pogosto se ob odvečni koži pojavi še ptoza zgornje veke (spuščena veka), ko pacient ne more več v celoti odpreti oči, ampak zgornja veka prekriva zenico. Posledica ptoze so tudi povešene obrvi in vodoravne gube na čelu. V takih primerih samo blefaroplastika ni dovolj – poleg odstranitve odvečne kože sta za uspešen rezultat potrebna tudi dvig in fiksacija obrvi na ustrezno mesto.

Korekcija spodnjih vek

S tem posegom korigiramo različne nepravilnosti spodnje veke. Najpogostejši problem so podočnjaki, ki so običajno bolj izraženi zjutraj. Vzrok zanje so v večji meri izbočenje maščobnih blazinic okoli zrkla, ki nastane zaradi oslabljenih vezi, ki držijo maščobo na pravem mestu. Zaradi gravitacije podkožno tkivo ličnic drsi navzdol in skozi kožo se opazi obris očesne votline. S staranjem se pod očmi pojavi tudi nekaj odvečne kože, kar pa ni pravilo. Za izboljšanje videza predela pod očmi uporabljamo dva različna pristopa, in sicer transkutano/subciliarno blefaroplastiko ter transkonjuktivalno blefaroplastiko. Dr. Božikov se bo za določeno tehniko kirurške pomladitve spodnje veke odločil na podlagi vaše anatomije, količine odvečne kože na spodnji veki ter prisotnosti podočnjakov.

Transkutana ali subciliarna blefaroplastika

Pri tej metodi odvečno kožo pod očmi odstranimo z rezom tik pod spodnjimi trepalnicami. Sočasno lahko odstranimo ali prerazporedimo maščobne blazinice. Ta rez je po okrevanju popolnoma neopazen, saj je skrit pod trepalnicami spodnje veke.

Transkonjuktivalna blefaroplastika

Pri tej metodi blefaroplastike rez poteka na notranji strani spodnje veke, skozi sluznico. Pristop ima svoje omejitve – primeren je le, če imate velike podočnjake in s posegom odstranimo le maščobne blazinice pod očmi. Odstranitev odvečne kože s spodnje veke s to metodo možna.

Nekirurško pomlajevanje vek

Območje okoli oči lahko pomladimo tudi z nekirurškimi metodami. Še zlasti to velja za odpravo temnih kolobarjev pod očmi ter gubic ob zunanjem kotu oči, ki so nastale z leti kot posledica smejanja. Omenjene težave omilimo z injiciranjem dermalnih polnil ali botoksa v predel nad ali pod oči, s čimer zapolnimo globoke gube in različne vdolbine. Tudi z nekirurškimi metodami osvežimo in pomladimo videz oči, pri čemer pa za razliko od blefaroplastike, ki je trajen poseg, učinki polnil in botoksa običajno trajajo od nekaj mesecev do enega oz. največ dveh let.

Kako poteka blefaroplastika?

Blefaroplastiko zgornjih vek opravimo v lokalni anesteziji. Rez poteka v gubi zgornje veke. Blefaroplastiko spodnjih vek ali blefaroplastiko vseh štirih vek hkrati opravimo bodisi v lokalni bodisi splošni anesteziji. Dr. Božikov se bo za določeno tehniko kirurške pomladitve spodnje veke odločil na podlagi vaše anatomije, količine odvečne kože na spodnji veki ter prisotnosti podočnjakov. Vsi rezi med korekcijo vek so načrtno skriti v naravnih strukturah očesnih vek. Po posegu v lokalni anesteziji lahko takoj odidete domov, po posegu v splošni anesteziji pa se pod nadzorom prebudite v prebujevalnici, po pregledu kirurga pa lahko odidete domov.

Blefaroplastika – korekcija vek: okrevanje

Takoj po posegu bo vaš pogled zamegljen, a nikar se ne prestrašite, ne gre za okvaro vida, temveč zamegljenost povzroči zaščitno očesno mazilo, ki ga pred posegom nanesemo v oči. Pretiranih bolečin ne boste čutili, saj korekcija vek pooperativno običajno ni boleča. Kljub temu vam po potrebi predpišemo zdravila proti bolečinam. Začetno okrevanje po blefaroplastiki običajno vključuje otekanje in podplutbe, lahko tudi razdraženost oči, rahlo preobčutljivost ali občutek suhih oči, kar se odpravi z zdravili, mrzlimi obkladki in s posebnimi očesnimi mazili.

Šivi in potplutbe

Šivi, s katerimi fiksiramo v podkožju obrvi na čelo, lahko kožo “vlečejo” še nekaj tednov po posegu, kar se vidi kot začasna vdolbina pod obrvjo. Otekline in potpludbe običajno izginejo po enem do dveh tednih. Pri ljudeh, ki že imajo občutljive oči na veter, pri delu z računalnikom, …, ali imajo alergijo na cvetni prah in pri tem reagirajo s konjuktivitisom (vnetje očesne veznice, ki se kaže v obliki rdečih oči z ali brez solzenja), lahko pričakujemo takšne težave tudi po operaciji vek. Podobno se lahko pojavijo težave s suhimi očmi, kjer gre za pomanjkanje solz in se izraža v obliki pekočega ščemenja v očeh.

Počitek in spanje

Prve dni po posegu priporočamo počitek in spanje z dvignjenim vzglavjem. Odsvetuje se gledanje televizije, branje ali uporaba računalnika ter drugih elektronskih naprav. Prva dva tedna po posegu se je potrebno tudi izogibati mrazu in vetru. Šive odstranimo približno teden dni po posegu. Ličila lahko ponovno uporabljate dva do tri tedne po operaciji. Po posegu je priporočljiva limfna drenaža, ki skrajša čas okrevanja.

Celjenje ran

Zaradi tanke kože vek in zelo dobre prekrvavljenosti obraza se vrezne rane po blefaroplastiki zelo hitro celijo z diskretnimi brazgotinami. Brazgotina je ponavadi minimalna in se pri odprtem očesu ne vidi. Včasih je ta brazgotina pri dlje časa trajajočih oteklinah nekoliko dvignjena, vendar se nato vedno spusti v gubo na zgornji veki in se s tem skrije. Končni rezultati so vidni šele po nekaj mesecih ali celo po enem letu, ko sledovi rezov povsem izginejo.

Na delo se lahko vrnete po približno dveh tednih, po 3 – 6 tednih se lahko začnete spet ukvarjati s športom.

Cena

Korekcija vek

  • zgornje veke – 1000 €
  • spodnje veke v lokalni anesteziji – 1500 €
  • spodnje veke v splošni anesteziji – 1800 €
  • vse 4 veke v lokalni anesteziji – 2300 €
  • vse 4 veke v splošni anesteziji – 2800 €

Želite izvedeti več o posegu?

Za več informacij o blefaroplastiki – korekciji vek nam pišite ali nas pokličite.

E-naslov: info@bozikov.com

Tel. št.: 041 33 10 67