Blefaroplastika – korekcija vek

Facelift - učinkovita pomladitev obraza

Oči so ogledalo duše in imajo izjemno sporočilno vrednost. Z njimi izražamo svoje razpoloženje, bodisi veselje, jezo, ljubezen, sovraštvo ali žalost. Oči nam omogočajo stik s svetom, hkrati pa skozi njih na nek način dovolimo svetu in drugim, da se nas dotaknejo tudi znotraj. Z očmi iščemo druge, vidimo druge in navezujemo stike z drugimi. Zato je še kako pomembno, da kar se da dolgo ohranimo svež pogled na svet, s čimer svetu in drugim sporočamo, da smo samozavestni, da se v svoji koži dobro počutimo, da smo vitalni in polni energije. A svež pogled na svet nam pogosto kvarijo povešene veke in utrujen ali celo žalosten videz, kar je najpogosteje posledica staranja. Z leti namreč koža na vekah pogosto postane povešena, včasih je povešenje celo tako ekstremno, da nam lahko zakriva pogled.

Korekcija vek – blefaroplastika je najpogostejši poseg na vekah, namenjen pomlajevanju oči kot tudi celotnega obraza. Je trajno učinkovit poseg, s katerim lahko odpravimo:

  • ohlapno in povešeno kožo, ki povzroča nastanek gub ali spreminja naravno obliko zgornje veke ter včasih ovira tudi pogled,
  • odvečno nabiranje maščobnega tkiva, zaradi katerega zgornje veke izgledajo otekle,
  • vrečke, ki nastanejo pod očmi,
  • upadanje spodnjih vek, zaradi česar se pokaže pas beline pod šarenico,
  • odvečno kožo in fine gube na spodnji veki.

Rezultat operacije so estetsko odprte oči, ki vam prinašajo svež, spočit, mladosten in bolj radosten videz. Ko se odločate za blefaroplastiko imate glede na težave, s katerimi se soočate, več možnosti: odločite se lahko za operacijo le zgornjih ali le spodnjih vek, največji učinek pa prinaša operacija obojih hkrati.

Za koga je poseg primeren?

S tem postopkom največkrat rešujemo nezadovoljstvo z videzom osebam, starejšim od 35 let. Odvečna in povešena koža na zgornjih vekah ter odvečna koža in gubice ter zabuhlost na spodnjih vekah so običajno prvi znaki staranja, ko koža začne izgubljati elastičnost, torej kolagen in elastin.  Zaradi odvečne in povešene kože, ki lahko visi tudi čez oko, izgledate utrujeni, žalostni, tudi jezni. Pri mlajših osebah gre največkrat le za nabreklost vek brez odvečne kože. V tem primeru odstranimo oziroma preoblikujemo le maščobno tkivo. Pri starejših osebah pa običajno pride tudi do izgube elastičnosti kože in nabiranja kože v gube (ptoza), v teh primerih odstranimo tudi odvečno kožo.

Kdo ni pravi kandidat za blefaroplastiko?

Za blefaroplastiko morda niste pravi kandidat, če se soočate z očesnimi boleznimi, na primer, če imate suhe oči ali ste se v preteklosti soočili z odstopom mrežnice ali ste imeli glavkom. Operacija v vseh teh primerih sicer ni čisto izključena, to bo ocenil dr. Božikov na pregledu, pri čemer ga morate zelo podrobno seznaniti s vsemi morebitnimi težavami z vidom ali kakršnih koli preteklih posegih na očeh. Neprimeren ali vsaj zelo tvegan kandidat za blefaroplastiko ste tudi, če kadite, imate visok krvni tlak, se soočate z boleznimi oživlja ali imate sladkorno bolezen. Med tvegane kandidate za blefaroplastiko sodite tudi, če se soočate s težavami s ščitnico ali z izbuljenostjo oči – omenjene težave namreč povečujejo možnosti za zaplete pri tej operaciji.  

Česa ne moremo odpraviti z blefaroplastiko?

Z blefaroplastiko lahko odpravimo videz utrujenih oči, torej odvečno in povešeno kožo, ter nabuhle oči, ni pa namenjena odpravi temnih kolobarjev pod očmi ter odpravi t. i. vranjih tačk, kot imenujemo gubice ob zunanjem kotu oči in ki so posledica smejanja. Te težave lahko odpravljamo z nekirurškimi posegi, in sicer z dermalnimi polnili, botoksom ali s kozmetiko za posebno nego kože. 

Dr. Božikov bo na pregledu natančno pregledal zgornje in spodnje veke, pa tudi čelo, in sicer tako med mirovanjem, kot tudi pri različnih mimikah. Ugotovil bo, kakšne kakovosti je vaša koža, kako je še elastična, koliko odvečne kože imate na zgornji in spodnji veki, ali imate podočnjake ter kakšno čelo in obrvi imate. Glede na to vam bo svetoval, kakšen poseg je najbolj primeren za vas – bodisi blefaroplastika samo zgornjih vek, blefaroplastika samo spodnjih vek ali blefaroplastika vseh štirih vek. V nekaterih primerih bo morda za pomladitev vaših oči dovolj že katera od nekirurških metod pomlajevanja (botoks, dermalna polnila ali posebna kozmetika).

Korekcija zgornjih vek

Korekcija zgornjih vek je kirurški poseg, pri katerem odstranimo odvečno kožo in ostala tkiva, zaradi katerih koža visi preko veke ali trepalnic. Odvečna koža je težka in povzroča težke oči, kar je še zlasti izrazito pri utrujenosti in v večernih urah, ko lahko celo zapre vidno polje. Poseg je tako pogosto lahko hkrati estetski in funkcionalen, saj lahko z odstranitvijo povešene odvečne kože povečamo in razširimo vidno polje. Zelo pogosto se ob odvečni koži pojavi še ptoza zgornje veke (spuščena veka), ko pacient ne more več v celoti odpreti oči, ampak zgornja veka prekriva zenico. Poleg tega, da je to estetski problem, odraslim povzroča tudi težave v vsakdanjem življenju. Posledica ptoze so tudi povešene obrvi in vodoravne gube na čelu. V takih primerih samo blefaroplastika ni dovolj – poleg odstranitve odvečne kože sta za uspešen rezultat potrebna tudi dvig in fiksacija obrvi na ustrezno mesto, saj bi brez tega navzdol dodatno potegnili kožo s čela, zaradi česar bi se stanje v nekaj mesecih lahko ponovilo.

Korekcija spodnjih vek

S korekcijo spodnjih vek korigiramo različne nepravilnosti spodnje veke. Najpogostejši problem spodnjih vek so podočnjaki, ki so običajno bolj izraženi zjutraj. Vzrok zanje so v večji meri izbočenje maščobnih blazinic okoli zrkla, ki nastane zaradi oslabljenih vezi, ki držijo maščobo na pravem mestu. Zaradi gravitacije podkožno tkivo ličnic drsi navzdol in skozi kožo se opazi obris očesne votline. S staranjem se pod očmi pojavi tudi nekaj odvečne kože, kar pa ni pravilo. Za izboljšanje videza predela pod očmi uporabljamo dva različna pristopa, in sicer transkutano/subciliarno blefaroplastiko ter transkonjuktivalno blefaroplastiko. Dr. Božikov se bo za določeno tehniko kirurške pomladitve spodnje veke odločil na podlagi vaše anatomije, količine odvečne kože na spodnji veki ter prisotnosti podočnjakov.

Transkutana ali subciliarna blefaroplastika

Pri tej metodi odvečno kožo pod očmi odstranimo z rezom tik pod spodnjimi trepalnicami. Sočasno lahko odstranimo ali prerazporedimo maščobne blazinice. Ta rez je po okrevanju popolnoma neopazen, saj je skrit pod trepalnicami spodnje veke.

Transkonjuktivalna blefaroplastika

Pri tej metodi blefaroplastike rez poteka na notranji strani spodnje veke, skozi sluznico. Pristop ima svoje omejitve – primeren je le, če imate velike podočnjake in s posegom odstranimo le maščobne blazinice pod očmi. Odstranitev odvečne kože s spodnje veke s to metodo možna.

Nekirurško pomlajevanje vek

Območje okoli oči lahko pomladimo tudi z nekirurškimi metodami. Še zlasti to velja za odpravo temnih kolobarjev pod očmi ter gubic ob zunanjem kotu oči, ki so nastale z leti kot posledica smejanja. Omenjene težave omilimo z injiciranjem dermalnih polnil ali botoksa v predel nad ali pod oči, s čimer zapolnimo globoke gube in različne vdolbine. Tudi z nekirurškimi metodami osvežimo in pomladimo videz oči, pri čemer pa za razliko od blefaroplastike, ki je trajen poseg, učinki polnil in botoksa običajno trajajo od nekaj mesecev do enega oz. največ dveh let.

Kako poteka blefaroplastika?

Blefaroplastiko zgornjih vek opravimo v lokalni anesteziji. Rez poteka v gubi zgornje veke. Blefaroplastiko spodnjih vek ali blefaroplastiko vseh štirih vek hkrati opravimo bodisi v lokalni bodisi splošni anesteziji. Dr. Božikov se bo za določeno tehniko kirurške pomladitve spodnje veke odločil na podlagi vaše anatomije, količine odvečne kože na spodnji veki ter prisotnosti podočnjakov. Vsi rezi med korekcijo vek so načrtno skriti v naravnih strukturah očesnih vek. Po posegu v lokalni anesteziji lahko takoj odidete domov, po posegu v splošni anesteziji pa se pod nadzorom prebudite v prebujevalnici, po pregledu kirurga pa lahko odidete domov.

Kako poteka okrevanje po posegu?

Takoj po posegu bo vaš pogled zamegljen, a nikar se ne prestrašite, ne gre za okvaro vida, temveč zamegljenost povzroči zaščitno očesno mazilo, ki ga pred posegom nanesemo v oči. Pretiranih bolečin ne boste čutili, saj korekcija vek pooperativno običajno ni boleča. Kljub temu vam po potrebi predpišemo zdravila proti bolečinam. Začetno okrevanje po blefaroplastiki običajno vključuje otekanje in podplutbe, lahko tudi razdraženost oči, rahlo preobčutljivost ali občutek suhih oči, kar se odpravi z zdravili, mrzlimi obkladki in s posebnimi očesnimi mazili.

Šivi, s katerimi fiksiramo v podkožju obrvi na čelo, lahko kožo “vlečejo” še nekaj tednov po posegu, kar se vidi kot začasna vdolbina pod obrvjo. Otekline in potpludbe običajno izginejo po enem do dveh tednih. Pri ljudeh, ki že imajo občutljive oči na veter, pri delu z računalnikom, …, ali imajo alergijo na cvetni prah in pri tem reagirajo s konjuktivitisom (vnetje očesne veznice, ki se kaže v obliki rdečih oči z ali brez solzenja), lahko pričakujemo takšne težave tudi po operaciji vek. Podobno se lahko pojavijo težave s suhimi očmi, kjer gre za pomanjkanje solz in se izraža v obliki pekočega ščemenja v očeh.

Prve dni po posegu priporočamo počitek in spanje z dvignjenim vzglavjem. Odsvetuje se gledanje televizije, branje ali uporaba računalnika ter drugih elektronskih naprav. Prva dva tedna po posegu se je potrebno tudi izogibati mrazu in vetru. Šive odstranimo približno teden dni po posegu. Ličila lahko ponovno uporabljate dva do tri tedne po operaciji. Po posegu je priporočljiva limfna drenaža, ki skrajša čas okrevanja.

Zaradi tanke kože vek in zelo dobre prekrvavljenosti obraza se vrezne rane po blefaroplastiki zelo hitro celijo z diskretnimi brazgotinami. Brazgotina je ponavadi minimalna in se pri odprtem očesu ne vidi. Včasih je ta brazgotina pri dlje časa trajajočih oteklinah nekoliko dvignjena, vendar se nato vedno spusti v gubo na zgornji veki in se s tem skrije. Končni rezultati so vidni šele po nekaj mesecih ali celo po enem letu, ko sledovi rezov povsem izginejo.

Na delo se lahko vrnete po približno dveh tednih, po 3 – 6 tednih se lahko začnete spet ukvarjati s športom.

Cena

Korekcija vek

  • zgornje veke – 1000 €
  • spodnje veke v lokalni anesteziji – 1500 €
  • spodnje veke v splošni anesteziji – 1800 €
  • vse 4 veke v lokalni anesteziji – 2300 €
  • vse 4 veke v splošni anesteziji – 2800 €

Želite izvedeti več o posegu?

Za več informacij o korekciji vek nam pišite ali nas pokličite.

E-naslov: info@bozikov.com

Tel. št.: 041 33 10 67