Korekcija ušes – otoplastika

Korekcija ušes - otoplastika

Štrleči uhlji so prirojena anomalija ušes, ki lahko kvarijo naš izgled in s tem pomembno negativno vplivajo na našo samozavest. Vzrok za štrleče uhlje je običajno v preveliki ušesni školjki, pri čemer je zadnji krak antehelične gube slabše definiran. Zaradi obeh nepravilnosti se ustvarja videz, da je uhelj velik in štrleč. Štrleči uhlji lahko kvarijo obraz in izgled tako moškim kot ženskam. Še posebej veliko neprijetnost predstavljajo zato, ker lahko pogojujejo obliko pričeske, hkrati pa so osebe zaradi njih pogosto tarča posmeha in zbadljivk.

Korekcija uhljev – otoplastika je estetski poseg, s katerim uspešno popravimo nepravilne, prevelike, neenakomerne ali štrleče uhlje. Z metodo modeliranja spreminjamo položaj, velikost in obliko uhljev, medtem ko s pomočjo tehnike rezov in šivov trajno izboljšamo skladnost vašega obraza. Ker je korekcija uhljev estetski poseg, ga zdravstvena zavarovalnica ne krije.

Korekcija uhljev pri otrocih

Štrleča ušesa lahko še posebej negativno vplivajo na otroke in mladostnike, zato je ta poseg pri njih dokaj pogost. Najbolj primerno je, da operacijo pri otrocih načrtujemo med 5. in 6. letom starosti oz. še pred vstopom v šolo. Takrat namreč uho doseže 90 % odrasle velikosti in je že v celoti izoblikovano.

Pri otrocih poseg opravimo v splošni anesteziji. S pomočjo šivov preoblikujemo uhlje in jih postavimo v nov položaj glede na glavo. Rezi in brazgotine so po končanem procesu okrevanja neopazni, saj jih skrijemo v naravno gubo za uhljem. Rano zašijemo z razgradljivimi šivi, ki se po nekaj tednih po posegu sami razgradijo in odpadejo. Otrok mora še več tednov po posegu obvezno nositi elastičen bombažni trak, s čimer zaščiti rezultate posega in ohrani nov položaj uhljev. 

Vrste korekcij uhljev

Otapostaza

Otapostaza je korekcija štrlečih uhljev. Uhlji običajno preveč štrlijo od glave zaradi povečane ušesne školjke in nimajo naravnih gub v ušesnem hrustancu. Z otapostazo naredimo naravne gube in popravimo položaj uhljev na način, da jih pomaknemo bližje glavi.

Korekcija raztrgane ušesne mečice

S posegom lahko popravimo tudi strgane ušesne mečice, ki so običajno posledica poškodbe (vlečenje za uhane), ali deformirane ušesne mečice, ki so posledica različnih vrst okraševanj ušes. Po posegu lahko spet nosite uhane, a ker strgano luknjo zašijemo, jo morate obnoviti. Poseg opravimo v lokalni anesteziji in traja približno eno uro.

Pomladitev ušesne mečice

Ušesne mečice z leti izgubljajo kolagen in elastin, postanejo neelastične in raztegnjene. Nanje vpliva tudi stalna izpostavljenost soncu, ki povzroča fotostaranje. S kirurškim posegom popravimo izgled raztegnjenih lukenj za uhane ter raztegnjenih ušesnih mečic, ki sicer še postarajo vaš izgled. Poseg opravimo v lokalni anesteziji in traja približno eno uro.

Nekirurška pomladitev ušesne mečice  

Ušesne mečice lahko povsem zadovoljivo pomladimo in polepšamo tudi z injiciranjem polnila iz hialuronske kisline v podkožje mečice. Po tretmaju so povešene mečice bolj polne, polnilo pa zgladi gube. S tem postopkom lahko tudi zmanjšamo luknjico za uhane, če se vam je raztegnila. Dr. Božikov vam bo na pregledu uhljev povedal, če bo rezultat takega posega zadovoljiv, ali pa vam bo svetoval drug poseg.

Kako poteka korekcija uhljev?

Z operacijo zmanjšamo kot med glavo in uhljem. Kot je lahko povečan zaradi visoke ušesne školjke ali slabo razvitega antiheliksa. Glede na razlog za deformacijo uhlja, dr. Božikov izbere tudi ustrezno tehniko operacije.

Poseg, ki traja približno eno uro, pri odraslih poteka v lokalni anesteziji, kar pomeni, da lahko nekaj ur po posegu odidete domov. Pri otrocih poseg zaradi večjega udobja otroka poseg opravimo v splošni anesteziji.

Rez običajno naredimo za ušesom, tik nad gubo, kjer se uhelj stika z lasiščem, tako da brazgotina po zaključenem postopku okrevanja ni vidna. Uho z operacijo vedno hiperkorigiramo, to pomeni, da ga po operaciji bolj prislonimo h glavi. To naredimo zato, ker se v približno pol leta po operaciji razpre do položaja, ki smo ga načrtovali in predvideli. Rano zašijemo s podkožnimi šivi, ki se sami razgradijo. Uhlje in glavo po posegu povijemo za nekaj dni do en teden, povijanje prek noči svetujemo še do tri tedne po posegu.

Doma svetujemo počitek z dvignjenim vzglavjem, hlajenje, analgetično terapijo in nekajdnevno zaščito z antibiotikom. Teden do dva tedna po posegu je lahko prisotna oteklina, ki sčasoma uplahne. Komplikacije, kot so krvavitev, infekt ali občutljivost, so možne, podobno kot pri vseh drugih operacijah. Po posegu so možne tudi manjše asimetrije.

Kako poteka okrevanje po posegu?

Teden dni po posegu se lahko vrnete na delovno mesto. Po operaciji se priporoča tri tedne počitka brez telesne vadbe ali intenzivne dejavnosti.  4 – 6 tednov se je potrebno tudi izogibati fizičnim aktivnostim, kjer lahko pride do udarca v uho. Oteklina v celoti izgine po 1-2 mesecih.

Cena posega

1300 €

Želite izvedeti več o posegu?

Za več informacij o korekciji uhljev nam pišite ali nas pokličite.

E-naslov: info@bozikov.com

Tel. št.: 041 33 10 67